БЛС няма да отстъпи за цените на клиничните пътеки

Твърди, че дефицит в здравния фонд няма да има
1 юни 2015 14:50,
8
БЛС няма да отстъпи за цените на клиничните пътеки
Снимка: архив, БулФото

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи с предлаганото от Здравната каса намаление на цените на клиничните пътеки. Това каза пред БНР д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на организацията.

Още по темата

Днес съсловната организация има среща с ръководството на НЗОК за обсъждане на идеята на здравния фонд да се намалят цените на пътеките, след като стана ясно, че отново в НЗОК се очертава дефицит. Едно от предложенията за намаляване на този дефицит е именно понижението на цените.

От БЛС твърдят обаче, че дефицит във фонда няма да има и се позовават на данни на НЗОК за първото тримесечие. Справка за изпълнението на бюджета на Касата за първото тримесечие на 2015 година, предоставена на Лекарския съюз, сочи, че за първична медицинска извънболнична помощ 23% от бюджета е изпълнен. Според Йорданов това означава, че приравнено към края на годината там дефицит няма да има.

При специализираната извънболнична помощ – изпълнението е 24,4%, което също означава, че към края на годината дефицит не се очаква. За медико-диагностична дейност разходът на средства е едва 21,5%, посочи още експертът. За болнична помощ по клинични пътеки разходът е 26,9%.

Д- р Йорданов посочи данни и от друга справка на НЗОК – за разходите за болнична помощ за първите 4 месеца на годината.

Прави впечатление, че за лекарствените продукти за домашно лечение преразходът е близо 40%. За болнична медицинска помощ разходът е 35%.

"Виждайки тези цифри, се оказва, че там, където има регулация, т.е. в първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ, преразход на лекарства няма“, коментира той.

Председателят на Акредитационния съвет е категоричен, че БЛС няма да се съгласи да се намалят средствата за клинични пътеки, които са недофинансирани, при положение, че разходите за лекарства нямат лимит и те неконтролируемо растат.

След днешните преговори от Здравната каса ще решат дали да отпуснат исканите 67 млн. лева допълнителни пари за болниците. 102 болници са поискали актуализиране на годишните си бюджети. За тази цел се налага намаляване на цените на клиничните пътеки, съобщи управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов миналата седмица.

Какво показва анализ на НЗОК за цените на клиничните пътеки, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: БЛСздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
Наистина има медийна активност в посока сатанизиране на лекарското съсловие .............резонанса ще е фатален ........напускащи лекари , ужасени невярващи пациенти ...няма да има кой от един възпален апендикс да ни спаси........Мислете!!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана ясна причината за поредната КАМПАНИЯ ЗА САТАНИЗИРАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ !Намаляват с 18 % цените на клиничните пътеки !
4
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
По какво,БЕ,5?
3
1
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
3,не искай съкращаване на и без това "сакатите" пътеки,че ще ти се наложи /Не дай,Боже!/ да плащаш за някоя от съкратените! Искай като 2,а също и по-малко касови чиновници,на които плащаш и осигуряването,и заплата,а полза - никаква ...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са парите от вноските? Тук се говори как да се спестят няколко млн. а се крадат милиарди.
1
0
 
3
 
! Отговори
Коки преди 8 години
Смучи, смучи ... пиявице ....