Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!

Министерството на туризма иска eдни 14 млн. лева за реклама
12 юни 2015 15:37, Красимир Ангелов
253
Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!
Снимка: Булфото

Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участници в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани.

Елена Косева от "Св.Св. Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябват промени в правилата за концесионирането на плажовете. Всички участници в дискусията още настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален.

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости.

Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Същевременно министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма иска средствата за национална
реклама през следващата година да са 14 милиона лева. По думите й увеличението, което иска министерството, е почти тройно.

През тази година средствата за национална реклама са 5 милиона лева. Ангелкова посочи, че за да бъдат осигурени повече средства за реклама, е необходимо всички да бъдат убедени, че това е правилното решение. По думите на министъра по тази причина националната програма за реклама за следващата година се обсъжда сега.

Тя съобщи още, че през тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар. По думите й към момента средно този спад е около 20 процента.

За сметка на това обаче се очаква ръст от 10 на сто на туристите от Полша, както и на 22% на тези от Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: туристихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
5
 
34
 
! Отговори
Голям смях преди 8 години
Хе-хе излиза,че за да бъдеш сервитьорка или камериерка на родното черноморие трябва да си завършил най-малко специалност-ядрена физика.
142
2
 
31
 
! Отговори
anticrizis преди 8 години
Ето една мярка за задържане на квалифирани кадри - заплата 1000+ лева. Всички гайлета отпадат.
141
0
 
22
 
! Отговори
аз там преди 8 години
... 600000 легла и хора на тия плажчета на Слънчев бряг. Да настанят всички *** там, вместо да ги "санират". Така и така се видя - то тая държава само за тях се грижи.
140
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми подгответе си кадри ве! Инвестирайте в едно-две специализирани училища с кампуси из вашите курорти и подгответе кадри. Или пак ние, обикновените данъкоплатци да ви покрием масрафа.
139
1
 
30
 
! Отговори
itroll преди 8 години
Ква реклама, кви 15млн ??!!!От години по курортите лъжат и крадат. Това не се скрива с някаква си реклама, защото не се случва от вчера. Туристите си комуникират има сайтове за мнения и оплаквания. Спреде да простите пари от народа за елементарни реклами и лога на завишени цени. Вземете оправете проблема с обслужването и стандарта. Мишски долни, знаят само да харчат парите на народа за глупости и по сметки на определени хора
138
1
 
20
 
! Отговори
BG преди 8 години
ZA 400 LEVA ZAPLATA KOI OPITEN PODGOTVEN SHTE VI RABOTI 6 DENA PO NEZNAM SI KOLKO 4ASA BEZ OSIGOROVKI ,PA POSLE REVEE NEMALKO KADRI AZ SHTE IDA V ANGLIA I SHTE ISKARM 5 PATI POVE4E OT KOLKOTO V BG I NEMA DA SE RAZPRAVAM SAS TAKA NARE4ENITE BISSNESMENI PO MORETO.PAK AKO SLU4AINO POPADNE NEKOI SVESTEN SE 4UDITE KAK DA GO IZGONITE SAS VASHTE PRETENCI I ZAPLAXI
137
1
 
24
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 8 години
Да работят маймуните,та да станат хора :)
136
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами кой да ви работи за 400- 500 лв камериерка гадинар охранител или готвач за 600 лв Че и някои ги гърбят по 240 часа месечно и ако може осигуряване на минимална заплата! Абе няма ли профсъюзи???? Как ще се пенсионират хората работещи в туризма зимата като ги освобождават и с тази пенсионна реформа никога няма да вземат пенсии
135
0
 
