Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния

Причината е драстичното намаляване на ДДС в северната ни съседка
5 юни 2015 08:10, Елка Василева
169
Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния
Снимка: архив, Reuters

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега, пише "Стандарт".

Съседите свалиха ДДС на 9%, а у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът.

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли.

Кукушева е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва  пък бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви по-рано, че правителството няма намерение да въвежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво е воят!? Че храните са от Румъния или по-скоро, че са ЕВТИНИ и лъсна алчността на бг производителите. Не искат друг да им вземе пазара, искат да си продават скъпо и вият на умряло като чуят думата конкуренция, И по-големи *** от бг стоките няма, така че няма да ни стреснат с мантрата за некачествените вносни стоки
93
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете външния дълг на Румъния, вижте вътрешния и го сравнете с нашия! Милиарди липсващи, неразплатени, потъващи в огромна, излишна и корумпирана администрация и 5лв. в обръщение, които фризьорката дава на таксиджия, който плаща на магазинчето, което купува от пазара, а накрая отиват за подкуп или социални помощи на многодетна джебчийка. Шепа Пурковци, опитващи всякакъв вид търговийка, завардени от 10 вида бирници, инспектори и 240 бандити, откриващи паметници и държащи речи! Ничия земя!
92
0
 
38
 
! Отговори
румънска икономика преди 8 години
29% земеделие (основно риболов), 32% индустрия (почти всички енергийни компании са държавни, защо ли?), 40% услуги и 2% туризъм. Ние категорично имаме по-добрите условия за земеделие, риболов, туризъм, повече исторически паметници; по-добро местоположение, АЕЦ, минерали, на 100 км сме от Бяло Море и от Босфора; доста хора разбират руски (рускоговорящите пазари са необятни) и по непонятни за мен причини си оставаме ***- бедни, мрънкащи, изискващи, цапащи и чакащи.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, нямам против!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, то дори няма нужда да се чудят откъде да намерят пари за магистрала Хемус - стига да се довърши отсечката Бургас-Варна, доста по-евтино ще излезе от проектиране покрай Ловеч и Търново. Да не говорим, че 25% от БВП на България е туризъм и всяка нормална държава инвестира там, откъдето печели - пристанища, превози, културно-исторически паметници, търговия. На *** обаче трудно може да му се обясни. И след като гледате румънската 'статистика', вижте и откъде са им основните приходи!
89
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, мястото на българите не е в Европа и това ясно си личи! Осъзнах го, още когато се избираше символ на България и вместо кирилицата масово се гласува за ..конник, издълбан в скала. Индийските и турските сериали у нас не са случайност, нито Азис и кючеците, нито раждаемостта при чергарското племе, нито заслепените путинисти и сталинисти. Затова и малкото, желаещи да бъдат европейци, просто заминават за Европа. Племето си иска вожд, а успехът у нас се мери само в грабеж и физическа сила.
88
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някога масово пазаруваха от нас и гледаха наша телевизия. Но това беше по времето на Царя, а не на пъдаря.
87
2
 
9
 
! Отговори
опетков преди 8 години
Посочи ми една причина, поради която ти искаш да си българин.
86
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Сърбия без да са в ЕС / и точно заради това / храните са с високо качество и с по-ниски цени. А западните стоки са от истинските и пак на по-ниски цени от нашите, дето уж сме в ЕС. Как става това, може би ще отговорят нашите търговци, които явно ни внасят ***, но затова пък на по-високи цени.
85
0
 
17
 
! Отговори
отн преди 8 години
Винаги съм се чудил на ББ ,защо пренебрегва североизтока !? Трябва магистрала Черно море да се изгради Букурещ-Русе-Варна -Бургас -Истанбул ,ще има икономически бум в източна България.Е разбира се бум за нашите стандарти
84
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците, макар и смесица от авари, власи, карпатски овчари, маджари, българи и какво ли още не, ясно избраха да следват примера на Римската Империя и император Траян, и дори и исторически това да е съвсем кратък период от съществуването им, показаха, че ценностите, които приемат, са свързани с Европейската цивилизация. А в 2015 г., хуните от юга ги тегли само към Изтока - путинисти, тюркофони, гюбекчийки, далавераджии, които чакат племенния вожд на кон да им оправи живота.
83
2
 
