Порното у нас – забранено, но само на хартия

Георги Лозанов: На челни места сме по гледането му!
2 юни 2015 09:10,
56
Порното у нас – забранено, но само на хартия
Снимка: архив Булфото

Само в две страни в Европейския съюз порнографията е забранена и България е една от тях. Въпреки това българите сме на едно от челните места по гледане на материали с подобно съдържание, коментира пред bTV председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Същевременно обаче нормата в Наказателния кодекс стои мъртва и е само на хартия. Порнографията не е забранена в Закона за радиото и телевизията, а само в НК, припомни той.

Според чл. 159 на Наказателния кодекс "който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. Алинея 2 пък гласи, че "който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева".

Именно затова според Лозанов законът трябва да се промени. "В съвременният свят, в Европа и Америка не се гледа на този тип материали – филми или образи, като нещо толкова осъдително, колкото Наказателният кодекс го определя", посочи той. И потвърди, че ако нормата остане в сила, докато не се спазва, са възможни злоупотреби с нея.

Лозанов обаче уточни, че това трябва да се отнася само за възрастните, а за децата трябва да има специална и допълнителна строгост.

Според медийния експерт промяната е свързана и с готовността на обществото да обсъди темата. "А обществото сякаш не е готово да говори по този въпрос", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кабелините го разпростряняват от както се помня. да неговорим за планета това си е чисто порно
13
3
 
16
 
! Отговори
Пако преди 8 години
Отивам пред компа да счупя врата на змията, че не се знае ...
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо е забранено?Жените и момичетата те гледат само колко пари имаш.Ако си богат-имаш компания.Ако си беден дори не съществуваш.Известен ви е бг курвулък.Лошо или не така е ситуацията.Очевидно е че тия дет са го правили тоя закон са били асексуални.Това е човек със психически проблеми който мрази сексът.Не всички имат тая болест..
11
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
*** никой не е прочел статията - само заглавието - браво!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледането на порно ли е най-важния и фундаментален проблем на България.До кога ще ни занимавате с глупости и с такива пародии като лицето на снимката?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лозанооооооов, гледаш тайно, а? Гледаш, гледаш! Като не можеш да вдигнеш самолета к'о пра'им? Дурпаш ли шнурчето ама нема резултат . Ето защо си станал моралист.
8
2
 
21
 
! Отговори
Петър преди 8 години
А бре вие *** ли сте? Чета коментарите и се чудя, как не можете да осмислите един елементарен текст. Човека ви казва, че по закон порното е забранено (което е тъпо) и с това може да се злоупотребява. Представете си, че утре станете неудобен на някой с връзки и ви прати качулатите, само защото сте сваляли и гледали порно от вкъщи. Затова закона трябва да се промени.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата Мара втасала, порното ни е проблема! Тя държавата се разпада, тия пак с глупости се занимават.
6
1
 
21
 
! Отговори
преди 8 години
Споко, колеги, тоя *** само симулира дейност. Взима хиляди лева заплата, БНР му искат оставката, момчето е решило да блесне с нещо. Само че порното се разпространява с торенти, за да го спре, ще трябва някой да седи и да преглежда всеки торент поотделно :))) Папионка, изчезни, ***
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЕМ = СЕМкаджии
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки тайно гледа порно но някои не си го признават. Този пингвин кой знае в какви сайтове се рови и какво гледа. Кой знае колко е извратен но сега е по-католик от папата. Всичко ни е ОК и сега порното ни остана нерешен проблем! Смехотворна работа.
3
2
 
13
 
! Отговори
гъс преди 8 години
До АнонименАко ги забранят,ти няма къде да се празниш
2
3
 
31
 
! Отговори
онанист преди 8 години
само порното не пипайте!
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не разбрах. В крайна сметка този *** против порното ли е или не?