Какво мажем на филиите? Маслото масло ли е?

Производители влагат палмово масло, мас, хидрогенирани мазнини...
9 юни 2015 19:26,
108
Какво мажем на филиите? Маслото масло ли е?
Снимка: Reuters, архив

Девет месеца след предишния тест на масло от Българска национална асоциация "Активни потребители“ заключават: Нищо не се е променило! Някои производители продължават да влагат в продуктите си немлечни мазнини в нарушение на законодателството.

Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Просто е и се прилага не само в България, но и в цяла Европа. Поради тази причина резултатите от проведените тестове за качество би трябвало да са скучни и продуктите почти да не се отличават един от друг. Истината обаче се оказва друга.

От "Активни потребители“ са тествали масла на Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло “Вълчев”, Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло. Пратили са проби до две лаборатории и резултатите са идентични.

Резултатите от двете лаборатории са идентични и категорични - отново, както и през септември 2014, е установено наличието на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.

Маслата, в които се откриват примеси, са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение е засечено при предишното ни изследване през 2014 и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ.

Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не е декларирано на етикета.

От "Активни потребители“ припомнят, че според законодателството, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. В почти всеки магазин може да се открият отделни щандове с имитиращи продукти, където етикетите коректно отразяват съдържанието.

Както става ясно от тестовете обаче, някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите. Това е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми.

Защо едни производители могат да произвеждат и обозначават коректно, а други не? Отговорът е очевиден - за да печелят повече на гърба на потребителите и конкурентите. Затова и решаването на този проблем трябва да тръгне от нас самите. Защото имитиращи продукти, обозначени като масло, вероятно се предлагат и в болниците, и детски градини, и училища...

Ето и резултатите от изследването:

Какво мажем на филиите? Маслото масло ли е?
Снимка: Активни потребители

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Йо-хо-хо преди 8 години
Колеги потребители, съветвам ви при съмнение в качеството да правите теста "Котка". Котката е месоядно животно! Щом не го яде значи няма нищо животинско в продукта:(((
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви кажа че не ние сме открили топлата вода
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бобиmalko se prevazbujdate
78
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Страхотна реклама за заслужелите марки .Направете проучвания за всички продукти от хранително вкусовата промишленост. Искаме да знаем какво да купуваме и какво НЕ!!
77
0
 
1
 
! Отговори
maria преди 8 години
До бай иванНе, сме. Животните са по-човечни от нас.
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маслото на Боженци е много хубаво,зя ядене не става но с него си мажа пантите на вратите и вече не скърцат.
75
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
големите вериги пускат от време на време промоция немско масло 250 гр1-99 лв искам да ви инфо че изобщо не се разтапя на стайна температура ине мирише на масло за мен е чист маргарин
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха тествали и другите немски масла поне...Тия българските масла и животните няма да ги ядат, и без да ги опитваш се вижда, че са сурогати!
73
0
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
Защо пишеш глупости? Винаги, когато един продукт е произведен по поръчка на фирма от държава Х във фирма от държавата Y, винаги се пише баркода на поръчителя! И в случая е така, български баркод, но си пише от кого и къде е произведено!
72
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Най-лошото е че тези Варненски фирми Милтекс КК ( Miltex ) и Хранинвест продават на фирми който зареждат с хранителни продукти детски градини и ясли, болници и обществени хранителни обекти. Лека полека тровят децата ни. Дано БАБХ не направи нещо да спре това.
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПРЕТЕ ДА ГИ КУПУВАТЕ И ТАКА ЩЕ ГИ НАКАРАТЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ КАЧЕСТВЕНО МАСЛО ИЛИ ЩЕ ФАЛИРАТ.
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До крайима един овкусител с име ,,Натриев глутамат,, или Е 621 или китайска сол ,който добавен дори към помия ще накара тиквата ти да си мисли че ядеш най-прекрасното нещо на света !
69
1
 
2
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Купувайте масло на Родопа милк, няма да сбъркате, страхотно е!
68
1
 
24
 
! Отговори
Bg преди 8 години
Затваряне на фабриката, глоба минимум 100 000 и затвор ! Тъпия бай ганьовски акъл от друго не разбира ! Не спряха да тровят народа ...
67
0
 
15
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Истината е,че липсва безкомпромисен контрол!Производители и контролни органи си затварят очите за истината.Пълно безхаберие за здравето на потребителя
66
1
 
7
 
! Отговори
Николова преди 8 години
До КлиентНе си прав за продуктите на Вълчев . Зареждаме детски градини с хранителни продукти (но и децата ми са в тези градини) , за някой от продуктите направихме изследване в централната лаборатория на БАБХ . Дадохме няколко краве масла и на Вълчев беше в норма, но на тези от Хранинвест резултата беше меко мазано стряскаш . Като си представя колко от децата ни ядат от продукти на Хранинвест с немлечни мазнини който ги зареждат в детските градини. Майки проверете с какво масло се готви.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един съвет: Пържените филийки са по-полезни от такива намазани с масло или маргарин. Олиото или зехтина се припознават веднага от организма. Какво е това -маргарин с вкус на масло и кебапчета (л...о)
64
1
 
6
 
! Отговори
Kosta преди 8 години
До Анонимен е и? Маслото е немско и се препакетира в България, заради изискванията да има описание на български. Това е единственото масло което като разтопя не се отаява, и при пържене да мирише на нафта. Тествано е неведнъж и с изключение, че на етикета не пише водното съдържание, другото си е както трябва. 82% масленост, млечна мазнина, без заместители и разредители, без трансмазнини... направо си е като домашно. Дядо ми едно време си правеше домашно масло и аз разлика не намирам
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма вече у нас истинско масло, само домашно произведеното е истинско.
62
0
 
6
 
! Отговори
до 79 преди 8 години
Точно маргарин Калиакра откакто замина в Румъния стана гаден и вреден. Докато си го правеха у нас беше по-добре. Румънците правят и продуктите на Йоткер, развалиха ги тотално, кремовете имат отровни цветове и после ни болят стомасите, значи и съдържанието е такова. А от студеният час на Нестле мои познати получиха трайни стомашни проблеми. Никога произведено в Румъния !