Отделен закон за пациента не е нужен, рече Москов

Министърът призна, че пациентът не е в центъра на системата
8 юни 2015 12:07,
22
Отделен закон за пациента не е нужен, рече Москов
Петър Москов. Снимка: БТА, архив

Няма нужда от отделен закон за правата на пациента, ако те са детайлно регламентирани в отделните здравни закони. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на кръгла маса в парламента, посветена на темата.

Москов беше категоричен, че със сигурност трябва да има надграждане на законовата регламентация за правата на пациентите, но според него това не е необходимо да става чрез отделен закон, а чрез „вграждане“ на законови текстове, гарантиращи правата на пациентите.

За Москов правата на пациента могат да бъдат на сто процента гарантирани и чрез сегашната нормативна уредба, като бъдат надградени.

Здравният министър призна, че в момента пациентът не е в центъра на системата, но подчерта, че едва ли отделен закон ще промени ситуацията. Според него удачен вариант е цялостна законова промяна чрез различни наредби. Ако всички закони са уредени, няма да има нужда от отделен за пациента, заяви Петър Москов.

Той коментира, че в Закона за здравното осигуряване, който вече е на етап второ четене в пленарна зала на Народното събрание, също има редица текстове, гарантиращи правата на пациента.

Здравният министър посочи, че се въвежда като критерий удовлетвореността на пациента от лечението, като от това ще зависи и възможността болниците да сключват договор със Здравната каса. Връща се и темата за акредитациите, продължи министърът, като подчерта, че това е също гаранция за качество.

Разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, също е в полза на пациента, допълни Москов. Според него основният пакет гарантира изцяло безплатно лечение за определени заболявания. Въвеждането на критерий за комплексно лечение също е вид гаранция за пациента, каза той.

Всички тези параметри, които сега въвеждаме чрез Закона за здравното осигуряване, гарантират правата на пациента, въпреки че не са в отделен закон, обобщи Москов.

Според Националната пациентска асоциация и други организации обаче в сегашното законодателство има съществени пропуски при защитата на правата на пациентите. Организациите смятат, че най-добрият вариант е да се обособи отделен закон.

Според председателя на асоциацията Станимир Хасърджиев няма ясно разписана процедура за това към кого да се обърне пациентът, пострадал от здравната система. Понякога лекари отказват за участват в експертиза, няма регламентация и на санкциите и обезщетенията за пострадали пациенти, смята той.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да не би лекарят да е в центъра на системата .В центъра на ситемата е администрацията
19
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не е нужен отделен закон. Нужен е друг здравен министър и друго управление
18
1
 
0
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Абе стига с този план Ран Ът! Това е най голямата глупост. Защо пък точно срещу България е този план, а! Не можее ли да е срещу румънци, албанци, чехи , поляци и който там се сетите. Все конспирации все ала бала. Истината е че сме държавата на Андрешковците и затова сме на тоя хал. Това е положението. Който не му харесва, ТЕРМИНАЛ 2 е насреща. Повече от ясно е че няма да се оправим. Който храни надежди, ми напразни са.
17
0
 
4
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Чета днеска че министър Москов предлага хората които не ходят на задължителни годишни профилактични прегледи, да заплащат по високи осигуровкиПредлагам нов параграф в закона за здраве. А именно - Всички депутати на годишен задължителен преглед на простата при уролог. За неизпълнение на закона, глоба от 10 нетни заплати и като бонус сюнетче. И без това е полезе за половото здраве. А ние трябва да се грижим за народните си избранници нали така. Закъде сме без тези честни, креативни и съзидателни
16
0
 
1
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
А интереснооооо
15
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До психолог ИСТИНАТА Е ЕДНА ---ЧРЕЗ ИМУНИЗАЦИИ ,,БЬРЗА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ ,, ДА СЕ УНЕЩОЖИ БЬЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СПРАВКА ПЛАН РАН--ЬТ
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 10 - и кой го е кръстил така - ако обичай цитирай източник. не можеш нали? друго си е да казваш че това е реплика на някой ***. "така чух"
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бързо забравихте как Бойко смеин пет минстри на здравепазването за две години.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много са ми смешни хората, които го награчиха Москов още преди да са минали 7 месеца....Един министър се оценява поне след година - минимум Москов направи доста работи, покачи заплаит на лекарите, подобир оборудване, опитав се да увеличи ефективността на болниците, изготви здраван карта, ако не му пречат толкова, ще има по-бързи резултати. И той е човек понякога греши, но какво беше при Ана Мария Кръстена, какво беше при хубавото деси, какво беше при таня АНдреева?
11
1
 
4
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Другарю министЕр,'що се пънете да правите закони,след като издавате наредби, които,цитирам :"цялостна законова промяна чрез различни наредби"? Дрънкайте си за права,колкото ви душичката иска,но,забравили медицината и кой всъщност я работи,ще оставите електоратът да мре и да се гърчибез реална и качествена помощ...
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак Москов поднови част от линейките и оборудването на спешна помощ,покачи заплатите макар и недостатъчно.За срвнение Таня Андреева не направи НИЩО!Наистина НИЩО!Затова той е по добрият министър!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май правилно са го кръстили доктор Менгеле.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
приемете закон за подновяване на автопарка,че той е по-важен от пациента .
7
0
 
3
 
! Отговори
Недоумявам преди 8 години
Като закон "правата на пациента " са записаниТе даже са твърде много в смисъл ,че на лаиците се дава правото на н тар."Информирано съгласие" и кажи -речи правото на Вето в лечебно -диагностичния алгоритъмИмат суверенното право на личен избор! КАКВО може да се добави извън това?!? И да не се забравя ,че и Лекарите и медицинския персонал са също и пациенти и ЗОЛ!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а кой е в центъра на системата не разбрах тези които са гласували задсб са с пари така че те се лекуват както трябва мисълта ми е за останалитете на какво разчитат
5
5
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Москов не мога да го гледам.
4
6
 
16
 
! Отговори
знайко преди 8 години
грешка си госин морков,точно пациента е в центъра на системата.ако го няма пациента и хората нямат здравни проблеми,твоята система няма да я има...а ти ще береш гъби некаде по ливадите
3
2
 
14
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Много спешно трябва да се започне събирането на дипломи и забраната да се практикува професията за доктори които вредят на пациентите!Също така има няколко частни болници където са пребивали бебета за да е мирна нощната смяна и са извършвали на нужни операции, тези болници трябва да бъдат закрити ! Приватизацията на държавни и общински болници е престъпление. Който доктор докара болница до фалит трябва да лежи поне за 10г. в панделата!
2
8
 
8
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Другарите доктори и директори на болници от БКП-БСП ще се пръснат от яд , че им спират далаверите . Мисля , че им стига толкова . Най после се намери един човек , който им казва истината , а тя не им харесва . 90 % от лекарите искат народа да е болен , но жив , защото го гледат като ходещо портмоне. Освен парите нищо друго не ги интересува , ама нищо .
1
4
 
8
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Този едно яице неможе да изпържи а някой зубър го жертва за лични нужди този ще е от осъдените министри