Легитимен ли е изборът за ректор на Стопанската академия?

Акредитацията на ВУЗ-а – под въпрос
63
Легитимен ли е изборът за ректор на Стопанската академия?
Проф. Теодора Димитрова. Снимка: uni-svishtov.bg

Преподаватели от Стопанската академия в Свищов обявиха, че изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор е нелегитимен, след като преди седмица тя наследи на поста забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов.

Преподаватели се оплакаха от авторитарния му стил и изразиха мнение, че той ще продължи да управлява ВУЗ-а.

Ръководството не вижда проблем и на свой ред се оплака от опит - МОН да се меси в работата му заради извършената от министерството проверка. Докато двете страни в спора чакат решението на съда, в момента не е ясно дали решенията и документите, издавани от университета, имат правна стойност.

Още по темата

И новият, и старият ректор на Стопанската академия получават десетки хиляди левове по граждански договори.

Проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти. Проф. Иван Върбанов посочи пред bTV, че и Контролният съвет се оказал нелегитимен и затова подали жалба в Административния съд във Велико Търново, като първото заседание по делото за избора е насрочено на 9 юни.

"Ще продължи същият стил на работа, същият страх, в който работят преподаватели, същите манипулации", заяви професорът. Той обясни в какво се изразява този стил: "Ние сме просто като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност, в която ректорът е пръв сред равни".

Проф. Адамов му отговори от Свищов, като му напомни, че двамата са били екип в ръководството. Бившият вече ректор разказа, че приемничката му е бивша негова студентка, обичана е от учащите и е международно признат преподавател, а "всички други внушения са плод на въображението и омаловажаване на нейните качества".

Проф. Димитрова има 5200 лева основна заплата и солидни граждански договори за консултантска дейност с пенсионния фонд "Топлина", ОЗК Застраховане и Общинска банка, като има информация, че ВУЗ-ът има договори със същите фирми.

Предлаганият от "опозицията" за ректор доц.Иван Марчевски отбеляза в студиото, че не получава толкова много пари.

Адамов коментира, че гражданските договори са заплащане от Центъра по магистърско и дистанционно обучение, в който работят много от преподавателите от Стопанската академия, в това число и той.

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков видя в ситуацията конфликт на интереси. По думите му в периода 11 – 15 май е била извършена проверка на общото събрание на академията, при която са били установени редица нарушения. С препоръчително писмо от МОН изразили мнение, че събранието трябва да бъде спряно, тъй като не може да се намеси директно в процедурата.

"Това, което казва законът е, че когато е задвижена съдебна процедура, единственият, който може да каже (дали изборът е легитимен – б.р.), е съдът – може да изчакаме, може и МОН да се намеси", посочи проф. Денков, който побърза да уточни, че има 4 възможности за назначаване на служебен ректор, но сегашният случай не влиза в нито една от хипотезите.

Проф. Адамов обвини министерството, че не е предоставило доклада от проверката преди оповестяването на резултатите и посочи, че според търновските магистрати провеждането на самото събрание не подлежи на съдебен контрол.

Зам.-министър Денков посочи, че сигналите може да стигнат до Националната агенция по акредитация, която да отнеме акредитацията на Стопанската академия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Възмутително! Абе как може да коментирате външността на човек по такава скандална тема?Тук не се говори за външност и не е конкурс за красота,а става въпрос за образование,безконтролна власт и корупция.Ехххх морал и ценности къде останахте?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе ректорката става! За какво е отделен въпрос, не е за преди 24.00 часа. Ама въпросът е каква точно му е тая мадама на професора Величко (М)адамов?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
охааа ше се запиша студент при тази па мое и да се харесаме5 бонбона заплата, аз ще я масажирам, тя ше ме издържа
25
2
 
9
 
! Отговори
Paco-Loco преди 8 години
само шериата ще я оправи тази държава,такива недоразумения като тази на снимката и другата звезда за деня Календарска ли е каква е и много други като тях ще ги виждаме на определени места в определени часове,заради такива като тази хора които години наред са се лишавали и са давали пари за да се образоват са натирени в периферията,а такива парашутисти без капка знания се лансират от дебилни загорели мъже жадни за плът.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма красавица наистина. Има доста черти на Корнелия Нинова, но е и доста по-млада. Предричам и на 40 години да е Академик.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теодора Димитрова, взимате ли ме за съпруг?Обещавам ви, че ще бъда по-изпълнителен в дома от Росенчо Плевела
21
0
 
1
 
! Отговори
nl преди 8 години
bk
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пленителна красота наистина ако се загледа добре в нея човек.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бахтииии..уникална красавица! Не знам дали е професор, ама като визия е умопомрачителна чаровна красавица. Ето това е естествена Красота!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държава която се управлява от милиционер какво пречи някаква кифла да стане ректор.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая да не е на Томислав Дончев любовницата ?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво държи в ръката си тази девойка? Прилича на предпазно средство.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този *** Адамов успя да провали цяла една вековна институция като Стопанска академия. Още преди беше известен с напъните си над студенските и явно от тогава не се е променило много.. Безсрамници, дано ги изметат най-накрая!!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15Ми на 35 преспокойно можеш и професор да си. Друг е въпроса тази хубавица дали е чела и дали има знанията за професор.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв опит има това моме, та макар и професор да е станала на тази възраст. Знаем как се издигат до професор - на гурба на докторантите. Зора да се доберат до подобни титли и звания, защото в тези среди се въртят големите пари за проекти. Ясни са ми тия мишки.
12
0
 
21
 
! Отговори
ист преди 8 години
Назначенията стават по партиен, роднински,финансов или сексуален интерес.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога и аз да отрека , че тази е страшна мадама като визия, не знам за характерът й.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо азиатско в тази. Затова има и такава красота.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Адамов остава ректор в сянка. Теодора Димитрова е негово подставено лице. Като заместник-ректор се допитваше за всяко едно нещо до Адамов, сякаш той е Господ (дори за неща, които бяха изцяло в нейните прерогативи!). Съд, прокуратура и МОН трябва да се намесят, иначе академията загива. Великият българин и дарител Ценов сигурно се върти в гроба..