Битка за Стопанската академия. Рунд ІІ

Служебният ректор ще се опита отново да влезе в кабинета си
25
Битка за Стопанската академия. Рунд ІІ
Проф. Иван Върбанов. Снимка: Нова телевизия

Назначеният от МОН служебен ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов ще опита днес отново да влезе в кабинета си.

Вчера той се опита да заеме поста си, но не бе допуснат. Бившият ректор на академията Величко Адамов отказа да приеме назначения от министерството негов наследник.

Върбанов обясни пред Нова телевизия, че ще иска лична среща с проф. Теодора Димитрова, която бе избрана на поста на събрание, чиято легитимност се оспорва.

Още по темата

До разправиите в Академията се стигна, след като група преподаватели заведоха дело срещу нарушаване на правилата при избора на ректор. Явно гласуване, вместо тайно и липса на нов Студентски съвет, който да участва в изборите, са сред основните им мотиви.

Проф. Върбанов е подал сигнал за опит за възпрепятстване на встъпването му в длъжност и искане към Районната прокуратура и Районното управление на МВР за проверка и установяване на данни за самоуправство.

"Ще се опитам да вляза в кабинета си, трябва да се изпълнява заповедта на образователния министър", посочи той.

На въпрос дали 35-годишната проф. Димитрова е заслужила титлата си, Върбанов каза, че е работил заедно с нея и изрази надежда добрите им отношения да продължат. Той изтъкна, че няма проблем с нея, а с нейния избор. 

"Начинът, по който стана този избор, ни смущава и смятаме, че е незаконосъобразен", допълни служебният ректор.

Той обаче изрази съмнения, че Величко Адамов се опитва да продължи да управлява Стопанската академия чрез проф. Димитрова и допълни, че съмненията му се потвърдили напълно вчера, когато не бе допуснат до ректорския кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Просто МОН да им отнеме лиценза и да не се занимава с измислени "академии"!
20
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Стопанската академия ,всъщност е обикновена школа за клоуни,жалко за тези дето после ще ги хрантутят
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪДЕ ГО КРАСЬО ЧЕРНИЯ ДА СЕ НАМЕСИ И ВСИЧКО ДА Е В РЕД
18
2
 
11
 
! Отговори
кк преди 8 години
Детска градина "Стопанска Академия", гр.Свищов.Докато Ректор не стане човека ог ГЕРБ, мирясване няма...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
знаете ли че черешите поскъпват 10 пъти
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗАКРИВАААЙЙЙ !!!И още нещо *** е стаята на ***, в която най вероятно си се изтърсли върху главата си...
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗАКРИВАААЙЙЙ !!!Аве мъдурко, академията в Свищов е на повече години от тебе. И ти какво си мислиш, че като си отишъл да живееш в София, си станал големия гражданин ли?
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от реформаторите не преядоха ли с власт вече, че чак и по ВУЗовете тръгнаха. Много е зле този министър. 15 000 двойки по математика на матурите за 7 клас? Децата ли са виновни за този резултат или той и подопечното му министерство. Аре да си гледа работата и да не се занимава с политически назначения по университетите. Безобразие..
13
9
 
9
 
! Отговори
СРАМ преди 8 години
Има недопустима политическа намеса от страна на министър Танев в делата на един автономен ВУЗ. Той сам призна, че е взел решението си след заседание на парламентарната си група, което означава политически натиск за назначаване на един "наш" човек, в пълно противоречие с академичната автономия. Погледнете Закона за висшето образование и ще се уверите, че няма никакво правно основание за назначаване на служебен ректор в тази ситуация. Министъра нарушава и Конституцията в частта й за автономията..
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудното в случая, е изборът на г-н Адамов. Едва ли не е могъл да предвиди каква реакция ще се получи. Аз все повече се убеждавам, че не той е решил, а тя е искала и той нямало как да й откаже. Що ли?!?!
11
2
 
8
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Какви реформи, какви 5 лева...Цирк България работи на пълни обороти - представление след представление, понякога по няколко на ден и като бонус някое убийство! Ужас! Вече няма надежда...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цяла държава е с опорочено избрани управляващи, та камо ли някакъв ВУЗ. Просто модела е такъв. И то умишлено. Сега, като Теодора била избрана незаконно, този пък е "спуснат", не без помощ и съдействие от опонентите.Битката за сладкия кокал е жестока и нечестна. Няма Fairplay Хм... то май никъде няма
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Върбанов няма да му е лесно ,защото срещу себе си има един едър рогат *** от професори водени от баш бика на Академията ,дето само с рогата върви напред. Лошото е че е въвлякъл много такъв *** след себе си ,дето си гледат само джоба!
8
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
всичките чалгари станали професори трябва да се спре раздаването на титлив българия толкова много професори и толкова много простотии цяла българиягледа тази селска вечеринка у никой ли няма чест и достоинствонаправете си частни фирми и там си правете каквото искате защо излагате това староучебно заведение
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време беше призвание, сега всичко е пари...
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после реват, че с 3 висши стоят без работа или са принудени да работят за 300 лв...Висшето образование в България изгуби всякаква стойност и покритие.
5
10
 
4
 
! Отговори
alo alo преди 8 години
Всички знаем едно или друго за В. Адамов, но какво знаем за назначения служебен ректор?? #КОЙ е той?Посредствен човек и незабележим преподавател или нещо друго? Къде остана автономността на Висшите училища?
4
6
 
8
 
! Отговори
Величко Адамов преди 8 години
До Елемаг:Какво за студентките? Никой не ги е карал насила, те доброволно играят!И изобщо, ако някоя учи и иска да си изкара оценките с изпит, никой не й пречи. Никому не сме навредили. Само създаваме допълнителни възможности за момичетата, които ги искат!
3
1
 
37
 
! Отговори
здб преди 8 години
Величко мАдамов трябва да бъде съден за всичките си гешефти и престъпления!!! И най-вече за това, че съсипва в продължение на 8 години една институция като СА "Д.А.Ценов" и мърси името на дарителя и човека Д. Ценов-истински БЪЛГАРИН и родолюбец!!
2
3
 
7
 
! Отговори
Стигнах до извод преди 8 години
В Свищов явно има две сили, които се боричкат за този апетитен пост, като се има предвид заплатата от 8 000 лв и възможността да въздействаш върху толкова много човешки съдби, като катапултираш едни в кариерното им развитие, а пред други поставяш непреодолими пречки. Само не знам тези две сили БСП и ГЕРБ ли са, или са две различни групировки от една и съща партия.В БАН нещата са ясни - БСП здраво държи в ръцете си тази институция, която е създадена през 1947 г. и няма нищо общо с Бълг.книж.д-во