Независим кандидат за БНБ съм!

Камен Захариев: Никоя партия не стои зад мен!
Обновена: 9 юни 2015 14:06 | 9 юни 2015 13:27, Екип на Bulgaria On Air
10
Независим кандидат за БНБ съм!
Снимка: Bulgaria On Air

Аз съм напълно независим кандидат, никоя политическа партия не стои зад мен. Това каза в първото си интервю за българска медия в „Денят Он Ер“ Камен Захариев – член на Комитета по управление на риска на ЕБВР и кандидат за управител на БНБ.

Предпочитам надпартийна номинация, заяви Захариев. Той посочи, че провежда консултации и с политически партии, но не уточни с кои.

„В момента завеждам отдела, който се занимава с несъбираеми или трудно събираеми активи на Европейската банка за възстановяване и развитие. Този портфейл е доста значителен – почти 2 млрд. евро. Работим в много страни по трудни проекти. В сферата на служебните ми задължения е да се занимавам с кризи, несъбираеми вземания и т.н.“, каза Захариев.

Именно кризата в КТБ го е провокирала да отправи поглед към случващото се в България и да се кандидатира за управител на БНБ.

За кандидата на ГЕРБ – Димитър Радев, Захариев посочи, че е достоен, с богат международен опит. „Но аз съм по-силният кандидат“, категоричен беше Захариев.

Като гуверньор на БНБ Камен Захариев ще изхожда от това, че има криза след случилото се в КТБ.

„Моето виждане за бъдещия ми екип е, че трябва да има един баланс на приемственост и промени. Особено в сферата на надзора ще ми е нужен човек, който знае отвътре „кухнята“ на работа на българските банки, но и да е човек, готов за реформи“, каза Захариев.

Според банкера в момента е много важно да се извърши преценка на качеството на активите на всички търговски банки у нас. Това трябва да се направи от независими консултанти. На основата на поставената диагноза трябва да се помогне на тези банки, които имат финансови проблеми, да ги преодолеят. Тези банки трябва да приемат европейски практики на управление, за да има в България една здрава смес на банки с чуждестранен капитал и такива с български капитал.

Относно европейския банков надзор според Захариев в случая ползите са повече от недостатъците, защото ще се мери с един аршин, на който вярват и в Европа.

Камен Захариев е категоричен, че неговата сила, в същото време и негова слабост, е в това, че 30 години е работил в чужбина и никога в България.

Камен Захариев е напуснал България още през 70-те години и е завършил швейцарска бизнес гимназия в Италия. След това завършва Международно право в Москва. Развива академична кариера в Източна Германия и придобива немско гражданство.

В момента е директор на Екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи и е член на Комитета по управление на риска на Европейската банка за възстановяване и развитие. В България е и член на борда в компаниите „Приста Ойл“ и „Монбат“.

Преди шест месеца е подал молба за възстановяване на българското си гражданство, тъй като това е едно от условията за управител на БНБ. Молбата му е уважена.

Още новини четете на сайта на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Независим преди 8 години
Мда, от Камен Захариев нищо не зависи!!! И този е за масовката, нали Радев трябва да изпъкне!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-евтиният ток в света е в България заради селянията на червените ***.Двойно повишение на тока искам аз още на момента!
3
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Този облещен, дето хич не е от ДС, направо си е кандитатът на Путин. Минал е, гледам, и през ЩАЗИ. Чуден е. Както бяха писали сърбите за един техен президент - "готов йе".
2
1
 
1
 
! Отговори
off преди 8 години
зависим, независим, няма значение Менда вече е взела мерки и партиите си стиснаха ръцете за Радев.
1
0
 
4
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Е,че коя "партия" да стои зад Вас г-не,след като в България има само една "партия" и ТЯ е-НАШАТА?! Това не го ли знаете???