Обиди, пляскане и "скачане" при раждане… Да се наказват!

НПО поиска от Петър Москов ясно да забрани метода "Кристелер"
11 юни 2015 21:28,
56
Обиди, пляскане и "скачане" при раждане… Да се наказват!
Снимка: архив Reuters

Насилствените методи от страна на акушерите при раждане да бъдат обявени за недопустими и да бъдат наказвани. Това поиска в отворено писмо до здравния министър Петър Москов сдружение "Родилница".

Организацията настоява за спешни мерки за подобряване на родилните грижи у нас и обяви старт на акция "Насилието на родилки трябва да спре".

В писмото си от "Родилница" са категорични, че насилието по време на раждане е факт и призовават здравното министерство да обяви официално, че такова поведение е недопустимо. "Грубо отношение, обиди, викане, пляскане, натискане и скачане или сядане по корема и инвазивни намеси против съгласието на родилката са крайни прояви на такова насилие и е важно за медицинските специалисти да знаят, че такива прояви ще бъдат наказвани", пишат от организацията.

Още по темата

Оттам са категорични и че методът на "Кристелер", макар и отречен от съвременното акушерство, продължава да се използва у нас. "Наложително е Министерство на здравеопазването да излезе с ясна забрана за използването му и за потенциалните негативни последици за майката и за новороденото вследствие от неговото използване”, се казва още в писмото на "Родилница".

Като част от кампанията си: "Насилието на родилки трябва да спре" организацията се обърна с призив към жените, които са претърпели уж забранения и у нас прийом "Кристелер", по-известен като "скачане по корема", да опишат как са се почувствали от това и какви последствия е имала практиката за тях или детето им.

"Родилница" иска здравното министерство да се ангажира с осигуряването на оптимална жизнена среда за родилката и новороденото. "Настояваме за наредба, която постановява, че родилката има право безплатно да бъде придружена от близко или доверено лице, което може да съблюдава за спазването на нейните права. Това право не трябва да зависи от това колко платежоспособна е родилката и дали може да си плати самостоятелна стая и екип", пишат още от организацията.

Оттам настояват и здравното министерство да започне мащабна образователна кампания сред медицинските служители за това какво означава информирано съгласие.

"Много лекари смятат, че щом са удовлетворени формалните изисквания, тоест подписан е документът информирано съгласие, това е достатъчно. Напротив, информираното съгласие е процес на комуникация и изисква доверие както на жените към лекарите, така и обратното”, пишат още от "Родилница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Schizz0 преди 8 години
ShiVani kukuta ste vsichki - ot rodilki, prez rodnini, gEnekolozi do politici. Nakraq shte izleze che si zaslujavate plana Ran-Yt hhahhah
31
0
 
7
 
! Отговори
Дивна преди 8 години
До АнонименНикой не ме е питал, дали да ми скача на корема. Направиха го! Първо раждане, въобще не знаеш, какво се случва. И в един момент се осъзнах и установих, не мога да дишам и се оказа, че са ми причинили масивен пневмоторакс (само за сведение, получава се при тежки автомобилни катастрофи). Благодарение на това, имам само едно дете!
30
0
 
7
 
! Отговори
OddCat преди 8 години
До до 33 или 15Мила, и аз имах такъв проблем с прийома "Кристелер". Благодарение на него бях 20 дни в реанимация и също останах с едно дете.
29
1
 
11
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Аз самата съм жертва /в смисъл обиди, бутане и щипане/ на акушерки в Майчин дом през 2000 г. и на санитарка в Шейново през 2002 г. А в Майчин дом дори биха шамари на една жена, защото викаше. Като видях това, не посмях да издам и звук. И въпреки това не ми се размина.
28
0
 
13
 
! Отговори
Мили преди 8 години
Моя братовчедка от малък град роди 20 дни преди термин, бебчето - около 2 кг, понеже в болницата няма кувьоз го карат в областния град, там седи 20 дни. Съответно жената няма кърма, все пак не си е при детето толкова време, даваха специално мляко за недоносени, което разбира се струва повече. Питах я каква е била причината за по-ранното раждане. Тя каза: "Докторът излизал в отпуск и насрочил секцио за по-ранна дата"!!!! Жената не е имала проблеми, за да извадят бебето по-рано! Без коментар!
27
2
 
