За кризата в БНР: Програмният директор пред Dnes.bg

Не аз разпределям хонорарите, отсече Иво Тодоров
Обновена: 29 юни 2015 16:57 | 29 май 2015 12:07,
9
За кризата в БНР: Програмният директор пред Dnes.bg
Снимка: Facebook

Иво Тодоров е Програмен директор на БНР от юли 2013 г. Преди това е бил водещ на сутрешния блок на програма "Христо Ботев", работил е като продуцент и главен редактор на популярни радио и телевизионни програми. Бил е главен редактор на сп. "Мениджър".  Завършил е Българска филология в Софийския универститет "Св. Климент Охридски", както и специалностите Журналистика и Теория и история на дипломацията. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските  писатели. Има издадени седем книги.

Dnes.bg потърси Иво Тодоров за коментар около кризата и протестите в радиото.

Още по темата

"Няколко седмици след началото на кризата в БНР запазих публично мълчание, защото за мен като програмен директор най-важната цел в полза на обществения интерес е да бъде запазено качеството на програмите и да не пострада доверието към медията. През последната седмица обаче се породи интерес към моята позиция – от колеги, от журналисти от други медии, включително и от членове на регулаторния орган – Съвета за електронни медии. Затова Ви благодаря, че имам възможността да внеса яснота и вече публично да отговоря на възникналите въпроси за това какво е моето отношение към кризата в радиото.

Според структурата на БНР и според основните нормативни документи функциите на Програмния директор са консултативни и координиращи. Програмният директор може да дава предложения за развитието на всяка една отделна програма, да координира работата на програмите по общи теми, да стимулира междупрограмното сътрудничество. Функции, които благодарение на екипа на Програмна дирекция бяха развити и утвърдени през последните две години.

С моите колеги се гордеем със свършеното през това време. А то беше в посока на развитие както на традиционните аудио формати, така и на новаторски мултимедийни проекти. Всички заедно затвърдихме положителния образ на медията и запазихме атмосфера на доверие сред нашите слушатели. А вече и зрители. В рамките на дейността на Програмния съвет, който ръководя, съм работил за спазването на професионалните и етични стандарти, реагирал съм своевременно на различни казуси, породени в хода на работата на медията. И всичко това - с мисъл за доброто име на БНР в обществото.

Кризата в радиото беше провокирана от решение на УС за 10%-но съкращаване на разходите за издръжка на персонала в изпълнение на разпореждане на Закона за държавния бюджет. В този смисъл целият интерес към моето участие в ръководството на БНР се свежда до това: Разпределя ли Програмният директор средствата за хонорари и извънтрудови правоотношения в програмите на БНР?

Отговорът на този въпрос е еднозначен и ясен: Средствата във всички програми на радиото се разпределят от директорите на съответните програми. Програмният директор по никакъв начин не се намесва във вътрешнопрограмни финансови въпроси, нито в съдържанието или в оперативното ръководство на програмите на БНР.

Всичките ми действия досега са били в полза на обществения интерес, да не пострада съдържанието на програмите и да не изгубим слушателското доверие, изградено с упоритата работа на колегите цели осем десетилетия", заключава Иво Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе какво е това българско национално радио което дава думата на явни руски агенти като Волгин и Лили Маринкова ? Радиото трябва да е национално отговорно а не трибуна на национални предатели.
8
4
 
2
 
! Отговори
Меглена преди 8 години
Защо да си ходи това ръководство,като е заплашило интереса само на шепа хора.Аз работя в една регионална програма и искам да чуят,че ние си обичаме и централното и нашето ръководство.Аз съм против оставките.Чуйте и нашия глас колеги !
7
1
 
3
 
! Отговори
РАДКО рАДОСТНИЯТ преди 8 години
До НаскоВсъщност БНР ще има,докато има българска държава,така е по света.Но е срамота човеченца като Янкулов и докаралият го в радиото Калин катев да управляват.Те сбъркаха семействата си с касата на общественото радио.И трябва да си изсърбат попарата.Време е управителния съвет да върне служебните коли и да опразни папките си.Айде ходете си.Ненужни сте!Защото допуснахте Иво Тодоров за програмен директор,Михаела Божидарова за изпълнителен директор и сума ти недоразумения като директори на дирекц
6
2
 
1
 
! Отговори
hmh преди 8 години
Очевидно целият ресурс на Янкулов и сие е впрегнат тук, да коментира неграмотно. Получава ви се и да не се правите :)
5
1
 
2
 
! Отговори
sm преди 8 години
1. iankulov da spodeli kak e izbrall programnia dir.2. todorov poluchava li hon ot sredstvata po ebranet i za kakvo.3. ivkata protestira li kato program dir?
4
4
 
2
 
! Отговори
Матю преди 8 години
До Анонимен 1БНР няма да се оправи, докато там има сорсолизци като Силвия Великова!
3
2
 
4
 
! Отговори
Des преди 8 години
Тоя какво иска да каже? Може би, че се разграничава от действията на ръководството? Ако е така - вън, защото той е част от ръководството и каквото и да е личното му мнение трябва да застане зад него. Евала на Янкулов и дано да има волята да продължи, за да изрине ***.
2
3
 
1
 
! Отговори
Наско преди 8 години
Това е естествения път на БНР, повечето им слушатели си заминаха, други са на път.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БНР няма да се оправи, докато там има съветски *** като Волгин.