По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...

Вижте какво сочат данните от проучването на Екзакта Рисърч
3 юни 2015 18:57,
224
По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...
Снимка: Булфото, ахрив

Правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Това сочат данните от проведеното в края на май национално представително изследване на общественото мнение за работата на основните държавни институции, проведено от "Екзакта Рисърч Груп".

"Сред одобряващите работата на Министерски съвет по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, високообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството регистрираме сред избирателите на ГЕРБ.

73% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, а 90% от тях подкрепят работата на Борисов като премиер на страната. Одобрение над средното за дейността на правителството заявяват и привържениците на Реформаторския блок. Най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на Атака", обявиха социолозите, цитирани от "Фокус".

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и такива на възраст над 60 години. Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт.

Парламентът одобряват и от 18% от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4% в сравнение с месец април. В същото време, Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция от 69% от българите.

"Въпреки, че немалко партии са представени в настоящия състав на българското Народно събрание, сред избирателите на нито една от тях не преобладават положителните оценки за работата на парламента. Най-често критикуват работата на законодателния орган избирателите на БСП и на Атака. Негативните настроения към работата на българското Народно събрание се дължат преди всичко на общественото усещане, че през последния месец основната законодателна институция отново се плъзга към политическо противопоставяне и конфликти и в по-малка степен държи на фокус нуждата от закони по темите на деня", сочат данните от проучването.

"Работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е одобрявана от 31% от българите, като за последния месец одобрението се качва с 2%. Така оценките за работата на Цецка Цачева са значително по-добри от тези за работата на Парламента", се посочва още в изследването.

"Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а критични оценки към него имат 57%. По-често негативни оценки за работата на държавния глава дават избирателите на БСП, на Атака, на ПФ и на АБВ. 60% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента", сочат още резултатите на "Екзакта Рисърч Груп".

Данните от изследването показват, че в повечето сфери на обществения живот все още не е настъпила очакваната положителна промяна, коментират анализаторите. В четири сфери обаче хората забелязват положителни промени. На първо място по напредък у нас 41 на сто от българите поставят сферата на усвояване на средствата по еврофондовете на ЕС.

Соред 36% има напредък в сферата на транспорта, а 26 на сто са склонни да оспорват подобно твърдение. Регионалното развитие е четвъртата сфера, в която българите са склонни да виждат напредък. Това твърдят 30 на сто от запитаните - най-често млади и високообразовани жители на големите градове. 28 процента пък са убедени, че тенденцията е обратната.

Най-често българите не виждат значими промени, нито положителни, нито отрицателни, в сферата на вътрешния ред и сигурността, по отношение на опазването на околната среда, както и в сферата на културата. Две трети от анкетираните твърдят, че се влошава общото благосъстояние на хората.

Малко над половината интервюирани посочват, че негативните тенденции вземат връх над позитивните в сферата на финансите, в сферата на енергетиката, в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването и в сферата на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям зор да го дотикате тоз Премиер като Слънце до Президент като Слънце.Слънце не ами цяла Вселена!!!Споко, шъ стани, ни съ съмнявайти!
16
1
 
15
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Не се съмнявайте в % вярни са само че това са проучванията сред клепарите които са гласували за МУТРата
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
асвалт паша чк гюзел
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле,колко сте зле от Днес.бг Значи за ГРОБ са гласували умниците на България!?!? Нима!?!Жалки сте!!!!
13
39
 
4
 
! Отговори
анкета преди 8 години
Одобрявате ли работата на БойкоДа +Не -
12
6
 
4
 
! Отговори
искрен преди 8 години
И преди последните избори имаше много скептицизъм ,но социологичните проучвания се оказаха верни?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се дава да гласуват само на образовани.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАЛОНА СЕ НАДУУВА..НАДУУУВА..НАДУУВАА!НАДУВАЙТЕ МОМЧЕТА...АМА ДА НЕ СТАНЕ НА ПАРЧЕЕТАА...ПУК)())
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетох 44% го одобряват?!? Едва ли има и 4% но този който поръчва изследването той и плаща. Кой ли вярва на тази помия? Рапона до такава степен е ясен на народа, че само тези които лапат покрай него го подкрепят. Всеки българин разбра, Рапона няма да направи нищо за да подобри живота ни. Той и да иска не може. Ужасно е *** но и лаком. От неговите 4 години да усетихте полъха на подобрението? Няма и да усетите. Ще влоши всичко защото не разбира, не може, не иска, не го интересува.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже не направена удобна възможност да си кажеш мнението за прословутите вериги,като Кауфланд,нека премиера ги попита :Защо много от стоките на прословутата верига в Зап.Европа са по-евтини отколкото в България.Защо напр.немското масло в Германия е около 2.00 лв/250 гр и то трайно ниска цена,а в европейският бантустан е 3.50 лв.И с много други стоки е така.Това е илюстрация на арогантното и неадекватно отношение на допуснатите до пазара ни зап.европейски печалбари.
7
3
 
31
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тиквун няма да мирне, докато някой послушен "социолог" не обяви, че го харесват 100% от българите.
6
5
 
34
 
! Отговори
Статистика преди 8 години
Защо след като 44% харесват Мутран за него на последните избори гласуваха едва 15%. Като всички знаем, че в това число са и купените гласове, които на са малко. Май някой си е платил, за да му поизлъскат имиджа :)
5
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резултатите от това проучване са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOZI PRODAJNIK NA BG .... ?!?! CHOVEK KOITO GLEDA SAMO SOBSTVENIAT SI INTERES !
3
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
44 % от 30 % гласували е равно на едва 10-12% от избирателите главно реститутки, калинки и мутри с еврофондове.
2
5
 
33
 
! Отговори
Ееееее преди 8 години
КЪф поглед фърля на оня горе! Нещо дедо гопод е сгазил лука. Ще му набиват канчето май!
1
4
 
33
 
! Отговори
Няма нужда от преди 8 години
проучвания, вижте резултатите от националните препитвания!