44
 
! Отговори
8 преди 8 години
ДА ПОМОГНЕМ НА" ГОРКИТЕ"ДРУГАРИ ХОТЕЛИЕРИ!:1.ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПЛАЩА РЕКЛАМАТА2.ПАК ТОЙ ДОКАРВА ПОД СТРОЙ НАЙ-ДОБРИЯ ПЕРСОНАЛ 3.ПАК ТОЙ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА4.ПАК ТОЙ ПЛАЩА ВСИЧКИ РАЗХОДИ В ХОТЕЛИТЕ5.ПАК ТОЙ ДОКАРВА ПОД СТРОЙ МИЛИАРДЕРИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ6.И ПАК КОЙ ВНАСЯ ПЕЧАЛБАТА В БАНКОВИТЕ СМЕТКИ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ7.В ТОВА ВРЕМЕ ХОТЕЛИЕРИТЕ СЕ ПЛАЦИКАТ НА КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ ИЛИ КЪДЕТО ИСКАТБЛАГОДАРЯ ЗА РАЗБИРАНЕТО!
134
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха, гаврата с работещите ангария отива към своя край. Остава мутрафоните велики да продават на безценица или да мобилизира родата начело с мутрафонката която ще е камариерка, сервитьорка и барманка нощем. След като приключи ще мие чинии в кухнята. Няма козметички, прически, баровски вечери и т.н. Дечицата дебели щехтрябва и те да се потрудят. Снабдяване,; ремонти и много странични задачи. Да им се усладят паричките изкарани с честен труд. Найс, а?
133
1
 
47
 
! Отговори
Валери преди 8 години
Хотелиерството е цяла наука а дали има поне един собственик на хотел който е завършил такова училище? Като гледам овчите муцуни на тези "хотелиери" те трудно са завършили основно образование и естествено няма да им върви нищо с което се захванат. Само с наглост и лакомия не става, трябва и акъл.
132
0
 
16
 
! Отговори
alex преди 8 години
I kakvi pari za reklama ....! ? ! Tia deto revat i napulniha kraibrejieto s beton ,imat pari i za reklama . da si plashtat ! A za rabotna ruka ima lesno ... 1 Nali e semen biznes ?! Sina na bara, dushteriata da servira , jenata v kuhniata i gotovo ! !! Togava da im plashta kato iska i da rabotiat kakto mogat .
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Междувременно във Варна..."Човек, хранилката вече е усвоена.
130
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези пари(които плащате,ако платите въобще!)-тази работа(която получавате от вашите работници.)Без пари няма успехи....За това съществува и Терминал 1/2
129
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, няма кадри за 380лв. заплата, ех че хубаво беше преди: по-дълъг сезон, робска работна ръка, незаконно строителство...
128
0
 
30
 
! Отговори
Б преди 8 години
Същите глупости говорят и разни образи в други сфери, един приятел така 1+ година не успя да си намери работа в одиторска фирма с нормално заплащане и раб време, писна му и отиде в Кипър 2 месеца по-късно започна там на подобна длъжност и всичко е на 6 вече 2+ години, специалисти се намират ако им се предложат условия (не говорим само за пари защото някой наистина дават пари но се работи при условия които могат да направят инвалид и Херкулес)
127
0
 
28
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Нашенският честен частник иска да печели от голяма надценка, а не от оборота!Тежки времена ни чакат.
126
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а те укаринците и молдованците -за без апри л ище работя?ил ипр итях 400 лв -500 лв не месец ще стигат за квартира ,храна /за друго не говорим/или пък те ще идват- да преследват ''българската мечта'' -работа в Бг мизерията и после възможност да ходят навсякъде из границите на Ес .?:)))Само,че няколко проблемчета -Бг не е вШенген все още ,все още няма хора които да живеят без да се хранят ,*** без образование -не работят качествено,*** С образование -искат пари ,тц тц проблеми все...
125
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помните ли скандала със софтуера за детските градини? Това поне излезна наяве и стана публично известно. Само ако знаете каква изненада ви готви Министерство на образованието... няма да искате да живеете повече в тази държава!Публични конкурси?!?! Пълни глупости!!! Всичко е предварително известно!
124
0
 
42
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
Че кой ще иска да работи за вас, освен ако не умира от глад ? Да получава за 8 часа, а да бачка по 10 и 16, да му ровят из стаята и из торбите охраната и като дойде ред за плащане да се чудят за какво да му отрежат от заплатата и от обещана заплата 450 лв - я вземат 280-300 лв чисто, я не. Отношението е като с роби, който не иска да бачка извънредно - аут, на камерите те следят да не би да седнеш някъде - пристига веднага началник да ти каже да ставаш... няма почивен ден..