Профилактични прегледи, добре, но има ли пари?

Трябва да се увеличи бюджетът, ако ще ходят всички
27
Профилактични прегледи, добре, но има ли пари?

Разумно е хората, които не минават на профилактични прегледи, да заплащат по-високи здравни вноски, смята доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който подкрепи предложението на здравния министър Петър Москов.

Още по темата

"Това е една разумна, дисциплинираща мярка. Защото колкото повече хора преминават профилактичен преглед, токова по-добре за тяхното здраве и здравна безопасност.

Осен това, както има един процес и има в него партньори и от двете страни, трябва да има правила, които се спазват от всички", заяви Киров пред БНР и допълни, че за да бъде някой здрав, трябва и той самият да положи усилия.

Доц. Киров обаче очерта и проблемите, свързани с тази идея.

"Хубаво е да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но бюджетът, който е предвиден, е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи", посочи той.

Това означава, че няма предвидени средства не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма и средства за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими.

"Тоест, когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем: Имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона", каза доц. Киров.

Той попита и дали държавата, която осигурява за здраве децата, пенсионерите, държавните служители, ще плаща повече, ако те не отидат на преглед и посочи, че при тях мярката няма да има резултат, защото не касае джоба им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че че задължават служебно даа минавам мед комисия.GP то таз година направление за холестерол къвна захар и нищо друго!! Ами ако имам лак или хепатит например?
3
1
 
18
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ преди 8 години
Един път само съм ходила на мамография и няма да повторя,защото ако всяка година се подлагам на профилактично на това изследване,имам опасения,че ще ме хване рак...такова травмиране се получава...Плащам си за ехография,защото тя не е предвидена в профилактичните прегледи .И сега министърът ще ми увеличи вноската,щото не искам мамография...Много логично изглежда...
2
0
 
11
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
стимулирайте работещият българин,който се осигурява редовно за здраве,ако е правил всяка година профилактичен преглед да получава едно направление за преглед извън лимита или друга услуга от здравната каса ,а не НАКАЗАНИЕ,вижте как е в Германия ,там гражданите по този начин се стимулират да посещават веднъж в годината стоматолога си и така получават намаление при изработване на коронка или пломба от здравната каса
1
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Aniakoi shte zadalji li doktorite da praviat obstoini pregledi,zashtoto kato otida na prof.pregled mi vzemat krav za 2-3 izsledvania i mi praviat EKG.nishto po-ve4e.kakvi sa ni pravata-nikoi ne znae.