Домашното насилие – не личен проблем, а обществен

Трябва да говорим за него с висок глас, зове Цачева
18 юни 2015 19:03, Красимир Ангелов
14
Домашното насилие – не личен проблем, а обществен
Цецка Цачева. Снимка: БТА

Домашното насилие не е личен проблем, а обществен и ако започнем да говорим за него на висок глас, можем да очакваме промяна. Това се чете в писмо на председателя на Народното събрание Цецка Цачева до участниците в националния форум "Да дадем своя глас срещу насилието!", който се състоя днес в Плевен.

Според председателя на българския парламент няма съмнение, че за да се ограничи домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да се работи на всички нива и в сътрудничество между държавните органи, неправителствения сектор и бизнеса за постигане на по-ефективни и работещи модели за справяне с проблема.

Присъстващите на форума изразиха категорично мнение, че в цялата страна трябва да бъде изградена мрежа от кризисни центрове, за да може да се помага по-ефективно на нуждаещите се от подкрепа, предимно деца и жени.

Събрана бе подписка под искането България да ратифицира Истанбулската конвенция, която изразява мнението на ЕС за превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие. Конференцията прие препоръки за законодателни промени, които предстои да бъдат внесени в парламента, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е обществен проблем, защп като звънна на 112 и им кажа че съседи отгоре блъскат и крещят и ще се избият, те ми се изсмиват и ми казват, че не е тяхна работа?
8
7
 
3
 
! Отговори
според мен преди 8 години
По мое мнение нашите жени нямат вече нищо общо с културата на любовта и общуването в смисъла на цивилизация.Затова и мъжете в БГ стават все по - агресивни ,изтормозени и обезверени.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един коментатор дори убеждава останалите, че ако жената е станала на 35 г., тя може да разчита само на вдовци или да разведе семеен мъж. Същият защитава тезата за предимствата на мъжа към 60 г.Излиза, че на 60-годишният му подхожда жена под 30 г.Най-напред се смях, после ми стана мъчно и дори не му написах отговор, в който да му пожелая успех - видя ми се жестоко да се подигравам.Всеки си мечтае за нещо по-младо, но на такива изцепки е способен само човек подложен на жестоко психично напрежение
6
1
 
5
 
! Отговори
Психическият тормоз преди 8 години
над мъжете има най-различни последици.Тормозеният у дома става агресивен извън дома си или пък, щом наближи и мине 40 г., започва да проявява странности. Като пример, вижте една от последните статии, публикувани снощи в "Днес.бг" - темата е за предимствата при връзка с по-възрастен мъж. Господата са се развихрили и твърдят, че 60-годишният се представял в леглото по-добре от 20-годишните. И че като минат 35 г., на мъжете им подхождат жени и любовници, които са 10-15г. по-млади.
5
0
 
6
 
! Отговори
88 преди 8 години
Темата е много актуална,защото домашното насилие особено над съпруги у нас е широко разпространено.Много жени не смеят / и деца/ да се оплачат,защото няма достатъчно ефективна защита след това от съпрузи-гамени.Нужно е да се действа още по-твърдо от съответните органи!Трябва също те да провеждат проучвания особено на скритото насилие главно от съпрузи и бащи чрез известни за тази цел методики и да се осъществява превенция!
4
0
 
6
 
! Отговори
х преди 8 години
Празни приказки без никаква стойност.
3
5
 
6
 
! Отговори
Не ми е ясно, преди 8 години
Защо се мълчи по въпроса за домашното насилиенад мъже?!Това, че пердашените от своите съпруги мъже са по-малко на брой от напердашените жени, не означава, че проблемът не съществува!А какво да кажем за психическия тормоз, с който вечно недоволните съпруги и тъщи буквално унищожават мъжете? Защо не се предвидят кабинети за психологическа помощ, повечето от женените мъже са подлагани системно на такъв тормоз и той съвсем не е безобиден.
2
4
 
5
 
! Отговори
гадни комунисти преди 8 години
Все едно гледате Близнашки с перука!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Lela zeza ot bkp govori komunisksta se iskasva tiho leka zeza ot gerb se isdigna