По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...

Вижте какво сочат данните от проучването на Екзакта Рисърч
3 юни 2015 18:57,
224
По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...
Снимка: Булфото, ахрив

Правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Това сочат данните от проведеното в края на май национално представително изследване на общественото мнение за работата на основните държавни институции, проведено от "Екзакта Рисърч Груп".

"Сред одобряващите работата на Министерски съвет по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, високообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството регистрираме сред избирателите на ГЕРБ.

73% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, а 90% от тях подкрепят работата на Борисов като премиер на страната. Одобрение над средното за дейността на правителството заявяват и привържениците на Реформаторския блок. Най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на Атака", обявиха социолозите, цитирани от "Фокус".

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и такива на възраст над 60 години. Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт.

Парламентът одобряват и от 18% от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4% в сравнение с месец април. В същото време, Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция от 69% от българите.

"Въпреки, че немалко партии са представени в настоящия състав на българското Народно събрание, сред избирателите на нито една от тях не преобладават положителните оценки за работата на парламента. Най-често критикуват работата на законодателния орган избирателите на БСП и на Атака. Негативните настроения към работата на българското Народно събрание се дължат преди всичко на общественото усещане, че през последния месец основната законодателна институция отново се плъзга към политическо противопоставяне и конфликти и в по-малка степен държи на фокус нуждата от закони по темите на деня", сочат данните от проучването.

"Работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е одобрявана от 31% от българите, като за последния месец одобрението се качва с 2%. Така оценките за работата на Цецка Цачева са значително по-добри от тези за работата на Парламента", се посочва още в изследването.

"Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а критични оценки към него имат 57%. По-често негативни оценки за работата на държавния глава дават избирателите на БСП, на Атака, на ПФ и на АБВ. 60% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента", сочат още резултатите на "Екзакта Рисърч Груп".

Данните от изследването показват, че в повечето сфери на обществения живот все още не е настъпила очакваната положителна промяна, коментират анализаторите. В четири сфери обаче хората забелязват положителни промени. На първо място по напредък у нас 41 на сто от българите поставят сферата на усвояване на средствата по еврофондовете на ЕС.

Соред 36% има напредък в сферата на транспорта, а 26 на сто са склонни да оспорват подобно твърдение. Регионалното развитие е четвъртата сфера, в която българите са склонни да виждат напредък. Това твърдят 30 на сто от запитаните - най-често млади и високообразовани жители на големите градове. 28 процента пък са убедени, че тенденцията е обратната.

Най-често българите не виждат значими промени, нито положителни, нито отрицателни, в сферата на вътрешния ред и сигурността, по отношение на опазването на околната среда, както и в сферата на културата. Две трети от анкетираните твърдят, че се влошава общото благосъстояние на хората.

Малко над половината интервюирани посочват, че негативните тенденции вземат връх над позитивните в сферата на финансите, в сферата на енергетиката, в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването и в сферата на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
14
 
! Отговори
отегчен преди 8 години
Ех,електорате,докога,ще ни губиш годините с "великия ленторезач",чиято идея за развитие на България е да открива обекти тип "градска тоалетна"
56
14
 
3
 
! Отговори
Прозрение Господне.. преди 8 години
Гледа нагоре----ЗАЩОТО САМ БОГ ГО ПРАТИ НА НАРОДА В БЪЛГАРИЯ! ГОСПОД Е ГЕРБАДЖИЯ....А АЛЛАХ ОТ ДПС!КОМУНИСТИТЕ ВЕЧЕ , ПИКАЯТ ГАЗ......!
55
13
 
3
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ : преди 8 години
ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА--ГЕРБ!ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА --ДПС!
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са с най-нисък жизнен стандарт в Европа, а и не само там. И къде го видяхте одобрението - безработицата ли се намали, заплати и пенсии ли се увеличиха, убийствата и самоубийствата ли намаляха, раждаемостта ли се увеличи?????
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекари и юристи,не могат да дишат ***,ако критериите за добро образование на екзакта са социална педагогика например,значи изследването им е вярно
52
2
 
