На малките матури: Добре забравени знания от 5-6 клас

Експерт: Основен недостатък – учене заради самото учене
Обновена: 4 юни 2015 11:27 | 4 юни 2015 11:26, Веселина Йорданова
16
На малките матури: Добре забравени знания от 5-6 клас
Снимка: архив, БулФото

Националното външно оценяване изисква да се приложат на практика знания, които са придобити теоретично. Неумението за това личи и при зрелостниците, коментира Евгения Костадинова - директор на Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН пред БНР.

Още по темата

Резултатите на седмокласниците, обявени вчера, се оказаха слаби, а двойките – висок процент, особено по математика.

По думите на Костадинова не достигат часове за усвояване и прилагане на наученото на практика, затова следващата крачка, която трябва да бъде направена, е преразпределение на учебното съдържание, за да се създаде такава възможност.

В първия модул на външното оценяване децата не са изправени пред задачи или казуси, които не са учили в училище, увери тя. Целта на втория модул, който е по желание, е да се даде възможност за класиране на учениците в държавните и общински гимназии. В него обаче също не са включени неща, които не са изучавани в училище, а просто за по-висока трудност.

По думите й националното външно оценяване са изпити, а не матури. В 7-и клас то се провежда по Български език, Математика и още 3 културно-образователни области – природни науки, обществени науки и чужд език. Целта му е да измери доколко са постигнати заложените в учебната програма за седми клас резултати.

"Целта на обучението не е да се подготви детето за един изпит, а да се подготви за живота, да има устойчиви знания", каза Костадинова в коментар на твърденията, че учителите обучават децата само за изпитите от външното оценяване.

Според нея националното външно оценяване ни показва, че често тези основни знания, които са придобити в ниските класове – пети-шести клас, в седми клас вече са добре позабравени.

"Това са знания, които целта не е просто да бъдат изпитани децата и те да си назубрят и забравят, а да могат да се прилагат в живота. Именно това е основният недостатък на нашата образователна система – подходът към ученето е заради самото учене, а не за да може това да се прилага и по-късно в живота", допълни тя.

Костадинова смята, че една от причините за този недостатък на системата е желанието на родителите децата им непременно да имат високи оценки, което води до бележкарство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
учител преди 8 години
Ама какви глупости говори Евгения Костадинова! Целта на обучението била да се подготвело детето за живота. Мъка, мъкаааа ....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако са такива целите на министерството, променете и програмата тогава ? като белецкарството не е цел, защо има оценки в скалата от 2 до 6 ?
11
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Изпростяха и големи и малки. Да живее неолиберализма, който ни закопа!
10
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо гледа преди 8 години
Стига реформи и експерименти! Хиляди *** се изредиха на българското образование! Върнете системата от преди 25 години! Тогава имахме и училища, и учители, и ученици, и образование!Като копаеш нов кладенец, не бързай да пикаеш в стария!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 44То пък едно "плащане" на учителите. Я се осъзнайте малко. Какви специалисти ще намерите да работят за 500 лева на месец. Когато заплащането на учителите стане колкото на специалист ИТ, тогава ще има качествена селекция на учители, и съответно качествено образование. Като не разбирате проблема, плащайте си чстноте уроци и си мълчете. Търсене и предлагане.
8
2
 
8
 
! Отговори
44 преди 8 години
"...желанието на родителите е..." А къде сте вие от МОН и РИО?Основната отговорност за резултатите на учениците по закон е на институциите-МОМН и РИО,и училищата.Не си прехвърляйте задълженията към родителите!Какво може да помогне на детето си иедин ром,работник,селянин...И при това тези резултати съвкупно се дължат главно на частните уроци.За какво се плаща на учителите!?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Класна работа в V клас: дават на всеки ученик текст , който той да прочете в продължение на 7-8 минути. След което текстът се прибира и учениците трябва да преразкажат съдържанието в друго глаголно време. В случая се оценява бързината на паметта, а не умението за преразказване и прилагането на различни глаголни времена.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Т. ГеоргиевА от кого зависи тази "самоподготовка"?
5
1
 
14
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Успехът на всеки един ученик се крие в самоподготовката. Можеш да имаш най-добрият учител, но ако самият ти не се постараеш поне малко, няма как да напредваш.
4
0
 
18
 
! Отговори
краси преди 8 години
Синът ми е в пети клас и от първо лице ви казвам - УЖАС!!! Това е образованието ни днес. Объркана математика - да може да не ви се вярва, но и там има неща дето мен ме объркват, но какво ли знам аз след като съм завършил образование при соца. За география, история, биология литература да не говорим. В пети клас да учиш за болести на отделителната система, половината учебник по история да е за турското робство, за ценностите на исляма и съвсем малко за хайдутите, а самото обучение в училище
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основните недостатъци са: липса на диференциация - деца, кото трудно общуват са в една кл. стая с така наречените отличници. Но това, което в крайна сметка ще затрие не само образованието, а и целия народ в перспектива, са немотивирани, незаплатени, а вмного случаи и слаби преподаватели. На Б-я спешно и трябват 50 000 млади, компетентни, и много добре заплатени учители. Бюджетът за образование трябва да се утрои. Иначе загиваме.
2
4
 
15
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Часовете по математика са достатъчно. Как преди 20 години със същия брой часове децата знаеха и можеха много повече от сегашните?Ето как - децата учеха вкъщи. Пишеха домашни. А сега по цял ден стоят пред таблета и телефона и за нищо друго не им пука. Дори и домашни не им дават. Усещате ли разликата?
1
7
 
6
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Да уча децата в училище?Никога, след като един час урок ми е 30-40 лв.Ще продължавам да си пиша учебниците на най-неразбрания език и да изисквам да се учи по моя учебник!