Учени и диетолози: Бирата е здраве!

Наздраве за откритието!
Обновена: 17 юни 2015 14:15 | 16 юни 2015 11:25,
59
Учени и диетолози: Бирата е здраве!
Снимка: Reuters, архив

Съдържащите се в бирата витамини от групата "В" допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия, информират от Съюза на пивоварите в България, като се позовават на научни резултати, дискутирани на 10-тия Национален конгрес по хранене с международно участие във Варна в края на май тази година.

Във форума са участвали български и чуждестранни специалисти в сферата на физиологията и биохимията на храненето.

Данните, представени от проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова, представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико биологична оценка на десет вида българско пиво, уточняват от Съюза на пивоварите в България.

Високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечно-мозъчните дейности

При умерена консумация високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1 на сто - за витамин В2, и между 4,0 до 10,5 на сто - за витамин В3, сочат изследванията.

Около 50 на сто енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект, сочат изследванията.

Съдържанието на тези въглехидрати варира между 4,85 - 7,40 g на 100 грама пиво, като с най високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.

Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката. Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от едно на сто от общата енергийна стойност или не повече от една килокалория в една халба /1 kсal в 500 ml/ бира. Белтъците са под 0,5 kсal в 500 ml. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация, твърдят експертите.

Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 kсal на 100 ml продукт или 256 kсal на една халба. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 ml червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 kсal за 500 ml, заради по-големите количества захар.

Бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект

Учените припомнят и факта, че бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като "хормони на щастието".

Бирата има и антидепресантно действие, но при едно задължително условие - да бъде консумирана в умерени количества, подчертават от Съюза на пивоварите в България.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пия по около 100 бири седмично :) Голям кеф е!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бирата се съдържа ФУЗЕЛОВО МАСЛО 0,01-0,05%, ИЗОАМИЛОВ АЛКОХОЛ 0,006-0,03% и още куп ГАДОСТИ, които ви ТРОВЯТ нервната система.Бонус са ФИТОЕСТРОГЕНИТЕ - растителен аналог на ЖЕНСКИТЕ полови хормони, от които на мъжете им растат гърди като на кърмачки, а за *** и шкембето да не говорим.НЯМА полезен алкохол. Най-малко вредно е ДОМАШНОТО вино, за промишлените отрови да не говорим.
42
0
 
4
 
! Отговори
adn преди 8 години
друга тъпотия да напишете.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо на такива статии не пишат - ПЛАРЕНА РЕКЛАМА?По-*** твърдения не бях чел скоро!!!Ацеталдехидът ... полезен за здравето - АМА ТЪПО БЕ...!Това е като да предпишем цигари за лекуваня на нерви!!!
40
2
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
За българската бира не се отнася, а и вестниците са еврейски.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платена реклама както винаги...
38
3
 
4
 
! Отговори
Каменица 100....32ст преди 8 години
Не знам защо,ама като наближи летният сезон,и започвам да чета подобни хвалебствени статии за бирата. А иначе през останалата част от годината когато е студено,никой и не се сеща и ред да напише за бирата. ...казва се ,,КОРПОРАТИВЕН БИЗНЕС" Поредната платена статия.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко пари взеха изброените лекари от бирената индустрия? Нека декларират. Всяко лято да декларират доходите си за хвалене на бирата.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бирата съдържа хормони.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите лобисти на бирената индустрия пак взеха пари за лятото. За народа - бира и алкохол.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отдавна съм на твърд алкохол
33
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научно е доказано, че в бирата се съдържа витамина B.Като изпиеш 1 бира, това е витамин B1.Като изпиеш 2 бири, това е витамин B2.6 бири..B6.12 бири - B12След изпиване на каса бира получаваме B комплекс.
32
3
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
много се радваме че е така, но аз се питам защо точно по време на летния сезон се направи това октритие?
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бирата е здраве.Цигарите подобряват храносмилането.Сода каустик прочиства бъбреците от камъни.Отровата за мишки засилва имунната система.Хвърлянето от последния етаж на висока сграда действа добре на вестибуларния апарат.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аз пияи аз забелязах същото
29
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 8 години
В зависимост от работата, сезона, температурата, обяда, вечерята и т.н. пия между 0.5 и 4 литра дневно. Вода не съм пил последните 10 години. Нито капка. Не съм в БГ. 177см, 75 кг, 58 год, перфектно здраве. Коментирайте го както си искате. Наздраве!
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова негативни коментари за бирата не съм срещал никъде. И защо навсякъде търсите конспирации и платени публикации? 'Баси и наплашения народ! Вие вече сте умрели от толкова ограничения, които сами си поставяте.
27
1
 
2
 
! Отговори
Ръбестия преди 8 години
До uuТочно това тръгнах да пиша и видях, че си ме изпреварил. Най-големият бич за подаграта са бирата и аспиринът!
26
2
 
11
 
! Отговори
rumen преди 8 години
българската бира от доста време не е бира.То и меда е полезен, но това в магазина не е мед. Класика.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бирата е най-старата напитка на света. Древните са правили бира много преди да открият виното. Още тогава са били наясно с ползите от биропиенето. Но умерената консумация наистина е ключа към цялата работа. Пийте бира и не се бойте. Само не прекалявайте :)