2
 
! Отговори
фейспалм преди 8 години
До АнонименЕстествен подбор явно няма! Ти си живото опровержение на собственото си твърдение след като дишаш, че изказваш *** мнениея в нета!
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потресена съм от коментарите. Раждала съм в чужбина и там отношението на персонала е перфектно. Обграждат те с много грижи, внимание, търпение и разбиране. От познати в България съм чувала само ужасни истории при раждане. Недопустимо е отношението на персонала към родилките. И е обидно да се наричат кифли жени, които раждат.и няма оправдание за грубо отношение към тях.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nie sme po-zle i ot afrikanskite darjavi. Ako nqkoq chuma i perederast s prestilka zapochne da mi kreshi i da me bie predi rodq shte go naragam , za da go boli nego.
24
5
 
7
 
! Отговори
Пинко преди 8 години
До Некъф хорТи пък на мутра ли си се направИл бе пич? И к'во голям и страшен ли се почувства? СетИ ли се, че може и нормално да се кажат нещата?
23
7
 
36
 
! Отговори
до 33 или 15 преди 8 години
на мен ми скачаха върху корема само защото доктора бързаше за рожден ден! Само че това беше преди 20 години и бях млада, уплашена и безпомощна! Мислех си, че така е редно и е за мое добро! И благодарение на това останах с едно дете! Е нека сега да ми се случи! На мен или на дъщеря ми! Никакъв закон няма да ги спаси! Ще им бутна болницата без да ми мигне окото! Измикярите му с измикяри!
22
5
 
33
 
! Отговори
me преди 8 години
Нищо не оправдава да ти бият шамари, независимо дали викаш или не. И в болницата си човешко същество, не си губиш правата само защото си в неравнопоставено положение. То на тоя принцип трябва да е позволено да бият шамари и на инвалиди, и на психично болни и на пенсионери. Шамари се бият само, за да свестиш някой, не за да го стимулираш да спазва наставленията ти. Просто е напълно неприемливо физическа саморазправа в болница. Ми има и кифли, има и паники, и всички заслужават достойно отношение.
21
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онази дето биеше дете на 4 дни в момента я бият яко. И затворници и охрана. Колкото и да съм против това, като нормален човек не съм в състояние да я оправдая по никакъв начин. Въобще не ме интересуват подробностите - била изморена, нямала пари, работела много ! Когато си представя, че някакво уродливо подобие на човек налга току що родено дете, само защото ревяло . .. ми идва да хвана калъча.за съжаление, в бранша ги има още много като нея. Некадърни *** !
20
2
 
10
 
! Отговори
Do komentar 21 преди 8 години
Ne sam vikala , ne sam i kvichala, ne sam i kifla, no i ne biax vrazkarka i nedavax pod masata. Ela da vidish otnoshenie i chydo. Imashe edna vse edno predi tova e rabotila kato nadzornichka v zarvor. Vsichki obijdaxa i lekarite i ostanalia personal. Dori me zabravixa na rodilnata masa, ostavixa me 4 chasa.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 22аналогията е, ако мен не ме е блъснала кола, не означава, че другите не може да ги блъсне. Затова се правят правилници и закони - за да се спазват.
18
0
 
11
 
! Отговори
Даскал преди 8 години
"Насилието наД родилки" не "насилието НА родилка"
17
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
По- *** АНАЛОГИЯ не съм чувал "умнико" :( Раждане и Правилник за движение по пътищата :(
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 23Викаш, по добре лекар да ти скача на корема на жена ти, а?
15
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чуя "родилница", "кърмилница", "умотворница" и пр. -ци, и ми става ясно с какви кукуви-ци си имам работа. Ако се не лъжа, тези същите толерираха домашното раждане. Слушайте си лекарите, не тези чели-недочели каки.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21В случая не е важно как при тем всичко е минало ок, важното е че съществуват изключения. онеже изглеждаш малко глупава - ще ти дам аналогия. Не всеки го блъскат коли, но за всеки случай има правилник за движение...
13
42
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два пъти съм раждала нормално. Първият път преди промените, втория път след тях. Грубо отношение не съм видяла. Грубо отношение имаше само към "квичащите кифли" които не слушаха "командите" на екипа. Тези глезли пренебрегваха живота на децата си и за това се налагаше екипите да действат така... с обиди и шамари, защото колкото по- любезни бяха толкова повече бяха виковете и ревовете.