24
 
! Отговори
Богорис преди 8 години
Браво на Румъния! За пореден път доказва, че иска да съществува като държава и че иска да има производство при условията на конкуренция! Ние произвеждаме само паразитиращи етноси или пенсионери, което съвсем скоро ще убие мижавата ни държавица! Нима на българския чернозем не могат да се произвеждат почти всички храни?! Обаче кражбата и далаверата съсипаха желанието на народа ни да произвежда и това ще го затрие!
82
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горчивата истина е, че от наистина милиони наши сънародници, останали в съседните държави по една или друга причина, никой не иска да е българин, вкл. македонци, помаци, 'славоговорящи' гърци, торлаци и т.н. Същото се отнася и за над 2 милиона емигранти, избягали по целия свят последните 25 години - на тях им се родиха поне по 2 деца, от които не знам дали има и 10.000, говорещи майчиния си език. И псевдо-патриотарските минуси, които вероятно предстоят, няма как да променят фактите.
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците исторически, са онези българи, смесени с унгарци и власи, които след 14 век, са успели да запазят земите, държавата си и които още тогава са били наясно, че от централизацията на България (както е и днес), освен кражби и нищета нищо добро не произлиза. И не случайно хъшовете ни са бягали там, Евл. Георгиев е станал милионер в Букурещ, докато мизерните им роднини от юга се чудят кого и как да прецакат. Европа го знае и не случайно сме в 'комплект',но няма да е задълго с нашия тарикатлък
80
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите производители... слагат в колбасите и всичко, до което се докопат, всякакви ГМО, заместители, палмово масло, отрови, консерванти, боя и пак ни продават *** си на твърде високи цени.Време е да усетят конкуренция и ако не могат или не искат да променят качеството, поне да намалят цените.
79
0
 
32
 
! Отговори
me преди 8 години
Айде сега румънците им били виновни. В Испания ДДС-то върху основните продукти също е на половина. Това че в България никога нищо не поевтинява, а само поскъпва не е проблем на съседите ни, а НАШ! Може би от ДНЕС трябваше да си направите труда да изровите списък на страните в ЕС, в които основните храни са с намалено ДДС. А не да обвинявате съседите.
78
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'популизъм с румънски акцент' ли?:). От едната страна на рода ми имам братовчеди в С. Гърция (и то доста), а от другата на баба ми (родена в Констанца) - поне 5 или 6 братовчеди в Румъния. Предполагам и поне 1/2 от българите са наследници на бегълци по някаква линия. И знаете ли - НИКОЙ, ама никой от тях не желае да е българин, не говори езика и не му дреме за нас. Като роднини сме си говорили съвсем открито и всеки ми е казвал: Тук ми е добре, радвам се, че нашите са избрали да останат!
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопът е казал: Най обичам га мразим! Е, любимият номер на българският търговец е да ти пробута някакъв *** на висока цена. Само тогава спи спокойно. Или трябва да си променим манталитета или ще продължаваме да сме на опашката в Европа.
76
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Букурещ е малкия Париж на Балканите, и с право. А ДДС в Румъния го намалиха, защото имаха 1 млрд бюджетен ИЗЛИШЪК (забележете), докато Олигарски и Тиквонов фалираха банка и теглиха 20 млрд заеми. И знаете ли защо са на светлинни години пред нас? Защото още през '89 г. си избиха комунистите на площада, а децата им, които крадат, в момента масово влизат в затворите. И преди 7г., Хюндай наемаха пристанище Варна, но след 10% подкуп, се изнесоха в Констанца и без пари им направи 40 терминала!
75
1
 
8
 
! Отговори
5ъер преди 8 години
До АнонименКогато Ц.Ц. влезе в затвора ,а това никога няма да стане.