7 от 10 ромчета признават, че искат да станат сводници

Сп. "Икономист" разглежда проблемите на ромите
Обновена: 4 юни 2015 22:28 | 4 юни 2015 22:14,
88
7 от 10 ромчета признават, че искат да станат сводници
Снимка: Архив Reuters

В статия, озаглавена "Изоставени", британското сп. "Икономист" разглежда проблемите на ромската общност в България и още няколко европейски страни. Статията започва с кореспонденция от ромския квартал "Лозенец" на Стара Загора и със среща с двама представители на местната ромска общност.

Звезделина Атанасова е студентка и признава, че съчетанието ром, жена и студент е рядкост в
България, където ромчетата престават да ходят на училище около 15-годишната си възраст. Ганчо Илиев казва, че 7 от 10 ромчета признават, че искат да станат сводници, защото само тази работа може да им донесе хубава къща, скъпа кола и вниманието на привлекателни жени, пише списанието.

Изданието отбелязва, че според официалните данни от преброяването в България ромите са 5 процента от населението, но се смята, че всъщност са повече. Много роми питаят недоверие към местните власти и отказват да се регистрират или лъжат за етноса си заради предразсъдъците, че ромите са изостанали и се занимават с дребни кражби.

В 6 централни и източни европейски страни ромите съставляват 7-10 процента от населението. В Европа половината от ромите не разполагат с удобства като течаща вода, а едва 15 процента имат средно образование, пише "Икономист". Ромското население обаче е младо и бързо се увеличава. Но училищата в
ромските квартали, в които живеят между 30 и 60 процента от ромите, са неприветливи, допълва списанието.

Сегрегацията е често срещно явление. В българските и румънските училища една четвърт от ромските ученици се обучават в отделни класни стаи. В Унгария половината от ромските ученици също учат в отделни стаи. В Унгария сегрегацията на ромите нараства, отчасти поради това, че унгарците бягат от районите, в които живеят големи ромски общности, посочва "Икономист".

В Чехия една трета от учениците в училищата за деца с проблеми в умственото развитие са роми. През септември ЕК започна наказателна процедура за дискриминация срещу Чехия. През април ЕК направи същото и срещу Словакия. Ако двете страни не променят нещата, ги заплашват големи глоби, посочва изданието.

Списанието отбелязва, че в България и Унгария се засилват антиромските настроения, че на словашкия премиер Робърт Фицо не са му чужди антиромските изявления, нито на унгарския му колега Виктор Орбан. В Унгария и Словакия ромите, кандидатстващи за работа, имат по-малко шансове да я получат в сравнение с хора, които не са от това малцинство. Тези перспективи карат ромите, които са успели в училище, да крият етническата си принадлежност и да прекъсват връзките си с местата, в които са отраснали, лишавайки тези населени места от добри примери за подражание, цитира изданието мнението на хърватина Желко Йованович, представител на фондация "Отворено общество".

Няма данни за ромската миграция, но се знае, че ромите присъстват в повечето богати европейски страни, където получават смесен прием. Импровизираните им лагери са сривани с булдозери в Италия и Франция, а в Белгия и Германия им се осигуряват помощи.

Много роми са привлечени към богатите европейски страни от щедрите им социални системи. Някои роми търсят там по-доходоносни дейности, които са в нарушение на закона - от джебчийство до сериозни престъпления.

Но допитвания показват, че повечето от ромите, които мигрират, го правят, за да работят. В около една пета от ромските домакинства в България има член на семейството, който работи в чужбина, казва Алексей Пампоров от Българската академия на науките, цитиран от списанието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Фил преди 8 години
"Отворено Общество" естествено, тия платени от ЦРУ нещастници се бъркат навсякъде за да наричат злото-добро а доброто-зло. Хората не желаят да имат нищо общо с никакви ромове, чуйте гласа им. Те искат да се отърват от тях, всякаква мисъл за интегриране трябва да се отхвърли, тя е неприятна и гнусна и хората по скоро ще избягат отколкото да живеят с тях както и пише в статията. Предлагам да се започне наказателна процедура срещу ЕС и персонално юдео-масона Юнкер за дискриминация срещу ЕС народите
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо продължавате да ни занимавате с тези?!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно - 5% от насилението тормози всичкиАмериканците си спретнали ризирватиАнгличаните се опитват да ноправят от България такъв резерват
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това при тях е доста престижна професия.
19
1
 
