Една абитуриентка – една красива, горда българка!

Николая стана "Мис абитуриентка 2015" с тази уникална рокля
31 май 2015 10:32,
124

Абитуриентката Николая от Трявна смая социалните мрежи с уникален фолклорен тоалет. Красивата рокля я направи "Мис абитуриентка 2015" - най-красивата абитуриентка на България.

Тоалетът е сътворен от "Работилница за народни носии" град Трявна. Стилната рокля с интерпретация на фолклорни мотиви от Шопско е съвместна работа на третокурсника от Националната художествена академия в специалност "Мода" Цветомир Петков и майсторката на български народни носии от град Трявна Райна Ганчева. И е ушита само за 48 часа!

Горд до чедото си в тържествената вечер позираше известният й баща Христо Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" и председател на сдружение "Пазители на българщината".

"За мен не е имало капка колебание да облека такъв тоалет на абитуриентския си бал. Иска ми се да дам пример как нещата могат да се съчетаят така, че красивото в традициите ни да стане част от съвременния празник!" - споделя красивата зрелостничка в социалните мрежи.

А от нас, браво!
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
19
 
7
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Бялото - честота, непорочност, червеното - агресия, страст, кръв ... ! Според мен цялосто тоалета е доста агресивен да младо момиче токущо завършващо средното си образование! А пък ръцете на хълбощите е кошмарно - "сега ще те надиграя!", "Ще ти дам да се разбереш кой командва / е господарят/ тук! "пп. незабелязвам невинността, непорочността, чистотата на девицата /изчервяването от срам /, ...
47
7
 
10
 
! Отговори
az преди 8 години
ЕВАЛА!
46
1
 
9
 
! Отговори
59 до 62 преди 8 години
Тцъ, не е до "тенденция", а е тРАДИция - точно такива са примерно баварските носии още от средновековието: с отворени деколтета и къси ръкави - имитирали са техните аристократи и балове. Ние също сме имититрали нашия елит, но той е бил в Цариград - от друг тип.
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги съфорумци, много ми е интересно, ако една чалгаджийка се надене с нещо, което някой журналист обяви за БЪЛГАРСКО и тогава ли ще изпишете един куп коментари в нейна възхвала.Питам така по принцип.
44
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тая да не е повтаряла 10 години първи клас и 5 години втори клас ?На снимките изглежда поне 40 годишна.
43
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на мен не ми прилича на абитуриентка, по-скоро на майка на такава.
42
6
 
1
 
! Отговори
някоя преди 8 години
До до 59Аз това не го отричам, но изглежда за останалите съфорумници има някакъв огромен проблем. Това е като да се изписват църквите по начин, различен от установения преди и по време на Възраждането модел, внесен от Русия. Ако някой реши да изпише църква с реалистични стенописи като в Боянската например, ще бъде оплют, че това не са никакви стенописи. Това ми е цялата теза, иначе напротив - съвсем не твърдя, че това е носия. Много добре знам какво е шопската носия.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до57Умирайте си тогава, аз предпочитам да живея. С такива позитивно настроени хора като вас, затова толкова сме прокопсали.
40
5
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
Съгласна съм с теб, но сега нали тенденцията е друга - еврогейска. Разголването се толерира, *** също. И други неща де. Така че приеми, че роклята е смесица от българска и еврогейска традиция.
39
10
 
7
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Това огромно деколте не може да е българска носия - нашите са затворени плътно до горе, защото произхождат от турските/мюсюлманските облекла (също кърпите по главите са остатък от фереджетата).
38
3
 
1
 
! Отговори
някоя преди 8 години
до 56Не е необходимо всичко отгоре до долу да е по канон, т.е. по традиционния мотив, за да се класира като имащо мотиви от даден етнографски регион.Все пак журналистиката може да си представи нещата както си поиска, пък какви са им били думите на дъщерята и бащата, като са представяли роклята, е една отделна тема - може да са казали, че е модерен вариант на шопска носия - което няма да е вярно; може да са казали, че е рокля със шопски шевици, което има съвсем друг смисъл, разбира се.
37
8
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
България евентуално умира, защото хора като Вас се опитват да го втълпяват постоянно. И в статия за анимационно филмче сигурно ще има някой, който да измрънка нещо.Да, нещата не са като в Германия, но не са и като в Джибути или Афганистан. Но по мрънкането излиза, че сме най-зле не просто на Земята, а в цялата галактика.
36
1
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
Извинявам се - точно така е. Бяла риза с червен конец. Но сукманът защо е червен, не знам. Трябваше да е черен или син.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И според моето мнение няма нищо българско в тази рокля. По-скоро мотивите са маджарски.
34
1
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Къде в шопско са носели червени носии? Бяла престилка с тракийски сигми? В шопско? Да бяха написали молдова, ама имахме повече червен плат - пак щеше да е по-правилно.
33
3
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
И защо, какъв толкова е този прославут баща й, че да не ни стиска. Местната феодална мутра ли или може би наместникът на Боко Тиквата в Трявна. Кажи да знаем поне, да се страхуваме силно и да пишем само хвалебствия за кичозната рокля от снимката. Момичето е хубаво, но роклята е абсолютен кич.
32
5
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
42, името не си го е избирала сама все пак, така че коментара ти е леко излишен. Иначе за носията сте като цяло прави, но какво от това. Това са хората днес... Все търсят негативното и недостатъците, а понякога и си измислят такива, за да се почувстват добре за себе си. Пълна комплексарщина. Поне момичето е различно - не като представителната извадка абитуриенти днес - с чалгарско излъчване, натруфен грим и разголени рокли.
31
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 8 години
Т.н. балове, всъщност са истински чалга партита.И костюмите са същите.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката не е българска носия и всеки, който твърди обратното въобще не е наясно с българските етнографски традиции. Ама при тази ширеща се неграмотност, въобще не се учудвам на половината от коментарите. Един "българин" пък по-долу беше написал "носиИЙ". Повечето "студенти" чалгари пък ходели на "лекцИЙ".
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червен сукман с бяла престилка у шопско? Стига бе! Добра иде - объркани цветове и символи.