1 г. след ада в "Аспарухово": Дано такова бедствие не ни повтори!

Отбелязват черната дата с литийно шествие и курбан
Обновена: 19 юни 2015 08:04 | 19 юни 2015 08:03, Елка Василева
9
1 г. след ада в "Аспарухово": Дано такова бедствие не ни повтори!
Снимка: архив, Булфото

"При всеки дъжд бягаме от вкъщи, гледаме небето и се молим на Господ! Дано такова бедствие не ни повтори!", кръстят се 1 година след потопа във варненския кв. "Аспарухово". Привечер на фаталния 19 юни 2014 г. огромна приливна вълна заля къщи, отнесе коли и добитък и взе 13 жертви, между които 4 деца. Злополучната нощ се оказа безсънна не само за Варна, но и за цяла България, която следеше ужаса край морето.

Още по темата

Година по-късно още не са посочени виновните за поголовната сеч на горите над квартала, за затлачването на деретата, едно от които на ул. "Моряшка" се оказа затапено с общински пазар, за незаконното строителство и ромските къщи, изникнали като гъби в другото дере - на ул. "Горна студена", където хората масово едва не се издавиха като плъхове, но и дадоха най-много жертви, пише „Стандарт“.

Разследването трябва да приключи до юли, но най-вероятно ще бъде удължено. Окръжна прокуратура съдейства активно на вещите лица да си свършат работата. От декември 2014 г. са назначени комплексни експертизи по отношение на геология, архитектура, строителство. "Последно на 12 юни осигурихме с Военноокръжната прокуратура в Сливен достъп за оглед в близкото поделение над "Аспарухово" на вещо лице геолог", обяви ден преди годишнината от стихията окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Днес християни и мюсюлмани ще отбележат черната дата с литийно шествие и курбан. Ще бъде отслужена заупокойна литургия, но и водосвет за здраве. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети рибен курбан, какъвто се полага по време на пости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Аспаруховопотоп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всеки си застрахова колата или си взима СОТ за вилата, а никой не иска да си застрахова къщата?вясака година има пожари, наводнения, земетресения - една годишнина застраховак на къща ще излеез някъде около един втори СОТ, а се изплаща. не можем да чакаем все държавата.
4
0
 
33
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 8 години
Поголовна сеч!!! А кой да залесява?!? Повечето от тези гори са засаждани от едно, две поколения преди сегашното.
3
0
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Това,че човек забравя някои неща,от една страна е добре,но от друга-пагубно.
2
0
 
33
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Цяла България знае виновните.Безпощадно-доживот в затвора.
1
0
 
36
 
! Отговори
8 преди 8 години
Вместо да правят литийно шествие да спрат да изсичат горите и да започнат си чистят коритата на реките и деретата,да не ги превръщат в в сметища! Бог дава,но в кошара не вкарва!