Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всъщност българите не са атеисти. те просто мразят еднакво и религията, и науката, и духовното, и непознатото. атеист, ама не плаща здравни, а дава 200 лв. на врачка? вярващ, ама ***'а свинско, опъва комшийката на двора и прави 'традиционни' коледни вечери за наплюскване с боб и 'пиперки (внесени от Лат. Америка 1500 години след Христос). ходене по огън с икона? ходжа, който прави магии? каланетика и йога за изтрезняване? Ние сме държавата на Мр Бийн, накратко.
112
2
 
1
 
! Отговори
"Олекотяване&qu преди 8 години
До до 140Чувството за летене...Го е изпитвал всеки на когото му е ставало лошо - аура съпровождаща фазите преди загуба на съзнание
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки всички стремежи на хората, никой не може да произведе и един факт, който да подкрепи вярата в Бога. Кларънс Дароу
110
5
 
6
 
! Отговори
До 143 преди 8 години
Значи светът се изчерпва с религията ? Ами разбира се, че тя е простотия. Науката не е простотия. Природата не е простотия. Човешките възможности не са простотия. Абсолютна простотия е да припишеш всички тези уникални неща на някакъв измислен бог, вместо да се възхищаваш как е възможно спонтанно да възникнат и да се развиват.
109
5
 
2
 
! Отговори
Светлината в тунела преди 8 години
До до 140Ефекта описан като светлина в тунела се дължи на оттеглянето на кръвта след спиране на сърдечната дейност и спада на диастоличното налягане под допълнителното въздействие на гравитацията. Остатъчен кислород в мозъчните клетки осигурява частична възбудимост в централните зони на ретината, затова "картината" постепенно "угасва" от периферията към центъра.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако Бог съществува, то атеизмът би трябвало да е по-малко обиден за него, отколкото религията." Гонкур
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do pirat ..... letqshtoto spageti chudovishte ne e syzdalo vselenata ..... to bere izvori na jivot ... no letqshtoto spageti chudovishte ne se doseshtat che vodata ot kolkoto i izvora da idva izvora na jivot e samo edin ..... letqshtoto spageti chudovishte nai setne go nameri v nashata vselena .....
106
7
 
2
 
! Отговори
До 140 преди 8 години
Така или иначе, ти не можеш да кажеш, че няма нищо след смъртта. А щом религията е простотия, кажи кое не е простотия?
105
1
 
6
 
! Отговори
до 140 преди 8 години
Ефектите описани от хора претърпели клинична смърт бидоха обяснени научно още преди повече от едно десетилетие - погледнете сериозна научна литература-На тази тема съм прочел ня няколко езика стотици научни статии от водещите учени по тази тема - но никой от тях засега не предлага смислено обяснение. Дай пример!
104
4
 
3
 
! Отговори
да се чете преди 8 години
българите са коренните аборигени на Европа. вярват във всичко, в което никой друг не вярва и не вярват на нищо, на което останалите вярват. а, пропуснах най-важното - каквото и да кажат, направят, прочетат, дали ще е в църква, джамия, синагога, пред гури, 'разваляч' на магии, четящ аури, е все 'ЗА ЗДРАВЕ'..... и все болни ходят.:):)
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 121Ефектите описани от хора претърпели клинична смърт бидоха обяснени научно още преди повече от едно десетилетие - погледнете сериозна научна литература...Колкото и да ми се иска да вярвам в такива неща - вечен живот, мед и масло, девственици, рай...за жалост подобни глупости (свинщини) няма как да има...религията е ПРОСТОТИЯ на КУБ
102
5
 
8
 
! Отговори
ха сега де преди 8 години
Според библията ние сме собственост на бога. Там е казано, че той е нашият пастир, а ние сме неговото стадо - доста гадно писание.
101
4
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 8 години
А нима всичко около нас не е с цел контрол над масите - медии, банкова система и тем подобни...А аз вярвам в православния Господ Бог, не в някой си Бог. И съм вярващ, въпреки, че не спазвам канона както би следвало. Според мен, без вяра, не може да има религия, въпреки, че според мен, Православието е единствената религия!
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я сега направете проучване кой вярва в СССР, Вечната Дружба (може и с Америка:), в светлото минало, Чеборашка и Патока Доналд, кой пее на децата си песнички за Катюша, кой учи учениците за Хелоуийн и как да се събират на 'традиционна пуйка', за въздушната и земна йога, я пощракайте каналите с екстрасенси и гадатели да видите що луди звънят; вижте има ли вестник без хороскоп, питайте дори президента как е животът на Ирландска Пастирка. Вярвали българите в наука и медицина - друг път!
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще опитам с едно изречение да обобщя статията и коментарите под нея:Атеистите - комунисти (преди 89-та година) станаха "вярващи" псевдодемократи понастоящем.
98
5
 
8
 
! Отговори
д-р преди 8 години
Митовете в библията и съществуването на бог трябва да се приемат като алегория, не буквално. Библията е детската книжка на развиващото се човечество, но човечеството не може цял живот да чете детски книжки, идва времето на науката и на сериозните научни трудове. Разбира се, това ниво е достъпно за малцина, масата продължава да вярва в детски приказни и е водено от митове, легенди, приказки.
97
4
 
6
 
! Отговори
Пират преди 8 години
А аз в летящото спагети чудовище!1 милион долара награда за всяко емпирично доказателство, че летящото спагети чудовище не е създало вселената! Потърсете в интернет / Flying Spaghetti Monster
96
2
 
1
 
! Отговори
адъ преди 8 години
До Анонимен 126Много яко!
95
6
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 8 години
Човече, ти от къде знаеш какво има след смъртта, умирал ли си, бил ли си в клнична смърт??? И как можеш да кажеш нещо за вселената, имайки предвид колко малко я познаваме... Ние сме НИЩО в сравнение с нея, нямаме право да говорим за това. Според мен именно след смъртта започва истинския живот - не виждам нищо лошо и вредно да се подготвяме за него, като бъдем добри, докато сме на тази земя. Вие какво мислите?
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове атеисти, нещо много врява вдигате и буквално проповядвате атеизъм под всички теми свързани с Бог. дДори по Великден не пропуснахте. Струва ми се,че сте платени от някое НПО. На кой нормален би му пукало,е и толкова разпалено да проповядва по форумите атеизъм или религия? Няма по-голяма наглост и идиотия да напарваш вярата си,или не вярата си на хората по форумите. Атеистите прекалявате. Религиозните не ги виждам да пишат.