Първата "номадска" къща си има собственик

Тя има тераса, сгъваема маса, легло и рафтове за книги
11 юни 2015 18:00,
29
Първата "номадска" къща си има собственик
Снимка: Градски номади

Първата мобилна микрокъща за бездомни хора от проекта "Градски номади" бе подарена на новия си собственик - Боян "Боби" Кондов. Поставена е в района на Княжеската градина, като колелата позволяват да бъде местена из града.

Къщичката е изградена от екипа на "Градски номади" с помощта на Tворческо сдружение "Щипка" и група доброволци. Използвани са предимно рециклирани и дарени материали – дървени палета, изолационни плочи и винил от билборд.

Интериорът e съобразен с нуждите на собственика и включва легло с вградени шкафове, сгъваема маса и рафтове за книги, а екстериорът – "тераса" с изкуствена трева и отварящ се покрив.

Първата "номадска" къща си има собственик

"Искахме да създадем дом, а не просто подслон за Боби. Къщичката е правена с много любов и внимание към малките детайли, които създават домашен уют", споделят от "Градски номади".

"Същевременно, тя е една красива добавка към градската среда, която пасва идеално на модерния облик на София"., допълват те.

Успоредно с изграждането на къщичката, през май бяха проведени 50 интервюта с бездомни хора в широкия център на София. Това изследване е първата стъпка към планирането на мащабно проучване в цяла България. На база на него ще бъдат предложени нова стратегия за преброяване на бездомните и промени в държавните политики спрямо тази група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Апаш преди 8 години
Тези къщи да ги сложат пред парламента това творение се ражда от тяхната работа
20
0
 
1
 
! Отговори
край преди 8 години
Клошарите са хора които трябва да се поставят под попечителство от общината и да се настанят в общински общежития. Не могат да искат да си живеят така защото не могат да формерат правно валидна воля. Така са нещата от гледна точка на закона Държавата и Общината се правят че не го знаят. Сега ще затрупаме София с "къщички" без тоалетни - ще се празним от отпадъци в градинките и пи площадките.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мобилен катун
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това направо ще го откарат със все собственика вътре и ще го върнат на вторични суровини :D
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а ние се чудим къде отиват химическите тоалетни от магистралите!
16
7
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Дотам я докарахме при Боковото "управление"!-Искаш да кажеш, че управлението на Съсела имаше много повече жилища, които при Борисов мистериозно са изчезнали. Или, че доходите по времето на Съсела са били по-високи - и това не е вярно.
15
0
 
12
 
! Отговори
забрана преди 8 години
Това е пълно безумие! Всеки, който му хрумне да дойде и живее в София може да си постави където си иска дървена къщичка. Представете си десетки хиляди такива бараки из парковете на София - и изпалзват храстите за тоалетни, нямат избор. Трябва да се забрани поставянето на такива бараки в София.
14
0
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Tova e Europejska Programa:"Zilishta za mladi bylgari".Celta-dostypno zilishte i borba s demograficheska kriza.Na vseki s visho obrazovanie-edna takava kyshta!
13
0
 
11
 
! Отговори
az sam преди 8 години
Гледах тоя " Боби" по телевизията.Един 25-30 годишен хлапак и той живее като клошар. Ха-ха.Не разбрах няма работа или така му е по-добре да живее.... само разбрах че " сестра му живеела в Япония".. Ха - ха. При жив толкова близък роднина, какъв клошар може да бъде?Просто е намерил на " хляба мекото" и така му е по-добре.Поредния мързеливец, живееш на гърба на хората които плащат данъци и всичко друго....
12
0
 
13
 
! Отговори
jeez преди 8 години
Вие ненормални ли сте ? Че аз за 3 (три) дни , ще сглобя по-хубава барака от тази...
11
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 8 години
До хмИнтересно като си сложих положителен вот дали ще остане или пак някой модеманипулатор ще го изтрие?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще стане ако някои пияни скинари или подобни на тях,му грабнат подвижната хралупа и я метнат у Перловската или у Искъро! На право е жив загинал! И друго да питам: Гледам че има колела,дали ще се третира,като пътно превозно средство,по ЗДП,ще има ли данъци за котурата и други подробности?
9
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 8 години
До ЧепИнтересно - защо като сложих отрицателно мнение и след малко решрешнах, нямаше отрицателния ми вот, а се беше пръкнал втори положителен. Може би някой редактор манипулира мненията?
8
6
 
12
 
! Отговори
Чеп преди 8 години
Дотам я докарахме при Боковото "управление"! След увеличенията на тока през два - три месеца, догодина още милион българи ще живеят в такива къщи! Българи, няма по-глупав народ от нас! Дори африканците досега щяха да прогонят с тояги ГЕРБавите крадци!
7
2
 
10
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
"Къщичката е правена с много любов и внимание към малките детайли, които създават домашен уют"Да, ама къде е сателитната чиния и има ли място за настолен компютър или трябва лап-топ?Абе да се чуди човек, да плаче ли, да се смее ли на такива "изобретения"И понеже има колелца, може да се впрегне и един кон да я тегли - изобщо става мултифункционално .
6
2
 
7
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Komunisti stroixa blokove.Europejsci strojat....kucheshki kolibi.Da zivee....
5
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"Същевременно, тя е една красива добавка към градската среда, която пасва идеално на модерния облик на София"., допълват те.Ама верно ли?????Кое е красивото и точно паркът ли е най-подходящото място?Или това ще да е новата мода - такива кучешки колибки да напълнят парковете.А тоалетна? Представям си "уханието" около тази "красота".Поредно безумие.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kukuvica nagla kto padna nosa na sfinksa zashto mu turi pak nos be
3
10
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Евроатлантически ценности! С такива коптори ще запомните Борисовото време!
2
2
 
10
 
! Отговори
жеко преди 8 години
креативна идея за клошари