Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния

Причината е драстичното намаляване на ДДС в северната ни съседка
5 юни 2015 08:10, Елка Василева
169
Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния
Снимка: архив, Reuters

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега, пише "Стандарт".

Съседите свалиха ДДС на 9%, а у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът.

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли.

Кукушева е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва  пък бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви по-рано, че правителството няма намерение да въвежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм чувал баба Гицка от село, дето й изкупуват млякото по 20 ст. литъра да си начислява и прибира ДДС. В какво точно се изразява паниката, не схващам нещо?:) Че румънците ни биха по борба с корупцията, стандарт на живот, заплати, икономика, че нямат грам външен дълг, че вадят собствен петрол, че, те, а не ние ходят на почивка у нас; че произвеждат собствени коли? Че направиха под носа ни пристанище за ЕС и го свързаха с магистрала; че там кротуват, че ще си вземат Молдова?
73
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния осъди корумпирани политици и бизнесмени! Румъния намали ддд за храни! Румъния е 30 години напред в сравнение с нас. Кога ще вкараме нашите политици в затвора ?
72
0
 
26
 
! Отговори
авсь преди 8 години
Паника за кого,за правителството може би ? Борисов каза: "Какво толкоз са напред Румънците нищо не са мръднали". Подкрепям Герб но глупостите на лидера им ,ми идват в много.
71
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнесмен = крадец, мошеник, капиталист
70
0
 
44
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
В България не може да се намали ДДС, защото има добре развит пазар на ДДС с много сериозни играчи. Техните приходи не могат да се пипат.
69
0
 
30
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Чудя се защо в България ДДС-то за храни не е по-ниско от нормалното ДДС. В Германия, а сега и в Румъния ДДС-то за храни е доста по-ниско.Това се прави с цел най-бедните да имат достъпна храна.Не може човек в 21 век да гладува.
68
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
паника ли???? това е добрата новина на деня!
67
15
 
7
 
! Отговори
АЗъ преди 8 години
Малиии много диванни умници в таз интернет мрежа уе. Преди да пишете малко се разровете и прочетете анализи. Един такъв в български икономически сайт описва намалението на цените на стоките така:Намаляват ддс-то, но преди това увеличават цените,търговците, разликата се получва в не повече от 2 до 3 лв. което ще донесе на месечна база,според потреблението от 50до80 лв спестени.Еми спрете цигарите,намалете пиенето и ходете поне по 100м. пеша и ще спестите и Вие.Стига популизъм с румънски акцент.
66
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Русенските фирми да внасят румънски храни на едро,за да има и за Южна България,но при сносни и много по-ниски цени от тези на местните бакали!!!!С последните е свършено,защото лакомията им няма край!!!!!!!
65
2
 
35
 
! Отговори
x преди 8 години
Паника, но въпросът е за кого???? Кой се е панирал???? Бакалите от всякакъв ранг,е отговорът,защото евтините храни ще дойдат и тук, по реда на ВОД/вътрешно общностна доставка/ или по реда на екскурзиите през Дунава.Тарикатлъците на българската върхушка, божем набедена за полотическа класа, ще са до един момент.Същото и със заплатите на хората-като се обезлюди държавата и като я напъплят разни типове от Азия и Африка,ще се хванете за топките,но ще е късно!!!!Хубаво да знаете!!!!!
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо един и същи продукт, от една и съща фирма, веднъж има превъзходен вкус, а втория път е откровенно противен? Ами драги производители, заложете на постояното качество, иначе горите. И хич не ми е жал за вас!
63
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изходът, нещастни г-да "бизнесмени" е много ***. Ако искате да се купуват, спрете да приготвяте хранителните си продукти с палмова мазнина, сухо мляко и др. продукти с неизяснен произход (вкл. ГМО-та като фуражна царевица). Обявете ясно произхода на всяка една съставка. Не познавам българин, който не е готов да плати повече за качествени, български храни. Тези 11% разлика в ДДС-то са смешни.
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
де са политиците да кажат как сме пред съседите с години?
61
0
 
15
 
! Отговори
bee преди 8 години
нямат грешка чефачетата е, ние да му мислим
60
1
 
42
 
! Отговори
русенец преди 8 години
Между другото, Румънците преди се бяха юрнали да пазаруват у нас, но бързо им се охлади ентусиазма. Защото качеството у нас си е като за нас, не им допадна на братята румънци, така и не се научиха да ги ручат нашенските ***.
59
0
 
37
 
! Отговори
русенец преди 8 години
Утре с жената ще прескочим до Букурещ, и без това не сме го правили отдавна и трябва да пазаруваме. Обикновено пазаруваме други стоки основно, но и досега не сме пропускали да вземем и храна наобратно, имат някои неща които си заслужават, въпреки че цените на храната им бяха незначително по-високи от нашите, може би около 5% по наблюдения. Сега ако са по-ниски от нашите храната ще стане основен момент в пазаруването ни, пълниш хладилника веднъж в месеца и не ядеш нашенски ***.
58
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га румънците пазаруваха от Русе, не рИвахте.
57
0
 
29
 
! Отговори
Сезгин преди 8 години
Не живея на границата с Румъния, но сме сравнително близо. Досега сме се събирали по 2 или 3 семейства и заедно ходим на пазар в Букурещ, през Дунав мост 1, таксата за моста не е толкова висока и разделена не се усеща. Избива се още с първата покупка, защото по моловете им има добри цени, намират се по-вевтини неща от тук. Разбира се, имат и много по-скъпи неща. За храната, качеството при Румънците е нормално, за разлика от ниското при нас. Досега беше идея по-скъпо за яденето, сега ще видим.
56
0
 
55
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Дали да ми е жал за онези производители, които около Великден вдигнаха цената на салатите от 0,8 лв на 3,00лв.? Или за онези, дето колкото по-голямя субсидия получават, толкова по-вече вдигат цените на продукцията си? Почти година горивата са по-евтини, а не помня през зимата да сме яли по-евтини български оранжерийни зеленчуци? Те знаят - само рев му е майката, а че сиренето е недозряло и изкиснато, майната им на купувачите!
55
2
 
52
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Вчера си купих от магазин на една "Хранителна верига"свинска плешка от Румънско за 4.60 килото.Месото беше супер качество.Ще продължавам да купувам защото румънските стоки са качествени и на разумни цени. А слушам словоизлиянията на Гологлавия *** че сме по-напред от северните ни съседи..Хаахахахаха.....