Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
8
 
11
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 8 години
Споко верващи и неверващи, след като ФАЩ и ЦРУ ви допромият мозъците с техите телевизии в БГ- БТВ, Нова, Тв7 и т.н., всички ще вярвате в Моллоха, ще сте гейове, педофили, а свещенната ви книга ще е Кабала! И без туй половината "православни християни" сте се накичили като коледни елхи с червени конци по ръцете, само трябва да отскочите до най-близката синагога за да ви обрежат и сте готови, циркаджии български!!!
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i da dobavq che nie si imame suvernitet ... i nikoi ne moje da go narushava spravqli sme se i s po seriozni problemi ot edin kojoder na dushi i syznaniq :) .... mashata se nasadi mn losho .....
151
5
 
10
 
! Отговори
комунисти-боклуци преди 8 години
Нали за това комунистите преследваха вярващите
150
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eiii booog kak si be boog i az sum bog be mi ai da se obedinim mi hubu ai .. klac klac klac izqjda obezlichava i prodaljava na pred eto tova e tazi marsha i izqjda izvori na jivot marshata ama tuk ne pozna
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 164"ами нали като няма сърдечна дейност няма и мозъчна дейност! Първо малко помисли, после пиши."По-принцип трябва да се прави винаги (първо мислене после писане)... Та по този повод, като спре сърдечната дейност, мозъчната може да продължи (измервано е) повече от 3 минути след това... в зависимост от насищането на тъканите с кислород. Колкото е по-ниска околната температура толкова повече, затова е възможно да се спасяват удавници от ледена вода и след 15 мин...
148
4
 
0
 
! Отговори
druga statiq преди 8 години
.... са били техни ориентири и в най-тежките моменти.Tova e mnenieto na italianska media za nashata strana , qsno e che na nashite nepriqteli im se shte da sme nai golemite ateisti :)
147
6
 
8
 
! Отговори
ot druga statia преди 8 години
Нека веднага заявим, че за да бъде разбрана тази страна, трябва преди всичко да се разбере, че България означава християнска православна идентичност. Тази културна и религиозна идентичност е толкова силна, че в продължение на повече от 500 години е стояла като дига срещу ислямската вяра, налагана от османските завоеватели. Това е идентичност с несъмнени и осезаеми белези - църкви, манастири, икони, стенописи - които са устояли през вековете в сърцата на българите и ...
146
5
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Как няма да се атеисти.Погледнете църквите ни: опушени, тъмни, миришат на гроб и всяват страх от смъртта. Владиците ни агенти на ДС и то за пари и власт, свещениците охранени като прасета. Отврат! Ако някой е ходил в Русия, да каже какви съм им църквите, да не говорим За западна Европа!
145
6
 
1
 
! Отговори
я уточнете преди 8 години
За кои българи ? За гражданите на България или за внуците на Аспарух и Кубрат ( Курт ). Ако е второто те са най много 10% . Останалото са мизи траки власи каракачани славяни.....че е важно.
144
5
 
0
 
! Отговори
до 179 преди 8 години
Това " ей така " знаеш ли какво е ?!Твърдят го всички световни енциклопедии и учени.Един ден когато се отървеш от етно религиозните си комплекси и за теб Историята е единствено наука ела пак да поспорим.
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che vi bada blagodarna ako sprete da triete..nicho locho ne sam pisala.
142
6
 
1
 
! Отговори
Do zacho ateist преди 8 години
Ne govori ot imeto na vsichki..Balgaria ima Danov,Sl Sevrukova,Vanga i oche drugi priznari..no te ne sa nito chamanisti nito tangranisti..I ne prinizavai znachenieto na kolobrite..sega znanuata im se vrachat..no te sa tradnali ot Balgaria...prosto cheti predi da kagech necho ei taka
141
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм атеист, но уважавам вярванията на другите. Всеки има право да вярва в каквото си иска стига да не пречи на околните и да не се опитва да ги вербува.
140
1
 
0
 
! Отговори
Ops kam 174 преди 8 години
Za teb beche
139
5
 
6
 
! Отговори
защо атеист преди 8 години
По природа от древни времена българите са тенгристи и шаманисти . При покръстването не така доброволно , в главите им нещо се е объркало. Затова атеизма е изхода от ситуацията а обичаи като кукерството и нестинарството са жалък носталгичен спомен от древността.
138
4
 
4
 
! Отговори
само не разбрах преди 8 години
какво ЕЕГ и каква мозъчна дейност у болшинството българи има дори и преди смъртта им? за ендорфините е ясно, вижда се на всеки абитурентски бал, в чалготеките и пред тунигованите голф тройки.
137
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък съм с няколко доста сериозни образования, преподавах в британски университет, работя професия, която е свързана основно с пари и материализъм, и въпреки всичко мога да заявя, че вярвам в Бог, в живот след смъртта, и че всички рано или късно си плащаме за това, което правим! Говорил съм с десетки университетски преподаватели от Зап. Европа, вкл. академици лекари, и те също вярват!Очевидно проблемът си е изцяло български, и по-скоро плод на комбинацията нихилизъм, комунизъм и анти-свещеници
136
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вяра и Религия са две МНОГО различни неща! за пример: 1) в Библията ясно е написано 'земята е кръгла и виси в нищото', и това преди 4000 години; 2) В Корана и записките за живота на Мохамед никъде няма забрана немюсюлмани да посещават Мека и Медина. Факт е, че група *** са създали инквизицията, твърдейки, че Земята е плоска, а друга група ***, дори и в 2015г., вкарват в затвор немюсюлманин, видял Кааба (свещения камък). И това не го прави нито науката, нито Бог, нито извънземните, а ХОРАТА
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pravete razlika megdu vara i religia.Varata e v guchata,religiata sa pravilata,kanona...Varata e vagna..kolko edno sinapovo zrance da e moge da napravi chudesa
134
2
 
1
 
! Отговори
Do 171 преди 8 години
I ne samo...pocheti poveche..