Обиди, пляскане и "скачане" при раждане… Да се наказват!

НПО поиска от Петър Москов ясно да забрани метода "Кристелер"
11 юни 2015 21:28,
56
Обиди, пляскане и "скачане" при раждане… Да се наказват!
Снимка: архив Reuters

Насилствените методи от страна на акушерите при раждане да бъдат обявени за недопустими и да бъдат наказвани. Това поиска в отворено писмо до здравния министър Петър Москов сдружение "Родилница".

Организацията настоява за спешни мерки за подобряване на родилните грижи у нас и обяви старт на акция "Насилието на родилки трябва да спре".

В писмото си от "Родилница" са категорични, че насилието по време на раждане е факт и призовават здравното министерство да обяви официално, че такова поведение е недопустимо. "Грубо отношение, обиди, викане, пляскане, натискане и скачане или сядане по корема и инвазивни намеси против съгласието на родилката са крайни прояви на такова насилие и е важно за медицинските специалисти да знаят, че такива прояви ще бъдат наказвани", пишат от организацията.

Още по темата

Оттам са категорични и че методът на "Кристелер", макар и отречен от съвременното акушерство, продължава да се използва у нас. "Наложително е Министерство на здравеопазването да излезе с ясна забрана за използването му и за потенциалните негативни последици за майката и за новороденото вследствие от неговото използване”, се казва още в писмото на "Родилница".

Като част от кампанията си: "Насилието на родилки трябва да спре" организацията се обърна с призив към жените, които са претърпели уж забранения и у нас прийом "Кристелер", по-известен като "скачане по корема", да опишат как са се почувствали от това и какви последствия е имала практиката за тях или детето им.

"Родилница" иска здравното министерство да се ангажира с осигуряването на оптимална жизнена среда за родилката и новороденото. "Настояваме за наредба, която постановява, че родилката има право безплатно да бъде придружена от близко или доверено лице, което може да съблюдава за спазването на нейните права. Това право не трябва да зависи от това колко платежоспособна е родилката и дали може да си плати самостоятелна стая и екип", пишат още от организацията.

Оттам настояват и здравното министерство да започне мащабна образователна кампания сред медицинските служители за това какво означава информирано съгласие.

"Много лекари смятат, че щом са удовлетворени формалните изисквания, тоест подписан е документът информирано съгласие, това е достатъчно. Напротив, информираното съгласие е процес на комуникация и изисква доверие както на жените към лекарите, така и обратното”, пишат още от "Родилница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато жена ми раждаше, 8 часа висях на входа без никаква информация какво се случва. Трябваше да вдигна ОГРОМЕН скандал за да ми позволят да се чуя с жена си! Това, през 2015 г .. е абсурдно ! Нямам никакви претенции срещу лекарите - става дума обаче за жена ми в ситуация в която не може да взема адекватни решения и за детето ми, което се ражда в момента !Да ми забраняват да знам какво се случва е .....
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е измислил този метод, заслужава лоботомия.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по добре изобщо да няма здравеопазване в глупландия, всеки да оцелява както може и после направо да се закрива
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който е навит на подобен метод, да го използва върху себе си (при жените) или да е съгласен да го използват върху жена му.
8
16
 
10
 
! Отговори
искам да кажа преди 8 години
За обидите и крещенето по родилките разбира се трябва да се вземат някакви мерки. Историите, които чуваме са брутални, но искам да кажа, че благодарение на точно този метод на натискане на корема на родилката сестра ми е оцеляла при раждането и не се е задушила в родовите канали.
7
29
 
16
 
! Отговори
край преди 8 години
При нормално раждане Майката и бебето ходят по ръба на живота. РИСКА плаши и акушерки и доктори за това могат и да викат и изплющят някой шамар и да дърпат и да натискат. Това е. Който си мисли че раждането е разходка в мола а не обратното на смърта е много глупав и наивен и дразнещо инфантилен.
6
1
 
2
 
! Отговори
rocky преди 8 години
V zivota chovek ne se izka4va, a sliza! Louis Ferdinand Selin
5
34
 
12
 
! Отговори
край преди 8 години
раждането е фронт - на фронта закони няма. всичко е позволено. утре ще искат да се забранят ползването на трион при ампутация или шамарите при вадене от безсъзнание. Живота е насилие.
4
2
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Като си траят така ще продължаваме, има съд, медии НПО и т.н.
3
1
 
34
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Там е работата, че няма съд !
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дрън дрън дрън дрън само едно и също,всички реват,всички са обидени ,всички са накърнени,всички имат права.който е виновен - има си съд, който съд е длъжен да работи !!!
1
3
 
31
 
! Отговори
Моя позната получи преди 8 години
дископатия, защото, докато раждала, натискали кръста й отзад с голяма сила. А беше само на 19 г. тогава.Една от състудентките ми се оплака, че докато раждала, една от присъстващите медицински сестри буквално се качила върху корема й. Тя спортува активно, има отлично развита мускулатура и е дисциплиниран човек. Изпълнявала е всичко, което са й казвали хората от медицинския екип и недоумяваше защо сестрата се е качила върху корема й - от това не усетила никаква помощ за "излизането" на бебето!