2
 
! Отговори
asdfghj преди 8 години
Защо не си довьрши работата,зашо.
18
1
 
19
 
! Отговори
Св преди 8 години
Притесни ме комбинацията липса на образование - желание за скъпи коли. Другите неща си ги знаем (и това де), но ще се увеличава тази бройка, както и скъпите коли на неграмотните в Иганово. Аз дори нямам и кола, защото не ми трябва, не шофирам, но ходя по тротоари, пътувам и не искам някой неграмотен да ме отнесе и то не от непознаване на правилата за движение, а просто от недоразвитото чувство за управление и изобщо от мозък. Това си е генетично и колкото да искат интеграция, няма как да стане.
17
0
 
13
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
Виж сега, колкото и да е удобно на някои "хора" да има етническо напрежение, колкото и да си мислите че ситуацията е под контрол,колкото и да палите контролирани пожари, не забравяйте че все още има мъже в тази страна. Ще се появи някой водач из невиделица..и тогава, жална ви майка.
16
2
 
37
 
! Отговори
wasp преди 8 години
Защо все някой им е виновен на тия? Никога, никой не каза, че проблема е в самите тях и начина им на живот, и мислене? Кажете истината най-сетне!
15
1
 
46
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Напудрена статия.1.Престават се учат не на около 15, а доста по-рано!2.Училищата (и не само-има и построени жилищни блокове) на са неприветливи, а са ги направили неприветливи!3.Антиромски настроения и изказвания на политици и общественици има и в зап. Европа!Но въпреки тенденциозността на статията, която се опитва да изкара ромите невинни жертви, прозира обективната истина, че навсякъде населението се опитва да се дистанцира от тази общност, нейната ценнностна система и начин на живот.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая статия леко измислена. В България много хора се пишат роми, за да взимат помощи.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova nee chovek a jivotno ...
12
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ СМЕ ХОРА НА ТОЗИ СВЯТ И НОСИМ ЧУСТВА СВЯТИ И ВСИЧКИ ИМАМЕ СЪРЦА И БЕДНИ И БОГАТИ!САМИТЕ РОМИ НЕ ИСКАТ ДАСА ТАКА! НЕЕ ЛЕСНО ДАСИ ЖИВ КАЗВАШЕ ЕДИН ПРИЯТЕЛ!
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се има в предвид как се появяват като народ . От някаква покорен държава в индия тръгват като номади калайджий музиканти и направо леки жени нищо ново под слънцето . Но се пак ме съмнява да са 7 от 10 да кажем 2 от 10 може. Все пак сред ромите има и много достойни хора .
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромчета? Сериозно? Ако чашата ми говори и иска да стане сводник, незабавно ще ида на психиатър. Г-н Бакарди, защо искаш да станеш сводник?
9
0
 
21
 
! Отговори
Съмнявам се, че ... преди 8 години
... това на снимката знае и разбира значението на думата "сводник".
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16- ти то по цял свят им викат джипсита, ама тук ако го напишат на български преведено и ще вземат да им се скарат чичковците от БХК и да ги заплашат да ги съдят.
7
3
 
22
 
! Отговори
Хайнрих Химлер преди 8 години
В 'Заксенхаузен" специално отварям школа за сводници. Кандидатите е задължително да са опушени по рождение и да носят много на глад. За другото сами ще ги обучим.
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един сводник ром,с *** ромка-даже и да е грозна като смъртта,във франция може да си докара не по-малко от 5-6 000 евро месечно. Някои имат по две,по три,че и по повече! Смятайте за какво става въпрос!? Защо им е да учат,да знаят азбуката или висшата математика!
5
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 от 10 българки признават, че искат да станат челагджийки и мутреси.
4
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А 9 от 10 българчета признават, че искат да станат мутри и после премиери.