Партиите водят циганските гета като стада на избори!

Произвеждат от ромите – примитивни гета, твърди социолог
32
Партиите водят циганските гета като стада на избори!
Столичният квартал "Орландовци" стана сцена на последния конфликт между българи и роми. Снимка: Булфото

Над 20 години политическата и икономическата система произвежда от ромите примитивни гета-общности, смята социологът проф. Михаил Мирчев, който коментира пред БНР етническото напрежение в региони и квартали със смесено население.

Още по темата

"Всичко е закономерно. При предишната социална система тоталната неграмотност беше паднала от 66% до 30%. След това само за 10-ина години през 90-те голяма част от тях се върнаха към модела на тотална неграмотност, което значи асоциалност. Вероятно, отново, около 65% от това малцинство са тотално неграмотни хора, а това означава, че са обречени на безработица", посочи той.

Според Мирчев дори да работят някъде то е "на черно" и при много мизерни възнаграждения. "Криминализира се това общество и се появяват някакви тартори, на които всички останали са им роби", настоя той.

Социологът смята, че "примитивизирането" тече като социално инженерство повече от 20 години и това е изгодно за политическите партии.

"Икономиката беше деиндустриализирана и ромите, които работеха във фабрики и се стремяха към средно образование, изгубиха своя статус. Изгодно е на хората, които смачкаха българската икономика. Изгодно е на политическите партии, които нямат достатъчна електорална сила и те започнаха все повече да разчитат на т. нар. "стадни избиратели“. Това са ромският тартор и водените от него 20 или 200 човека, за които той получава пари“, мотивира се той.

Мирчев обвини СДС, че е започнал този процес още през 1999 година.

„Те започнаха организирано да разработват тази система, включително циганските гета да бъдат подкупвани и подкарвани като стада. След това тази система беше разработена от интелигентната партия НДСВ. След това дойдоха ГЕРБ и системата Цветан Цветанов. И през цялото време, след 2001 година - ДПС. Няма нито една партия, която да е чиста“, настоя социологът.

Според Мирчев местните администрации и кметовете по райони трябва да работят в посока на гражданската регистрация, защото е необходимо да се знае кой къде живее и пребивава ли там в незаконна постройка.

Доц. Антоанета Христова от БАН смята, че ескалацията на междуетническото напрежение се е очаквала, защото през целия преход не са се взели никакви мерки за интеграция на ромския етнос.

„В момента говорим много повече за резултата, отколкото за причините, което ни подвежда. Коментарът е насочен към политическата употреба на конфликта, а резултатът е заради дългогодишна липса на интеграция на ромите, неспазване на закона, липса на активност от страна на институциите. В крайна сметка, натрупаното напрежение се фокусира в думите липса на справедливост – и по отношение на ромите, и по отношение на българите“, обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
много чудно преди 8 години
Как така в страна която има азбука само с 30 букви има неграмотни?По една буква на ден да учат след месец няма да са неграмотни.Ако са на по 30 години и все още са неграмотни,значи нарочно не искат да се учат.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До амиправ си. Днес бг са си назначили на двойна заплата *** мейд ин БКП, Наредено им е да трият всичко което е против безсъвестните ***
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е партия, това е система чрез която само престъпник хваща власта развъжда породата несъвестни хора с цел грабеж от съвестните.Понятието "партия" днес е знаменател под който могат да влезнат единствено и само законни престъпници и лъжци. Която и партия дя дойде тя влиза в бетонирана престъпна система която без жертви нямя дя бъде разрушена
8
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Няма страна в света където ромите да са интегрирани като цяло!Ако някой успее да покаже поне една такава-евала му правя!Има отделни случаи на приспособяване или пък някои видове(като копанарите),които се държат общо взето нормално,но като цяло положението е непоправимо.Единствения вариант е строг контрол на популацията и в някаква степен изолация от изборния процес!Това,разбира се трябва да се прави интелигентно,но твърдо!(Не става въпрос за тежки картечници,все пак това е последен вариант).
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** не значи да си се родил такъв ,*** значи да не спазваш законите и реда в държавата която обитаваш.
6
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие само доган лие в тази идиотска далавера да се карат партии и агитки кога няма футбол да се занимават с простотии ми заслужава отванка да ни одрусат едно хубаво в евросаиуза та да млакнем и да се сетят да работят а не с простотии да се заниамват кои по глупав *** доде има де не могат да четат сигорно си искат манифестацийте *** нее луд тоя които ги кара а тоя които им даа баницата на тия малоумия
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестиращите в Орландовци да се съберат пред банкя и пред сараите. Ама там ще има танкове със сигурност...
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да не ги водят като стада направете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ и с право на ЕЛЕКТРОННО гласуване. Така ВСИЧКИ българи от страната и чужбина ще си дадат вота. И за да няма проблеми измислете идентификация с ЕГН. Ако някъде се дублира - проверка!
3
2
 
1
 
! Отговори
ТАРИКАТСКИ НОМЕРА преди 8 години
ТЪРСИ СЕ "НАЦИОНАЛИСТИЧЕН" ВОТ-----ЗАРАДИ СТРАХА НА БКП/бсп И АТАКА от ИЗПАДАНЕ ОТ КЛАСАЦИИТЕ ПО ИЗБОРИТЕ!!!
2
3
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Сигурно е прав човека,щом е социолог.
1
0
 
29
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Хората трябва да протестират не пред гетата, а пред парламента. Те са виновни за състоянието на малцинствата с безхаберието и корупционните си схеми.