Учени и диетолози: Бирата е здраве!

Наздраве за откритието!
Обновена: 17 юни 2015 14:15 | 16 юни 2015 11:25,
59
Учени и диетолози: Бирата е здраве!
Снимка: Reuters, архив

Съдържащите се в бирата витамини от групата "В" допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия, информират от Съюза на пивоварите в България, като се позовават на научни резултати, дискутирани на 10-тия Национален конгрес по хранене с международно участие във Варна в края на май тази година.

Във форума са участвали български и чуждестранни специалисти в сферата на физиологията и биохимията на храненето.

Данните, представени от проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова, представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико биологична оценка на десет вида българско пиво, уточняват от Съюза на пивоварите в България.

Високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечно-мозъчните дейности

При умерена консумация високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1 на сто - за витамин В2, и между 4,0 до 10,5 на сто - за витамин В3, сочат изследванията.

Около 50 на сто енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект, сочат изследванията.

Съдържанието на тези въглехидрати варира между 4,85 - 7,40 g на 100 грама пиво, като с най високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.

Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката. Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от едно на сто от общата енергийна стойност или не повече от една килокалория в една халба /1 kсal в 500 ml/ бира. Белтъците са под 0,5 kсal в 500 ml. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация, твърдят експертите.

Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 kсal на 100 ml продукт или 256 kсal на една халба. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 ml червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 kсal за 500 ml, заради по-големите количества захар.

Бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект

Учените припомнят и факта, че бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като "хормони на щастието".

Бирата има и антидепресантно действие, но при едно задължително условие - да бъде консумирана в умерени количества, подчертават от Съюза на пивоварите в България.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво бе, мозъци! Българинъте компетентен по всичко. Няма нужда да четете статията. Прочетете коментарите и вече ще сте информирани на 100%.
23
10
 
9
 
! Отговори
Тъжно, тъжно преди 8 години
Как така статиите за полезноста на бирата идват през лятото? Бирата е алкохол. Алкохола е зависимост която отнема свободата на хората. Не стига че бирените компании искат да заменят водата с бира, а на всичкото отгоре вече се ориантират към все по-млади хора. Може скоро и на родилките да препоръчват ако нямат кърма да дават на бебетата си бира. Защо не? Абсурдните глупости които пишат показнват, ме все повече ни мислят за *** и прости. Със сигярност искат да ни направят и зависими от бирата си.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
разБИРА се!
21
12
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
обаче всичко е боза освен шуменското
20
3
 
5
 
! Отговори
Else преди 8 години
Платена публикация - някой знае ли какво означава това понятие въобще?!Вие защо не ходите да пиете бира или минерална вода, ами седите на сянка и "жулите" безмислени коментари?
19
5
 
1
 
! Отговори
Мда преди 8 години
Не може да е в умерени количества затова бирата е ВРЕДНА.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БИРАТА СЪДЪРЖА ЕСТРОГЕН И ИЗОБЩО НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА МЪЖЕТЕ!!!!
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези, които са учили химия в училище знаят, че алкохола си е отрова,която обаче има действие върху мозъка подобно на антидепресант.В допълнение алкохола е силно калоричен.Ако говорим кой тип алкохол е най-добър, това безспорно е виното.
16
1
 
23
 
! Отговори
ШопЕТО преди 8 години
Знаех си аз, нема друга причина да съм толкова здрав :)
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да но наливната и живото пиво , другото е спирт и консерванти все едно кока-кола
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здраве е я! Здрав човек пие бира, мастика, водака, ракия. Абе да не сте открили топлата вода наскоро?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И я така знам. След 10 бири мое всичкото наука да го измислим. Па нема да ви говорим що сам як и красив еле па умен.Хахахахаха
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛАТЕНА БИЛА ПУБЛИКАЦИЯТА, РЕКЛАМА БИЛОТО КАКВО ЛИ НЯМА ДА ИЗМИСЛЯТ, НЕМА НУЖДА НЕ СЕ НАПИНЯЙТЕ, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВИ ЛИЧИ С ФРЕШОВЕТЕ И САЛАТИТЕ, ЧЕ СТЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА.
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доколкото знам предизвиква подагра
10
0
 
20
 
! Отговори
хм преди 8 години
Иииииии започват да продават бирата в аптеките...
9
1
 
16
 
! Отговори
kvazi преди 8 години
В петък изпих 10 кена бира, голям кеф беше. Слушах блек метъл също така...
8
11
 
14
 
! Отговори
uu преди 8 години
Бира с наденички.... бира с цаца.... бира с пържени картофки... и в края на лятото, някоя прекрасна сутрин подаграта ще ви каже "Добро утро!".Така че тези глупости ги оставете настрани.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно бизнеса с бира е закъсал. англичаните жулят водка
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука требе да пише: "платена публикация"!
5
0
 
21
 
! Отговори
555 преди 8 години
Аз това го знам много отдавна! Наздравеееее!!!!