Прокуратурата подхваща смъртта на бебето в Тетевен

Д-р Байчева обяви, че не чувства вина за трагедията
1 юни 2015 20:25,
11
Прокуратурата подхваща смъртта на бебето в Тетевен
Снимка: архив Булфото

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство по случая в Тетевен с починалото новородено. Това съобщи говорителят на прокуратурата Кирил Петров. Вече започват следствени действия и разпити за изясняване на случилото се, информира БТА.

Бебето, родено на 22 април в тетевенското родилно отделение, почина два дни по-късно в плевенската болница. За фаталната развръзка се разбра след жалба на майката. В нея младата жена твърди, че по време на раждането върху нея е била упражнена физическа сила. Наташа Габровска смята, че това е станало причина за смъртта на детето й.

Говорителят на Ловешката прокуратура обясни, че разследването е събрало обяснения от майката и нейни близки, приложена е медицинска документация.

Още по темата

Според материалите, изпратени до окръжната прокуратура - Ловеч, има данни за извършено престъпление заради професионална непредпазливост от страна на медицинско лице.

Родителите на бебето обвиняват за смъртта му началника на АГ-отделението д-р Нина Байчева, която го е израждала. По случая Агенцията "Медицински одит" и Етичната комисия на Българския  лекарски съюз също извършват проверки. Според експертизата от отделението в плевенската болница детето е починало от травма по време на раждане.

Д-р Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане миналата седмица. Междувременно от прокуратурата в Ловеч съобщиха, че лекарката, от своя страна, е внесла жалба за заплахи по телефона.

По-рано д-р Байчева обяви, че не изпитва вина за смъртта на бебето. "Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние, лекарите, не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", каза лекарката пред  Нова тв.

Габровска пък поиска справедливост. "Ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо", каза младата жена.

Докладът от проверката по случая ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :----В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделят над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други...
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана ясна причината за поредната КАМПАНИЯ ЗА САТАНИЗИРАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ !Намаляват с 18 % цените на клиничните пътеки !
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 60 000 лв месечна премия всеки министър ще си поръча статия срещу "лошите доктори"Защо няма статии крещу зъболекари и аптекариЗащото там всичко е частно и министърът няма финансови интереси
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На герб не му върви с министрите на здравеопазванетоВърви му обаче с парите на здравната каса И предииния път ги прибра После чухме за премии по 60 хил лв месечно в държавните болнициЧестито на обрулените държавни болници
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тоя джихат срещу частните болници нищо добро не ни чакаМинистърът забранил линейките да возят болни в модерните частни болници иначе наказват лекаритеПарите на Нзок ще отидат за лимузини на власттаЧестито
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zakoravyal prestapnik vina chuvstva li
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделат над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други...
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, твоето е ПСЕВДОРЕФОРМА !Иначе, всички подкрепяме истинска реформа с ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНАТА КАЦА !И реално ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ТРУДА на медиците !Обаче за ТОВА ти Москов, МЪЛЧИШ !
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана ясна причината за поредната КАМПАНИЯ ЗА САТАНИЗИРАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ !Намаляват с 18 % цените на клиничните пътеки !Честито на верващите. Просто общественото мнение трябваше хубаво да се обработи преди "новината" за резването на средствата.
1
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Magla Selenka kak moje da ispisvat Laizisten kak e po4nala da vadi bebeto s Forzens i dr tejki Prilagane Varhu todilksta taja e sa Satvora i Nikoga da ne e lekarka a i nahslna dolna laschkina ama ako e bebeto na nakoi ot gerb schte e pasat rodilkata i bebeto kato o4ite si Tova e ubiistvo