Божидар Димитров: Нужни са цигани-полицаи!

Според професора можем да вземем пример от САЩ
15 юни 2015 17:00,
166
Божидар Димитров: Нужни са цигани-полицаи!
Снимка: Булфото, ахрив

"Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", каза в интервю за "Фокус" историкът проф. Божидар Димитров.

По думите му можем да вземем пример от САЩ, където властите са се справили с безредиците в кварталите Харлем и Бронкс.

"Тези квартали са населени главно с черни и негърските банди ги бяха завладели. Полицията дори не смееше да припари там", припомни проф. Димитров. "Американците подсилиха полицейските участъци там и приеха в тях негри. Те започнаха безмилостна борба с бандите чрез местните жители и това имаше пълен успех", добави той.

Според него нещо подобно трябва да стане и в България. "Цигани-полицаи има да речем в Ихтиман. Те доста добре се справят с престъпността в този град, който е наполовина населен с роми. От там не идват тревожни съобщения. Такива идват от места, където държавата я няма", каза още проф. Димитров.

Още по темата

Той заяви, че специално с циганските малцинства са допуснати редица грешки през последните 25 години, но основната е свързана с образованието им. "Грешка е, че с повече суровост държавата не наложи задължителното средно образование, както беше при комунизма. Това може да се постигне много лесно, без насилствени методи, просто със спиране на детските надбавки на тези, които не пращат децата си на училище", посочи проф. Димитров.

По думите му липсата на образование пречи и на възможностите за работа на циганите. "Общ проблем за страната е и купуването на ромските гласове. Знаейки, че са ценни като човешки материал и имат гласове за продаване, циганите се държат нагло", коментира проф. Димитров.

Според него въвеждането на образователен ценз би решило проблема с образованието на циганите, което е ключов момент в справянето с циганската престъпност.

"При днешната система гласът на един академик или на един професор е равен по тежест на този на един необразован циганин, който се препитава от събиране на пластмасови бутилки. Ако се въведе образователен ценз и задължително гласуване, то тогава няма как циганските гласове да тежат толкова много", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
БОЖИДАРЕ *** СИ НА СЕЛО И КОПАЙ КАРТОФИТЕ---АКО БЬЛГАРИТЕ РАЗБЕРАТ КОЛКО СТРУВА НА ДЬРЖАВАТА ИЗЛОЕНИТЕ ЕКСПОНАТИ В ЛУВЬРА ЩЕ ТЕ ЗАПАЛЯТ С 1 КИЛО БЕНЗИН РОДООСТЬПНИКО
64
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До Стамат 74Окултист обидно прозвище ли е? Знаеш ли поне малко за окултните науки? Те се отричат от църквата и понеже нищо не разбират горките свещеници ги смятат за дяволска работа. Много заблудени души има и ти за съжаление си между тях.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно тоя ли се намери да си отваря плювалника?А кой го е питал въобще?
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименима ли индианци полицаи, колко и от кое племе? или стоят по резерватите, а племето е оградено с тел? някой въобще наясно ли е как се ИЗЛИЗА от резервата?------------- Ти да не си ***? Наистина ли мислиш, че резерват означава някакъв концлагер с лек режим? Резерват означава, че е резервиран за индианци, влизат си и си излизат както и когато си поискат. Резерватът е привилегия за индианците, а не ограничение.
61
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Предател и окултист!ДГД БД!
60
4
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Обратно на цялата гюрултия, която се вдига, на мене ми прави впечатление, че много роми работят. Например сигурно 1/4 от такситата вече ги карат *** шофьори и в повечето случаи колите им а са чисти и парфюмирани.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки знае,от кой континент са ***,как и защо е станало тяхното разселване по Света,за какво и как са били експлоатирани.Имали са родина,територия и свой език.Нееднократно са давали доказателства,че притежават всички качества,присъщи на останалите раси.Да си припомним Мандела,Лари Кинг и Обама.За Ромовете обаче подобно нещо не мога да кажа! Никой не знае,от къде и как са се пръкнали,данните са противоречиви и крайно негативни.Така че всяко сравнение и препоръки са излишни!
58
6
 
18
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Божо - големият историк и патриот, който ми говори за османско присъствие и колко сме си рахатясвали тук по онова време, айде улево.
57
5
 
20
 
! Отговори
Недоволен преди 8 години
Стига с този самозванец. Той никога не е бил професор и няма да бъде.Само си мисли,че разбира от история.Червен ***!.
56
0
 
2
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--53;Твоята глупост няма граница.
55
0
 
6
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
Навремето Англичаните првят пирата Морган Губернатор на О--в Ямайка и той избесва бившите си колеги.
54
0
 
7
 
! Отговори
манго police преди 8 години
Няма да ми стигнат кочаните да блъскам глоби.
53
2
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Много е прав, само бърка че спирането на социалните било начин да ги накараме да се образоват. Това нещо го има, прави се и не помага. Би помагало единствено ако парите се дават директно на децата, а не като помощи на родителите.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Звучи дискриминиращо, по отношение на равните права, при кандидатстване за работни места. Да не говорим, че аналогията е абсолютно неуместна.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gospodin prase ima i ot malcinstvoto po kadarni no se namirame vav balgaria ne vav amerika i pozdrav ot doktor 4IRKOV
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение дали някой е бял или черен, от значение е само на какво ниво на съзнание се намира в момента(вярвания, убеждения, емоции, начин на мислене, ниво на информираност и интелектуалност, ценностна система), нивото му на съзнание определя поведението му в реалността и начина, по който я възприема, преживява и съ-творява за себе си, а оттам за колективното, от което е част - държава, общност, култура, свят. Като промениш нивото си на съзнание и мисленето си, променяш реалността си.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NAPOLEONA tam zabranen li e maychiniya ezik ili vseki kvartal govori razli4en ezik,cao leka ve4er
48
0
 
0
 
! Отговори
NAPOLEON преди 8 години
До АнонименOT KOLKO GODINI SI TUK,E SPORNO,NO KOGATO ZAPO4NEJ DA KAZVA6,4E SI BULGARIN,KAKTO KAZVAT VSI4KI AMERIKANCI NEZAVISIMO OT CVQT I RELIGIQ ,TOGAVA 6TE DISKUTIRAME OTKOLKO GODINI SI TUK.4AO IMAM PO VAJNI DELA.
47
0
 
4
 
! Отговори
Piter преди 8 години
До Г-н Щирлиц,Ако политиците и интелигентите копираха от ЗАП.СТРАНИ и прилагаха без някакво ПОБЪЛГАРЯВАНЕ СЪОБРАЗНО МЕСТНИТЕ УСЛОВИЯ БГ щеше да бъде рай.А те хем като на запад,хем на 180градуса побулгарено.Ти май никога не си стъпвал в зап.държава а раздаваш смешни съвети
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божо днес пак е прекалил с ракията рано рано!