Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния

Причината е драстичното намаляване на ДДС в северната ни съседка
5 юни 2015 08:10, Елка Василева
169
Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния
Снимка: архив, Reuters

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега, пише "Стандарт".

Съседите свалиха ДДС на 9%, а у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът.

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли.

Кукушева е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва  пък бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви по-рано, че правителството няма намерение да въвежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
8
 
! Отговори
Хюго преди 8 години
Нашите предприемачи в паника! Съседите намалят цените а те искат да ги увеличават за да забогатеят на гърба на бедния народ ами сега!? Как един предприемач тип дребен мошенник да оцелее в такава среда? Та той не е конкурентен, какво да прави? Да намали цените за него е немислимо защото това противоречи на вродената му алчност. Какво да се направи? Ами да се обложат евтините стоки на съседа така че вече да не са евтини и народа пак да е принуден да купува скъпите стоки на мошенниците.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се панирайте има и ниски цени !
112
4
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Румъния е Румъния, защото нямат русофили, нямат и смесени бракове и продажна кохорта полуруснаци. И са пращали войски на Източния фронт.
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големците ни нямат време да попрочитат коментарите на данъкоплатците и поданиците си български. Ако ги четат може да получат доста истини дори и неудобни ,но умния управленец си прави изводи и сверява компаса. Но нашите са заети било по банкети, сбирки и не ги интерисува нищо освен "лапачката" във всичките и форми.
110
1
 
20
 
! Отговори
ко,не? преди 8 години
Румънците пак ни биха.Незнам колко ефтино е за техния джоб.Но в бегето дори и да го намалят на 9%,ее сещам поне за пет причини цените да скочат още.Защото на бг производителя космУса крив.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СУПЕР!
108
1
 
8
 
! Отговори
синдикалист преди 8 години
Намалявайте или премахвайте всички данъци в България. След това питайте за заплатите на лекари , учители , държавни служители.
107
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато ни заобикаля повсеместна герберастия не се надявайте на нищо добро .
106
2
 
31
 
! Отговори
Muenchen преди 8 години
Значи немците са по глупави, а? За храни ДДС е 7%, всичко остало е 19%, нали искаме да подражаваме на немците. Тук някой стоки са по-евтини от България
105
3
 
28
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Докато си седите вкъщи и пишете само коментари ще ви е...т винаги. Я направете малко размирици и бунтове да видим тогава дали няма да се променят нещата. На правителството му е все тая какви ги пишете тук. Аз съм от много години извън България и тук ДДС на храните е 4% и 10%. За Испания става въпрос
104
2
 
13
 
! Отговори
со-ва преди 8 години
Нашите управници също да намалят ДДС и нашите храни да станат по евтини и качествени, тогава няма да купуваме румънските.
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо аз не ходя с охрана като наште политици ? Защото не съм извършил нищо лошо спрямо друг че да се страхувам за живота си
102
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешна и тъжна родна картинка.
101
2
 
60
 
! Отговори
, преди 8 години
"Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния", че аз въобще не съм в паника....
100
5
 
42
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ДО 1987Г РУМЪНИВ БЕ В ПЪТИ ПО -ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.ТЕ СЕ СПРАВИХА БЛЕСТЯЩО С ФАМИЛИЯТА ЧАУШЕСКО И СЕГА С КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ.САМО В БЪЛГАРИЯ ЗА СЕГА УПРАВЛЯВАТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО СА ИЗБИРАНИ ПОСЛЕДНИТЕ 26 Г. ОТ БЕЗУМНИЯТ РОБСКИ НАРОД.
99
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
П.С. Освен това, трябва да е ясно - високите цени на храните в България се резултат само и единствено на едно - ужасната външна и вътрешна политика на България. Ако се бяхме преборили за нормални субсидии и бяхме затегнали хранителната мафия, за да престанат да ни тряскат 300% увеличение от производител до потребител, нещата щяха да са нормални. Да, ама не. БГ храните са супер скъпи, европейските евтини, и следователно всички по веригата губят. И БГ произовдителите и потребителите. И държавата.
98
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да се разберем, не е вярно, че сегашната държава е никому ненужна. Напротив, нужна е. Една държава генерира сериозна печалба за господарите си. В нашия случай ни цоцат Русия (нефт/газ), САЩ (наркотици, Белене и т.н.), Канада (Дънди), Германия (всички хранит. вериги), Франция (косвено, прецаквайки Белене и Козлодуй), Турция - какви далавери се въртят със земи не е истина просто и т.н. Вероятно който не е поискал, той не ни цоца. Така че държавата ни е нужна, ама на тях. За нас е мащеха.
97
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо много ви стана г-да политици! За ДДС ще гледаме Румъния! За борба с корупцията ще гледаме Румъния? Тога вие за ккаво сте ни? Или се вземайте в ръце или си ходете! Когато даден хан от един род не е отговарял на критериите на племето са издигали друг! Ако не ставате, сведете смирено глави и кажете "Ние сме до тук"! Ние, българите ще продължим във времето и без вас!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
96
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците намаляват ДДС от 24% на 9%, на богатите българи им вдигат тока с 3-4% за пореден път! Румъния въведе 2300 лв. годишен ЛИЧЕН необлагаем минимум за работещите в туризма, ние изпляскахме 7% туристическа такса? Румънците намалиха застраховките, ние въведохме още данък, който плащат всички. Болниците им са за пример, тук пребиват лекари. Те строят АЕЦ, ние закриваме; те върнаха заемите си, ние теглим по 20 милиарда годишно. Сегашната ни държава в този си вид е никому ненужна, очевидно.
95
1
 
22
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
Нещо много ви стана г-да политици. За ДДС ще гледаме Румъния. За борбо с колупциятя ще гледаме Румъния. Тога Вие за какво сте ни? Или се вземайте в ръце или си ходете! Когато дадне хан от един род не е отговарял на критериите на племето са издигали друг! Ако не ставате, сведете смирено глави и кажете " Ние сме до тук". Ние, българите ще продължим във времето и без вас!!!!