Божидар Димитров: Нужни са цигани-полицаи!

Според професора можем да вземем пример от САЩ
15 юни 2015 17:00,
166
Божидар Димитров: Нужни са цигани-полицаи!
Снимка: Булфото, ахрив

"Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", каза в интервю за "Фокус" историкът проф. Божидар Димитров.

По думите му можем да вземем пример от САЩ, където властите са се справили с безредиците в кварталите Харлем и Бронкс.

"Тези квартали са населени главно с черни и негърските банди ги бяха завладели. Полицията дори не смееше да припари там", припомни проф. Димитров. "Американците подсилиха полицейските участъци там и приеха в тях негри. Те започнаха безмилостна борба с бандите чрез местните жители и това имаше пълен успех", добави той.

Според него нещо подобно трябва да стане и в България. "Цигани-полицаи има да речем в Ихтиман. Те доста добре се справят с престъпността в този град, който е наполовина населен с роми. От там не идват тревожни съобщения. Такива идват от места, където държавата я няма", каза още проф. Димитров.

Още по темата

Той заяви, че специално с циганските малцинства са допуснати редица грешки през последните 25 години, но основната е свързана с образованието им. "Грешка е, че с повече суровост държавата не наложи задължителното средно образование, както беше при комунизма. Това може да се постигне много лесно, без насилствени методи, просто със спиране на детските надбавки на тези, които не пращат децата си на училище", посочи проф. Димитров.

По думите му липсата на образование пречи и на възможностите за работа на циганите. "Общ проблем за страната е и купуването на ромските гласове. Знаейки, че са ценни като човешки материал и имат гласове за продаване, циганите се държат нагло", коментира проф. Димитров.

Според него въвеждането на образователен ценз би решило проблема с образованието на циганите, което е ключов момент в справянето с циганската престъпност.

"При днешната система гласът на един академик или на един професор е равен по тежест на този на един необразован циганин, който се препитава от събиране на пластмасови бутилки. Ако се въведе образователен ценз и задължително гласуване, то тогава няма как циганските гласове да тежат толкова много", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво, Българите да стоят без работа а да назначаваме мазни така ли ???Нали всичко е конкуренция, да се състезават тъпите. И не подценявайте полицаите, много сме далече от това да ги е страх да влезнат някъде ВИЕ политиците пречите трябва да има справедливост. Не стига че ги храним а ми те ни избиват.
84
0
 
4
 
! Отговори
Заблуждаваме се преди 8 години
Трябва да спрем най-после да говорим за като за МАЛЦИНСТВО. По статистика вече в над 2500 села (това е 1/2 от всички населени места) те са МНОЗИНСТВО. Получава се така, че вместо да се интегрират към българското общество, българите се сриват до на . Изводът - да се премахнат всичките им привилегии като малцинствена група и да бъдат ПРИНУДЕНИ да се държат в съответствие със законите на държавата. Не сме против , а против
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професора е прав.където няма държава там е проблема.
82
2
 
7
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
Ами професоре, да назначат тогава за полицаи и сирийци, пакистанци, виетнамци,арменци,нигерийци и още каквито народности пребивават по една или друга причина в България? Ами назначете ги и в социалните служби, данъчните, разни фондации ,направете ги кметове и общински съветници и резултатите със сигурност няма да закъснеят, просто терминал 1 ще заработи на пълни обороти за дълъг период от време!
81
0
 
3
 
! Отговори
Е - преди 8 години
Не бе, *-извънземни...
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този професор е луд за вързване. Спрете да му давате думата. Специалист по всичко.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужно е да спрем да ги хрантутим, полицията да спре да ги пази и те бързо бързо ще си намерят друг гостоприемник.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в момента има полицаи - *.
77
9
 
3
 
! Отговори
Реално мислещ преди 8 години
Много е прав професора, няма да имаме силна държава ако се опитваме да държим настрана малцинствата и ги ползваме само по наше усмотрение. Трябва да има хора от всички етноси във всички институции, разбира се с доказани качества.П.П. Защото сами си представете при един конфликт на България с друга страна кой ще се бие за България Иван и Петър от Лондон и Париж или Хасан и Мехмед защитаващи семействата си и домовете си в България.
76
1
 
9
 
! Отговори
До Божко преди 8 години
А * професори по история не са ли необходими?
75
0
 
10
 
! Отговори
станев преди 8 години
САМО ЮНАК ПЕТКО МОЖЕ ДА ГИ ОПРАВИ КАКТО ОПРАВИ БАРЕТИТЕ ДА МУ ДАВАТ КАЛАША И ДВАМА ТРИМА ДА НОСЯТ ПАТРОНИ И НА САФАРИ ИЗ МААЛИТЕ
74
1
 
2
 
! Отговори
да,така е преди 8 години
До ПетърАми ако се приеме закон, че се разрешава на населението да притежава оръжие, това ще означава, че и ромите имат правото да притежават законно огнестрелно оръжие. Всички са равни пред закона.
73
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До СпонгиДжвакай, брат!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар димитров що направо не предложи и пияница-полицай -та да им влиза в положението
71
1
 
6
 
! Отговори
bbg преди 8 години
Вероятно е така. Остава да се направи, ама къде ще намерят със средно образование за полицаи?
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И министър на културата трябва да е ром и край на проблемите.
69
3
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
До какви висоти достига ДОНОСНИКА че и роми полицаи да имаме, скрий се
68
0
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Божо,аз пък предлагам *-историци,какво ще кажеш?Първата книга,която ще издадат ромските ти последователи ще е:"История на брането на "жилязу" от древността до наши дни".
67
10
 
4
 
! Отговори
и не само! преди 8 години
Не само полицаи. Трябва да има и роми войници и офицери в армията. Това е най-добрият начин да бъдат интегрирани.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tozi koito obigda ot ekrana i kazva che balgarite sme dolno pleme...da si trae..kak vaobche e stignal go tozi post .