21
 
! Отговори
Етнически българин преди 8 години
До Г-н Бойко Борисов, премиер на РБ.Г-н Борисов, като етнически българин в България, мисля, че притежавам същите права като другите етноси.В тази връзка::: Гърмен:Общината реши да даде възможност ромите да купят за 1,10 лева на квадратен метър .Г-н Борисов, моля Ви, да защитите гражданските ми права на ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН и да ходатайствате пред общината в Гърмен, за да мога и АЗ да закупя малко земя на цена 1.10 кв/м.Предварително Ви благодаря.
51
2
 
16
 
! Отговори
Какво............. преди 8 години
Какво чело?Пуста оптика!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
4
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ehe 84 kvo stava be bratche?kvi gi govorish?ia pusni youtub i vij kak hubavo jiveehme kraia na 90 i ako sluchaino vurjesh neshtata koito govoria natisni edin like
49
2
 
5
 
! Отговори
info. преди 8 години
В България дупетати и техните партии не се избират от народа,всичко е един параван.Властта определя коя партия да бъде и коя не.Давам пример от последните избори!При малко над 40% активност от къде ги изкараха близо 5млн. гласували???Не се заблуждавайте че като гласувате ще промените нещо.В момента за да прикрият тази далаверка искат да приемат задължително гласуване.По никакъв начин не се лъжете да гласувате за какво и да било,това е 100% ИЗМАМА!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КИРИАК СТЕФЧОВновият Бойко борисов . Герой от романа Под игото В изображението на писателя той е един от най-отрицателните герои на Под игото горделив, злобен, подъл и отмъстителен. Син на чорбаджия и с дух и отхрана чорбаджийски, той е едно по-модерно издание на стария чорбаджия Йордан Диамандиев, но със същите ръждиви понятия и неслучайно той така го харесва и го прави свой зет. Крепител на
47
1
 
19
 
! Отговори
по кабеларките преди 8 години
Колкото и да се хили и да се пъчи пожарникаря по кабеларките, каруцата България е трайно изостанала на всички възможни последни места в Европа.
46
2
 
12
 
! Отговори
Ханко бРат-йжартални преди 8 години
Мутра. Руска ***. Пише си го и в Уикилийкс.....Не си измислям........С една дума ***.....
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na4alnika e vidql nqkoy zada gleda na gore tam
44
3
 
16
 
! Отговори
Тикволандия преди 8 години
*** народ води до СЛАБА ДЪРЖАВА С МУТРО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ И ИЗТОЧВАЧ НАЧЕЛО!Всички които гласуваха за Будалисов са доказани Българоубийци !!!Всички сектори без транспорт са във пълна разруха от управлението на ГЕРБ!!! А транспорт върви щото яко се купува асфалт и битум от Нефтохим и Вальо Златев и делят печалбата после!"Държавата" ни се е доказала, че има най-простото население на света като цяло!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам и не вярвам на ушите си. Ха ,ха ,ха
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Бойко Борисов е силен каратист и ще набие лошите!
41
2
 
11
 
! Отговори
конграчулешън преди 8 години
тва е сабахлям кат станах пуснах новините от босфор тв и тва е, конграчулейшън матрял нашият велик учител каратиста, пожарникаря, картофаджията на мама, любимеца на народните художници, професори, чалгари, дърти моми и всекакви, да викнем ураааа
40
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Di,този на снимката ,също е комунист,и той ли е в числото на смешниците.
39
7
 
1
 
! Отговори
Di преди 8 години
Smeeeeeshni komunisti..... :)
38
2
 
19
 
! Отговори
ОПА преди 8 години
ОДОБРЕНИЕ И ЗА ТРЕТОТО ПОРЕД УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА САМО ЗА ГОДИНА , ОДОБРЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ ИДИОТИЗМИ НАПРАВЕНИ ОТ *** ОТ БАНКЯ ( Б.Б. )