Находки от няколко епохи разкриват историята на Перперикон

Монети с лика на цар Иван Александър водят до важен за учените извод
Обновена: 17 юни 2015 15:53 | 17 юни 2015 14:54,
2
Находки от няколко епохи разкриват историята на Перперикон
Снимка: БТА

Находки от няколко важни епохи в развитието на Перперикон представи проф. Николай Овчаров днес в Националния пресклуб на БТА. Ученият отбеляза, че през първата седмица от работата на обекта находките са над сто.

По думите му намерената оброчна статуетка на Аполон от римския период - 2-3-и век пр. н. е., е убедително свидетелство, че сграда нр. 43 в крепостта е вторият римски храм, на който учените попадат. Първият е открит преди няколко години. Статуетката е с височина около 10 см, в класическата за Аполон поза - с колчан на рамо и лък в ръце, които в случая са отчупени.

Император Юстиниан Първи /527-565/ и богинята на победата Виктория са изобразени на златна монета - термис, около 2 г, близо 24 карата, на най-старата представена от проф. Овчаров находка от християнската епоха. До важния за учените извод - че през 40-те години на 13-и век в Перперикон е имало български гарнизон, водят откритите две сребърни монети на цар Иван Александър. Според Николай Овчаров те са от заплатите на войниците.

От този период са и двете сребърни обици, също свързани с българското присъствие в крепостта. Накитите са от типа на изработваните в Търново през Второто българско царство. От драматичния финален период на Перперикон са двете намерени сребърни венециански монети - от заплатите на османския гарнизон, установен там. Монетите с изображение на дожа и на Св.Теодор - покровителя на Венеция, са много орязани - свидетелство за инфлация. Сечени са в края на 13-и век, а са използвани през 70-те години на 14-и век, обясни проф.Овчаров.

Той припомни, че за Перперикон са отпуснати 220 000 лв. с правителствено постановление. От тях 180 000 лв. ще са разкопки, а 40 000 лв. - за аварийна консервация. Тази година ще бъде завършена работата по акропола, който заедно с двореца-светилище е основният обект и за културен туризъм. По Норвежката програма са предоставени 1,5 млн.лв. само за реставрация - на акропола, крепостните стени и на около 20 сгради - от април 2015 до април 2016 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ли се интересува от тези "находки". Находка е да си осигуриш спокойното съществуване на семейството до следващият месец!
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асистенът на фалшификатора Шибидар, стана за смях в научините среди.То бива патриотизъм, бива, ама това направо си е патриотарство.Надминахте македонците, ей.