Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата

Искат граждански одит на средствата за интеграция
19 юни 2015 19:07, Красимир Ангелов
153
Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата
Снимка: Булфото

Да се даде шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в българското общество, призоваха на пресконференция представители на фондации, свързани с проблемите на малцинствата.

Лилия Макавеева от "Асоциация Интеро", заяви, че е крайно време да се направи прозрачен граждански одит на средствата, предназначени за интеграция на ромите. “Българската държава не отделя такива целеви средства в държавния бюджет”, заяви Макавеева, която е представител на ромската общност.

По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни.

"Настояваме Сметната палата да предостави пълна информация за средствата и дейностите, предназначени по европейски проекти за така нареченото ромско включване през последните 15 години, за да се спре манипулацията по темата за неуспешно похарчените средства, заяви Макавеева, цитирана от БТА.

От неправителствените организации поискаха още да се утвърди етнически и верски толерантна медийна среда и да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата.

По думите на Калина Бозева, която е журналист и представител на НПО, ако има повече роми във висши държавни институции, както и в медиите, отразяването на техните проблеми ще е различно.

Неправителствените организации, обединени в коалицията "Интелект", са изготвили отворено писмо до парламента, президента и Министерския съвет, както и до главния прокурор, с искания да се спре процесът на маргинализиране на ромската общност и да се поеме политическа отговорност за решаване на натрупвани с години проблеми, свързани с ромските гета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ромиинтеграция на роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
34
 
! Отговори
нагли ******** преди 8 години
Ах, мамичката ви мръснаааа... фондации, комитети и всеки други чуждоплоконници. Докато всяка година им "даваме шанс" чрез наливане на милиони, опрощаване на данъци и такси, социални помощи, детски надбавки, ваучери за храна, ток и отопление, няма да се усетим как тия ще ни унищожат и ще изчезнем като етнос. С ОГРОМНА ваша помощ знайни и незнайни фондаций.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не шанс а кабели
25
2
 
24
 
! Отговори
0 преди 8 години
Дайте шанс на ромите да излязат от гетатаДаваме им,ама те не щат!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костов се хвали на всякъде ,че е създал този етнически модел По разбираеми причини той е в полза на необразованите и простите
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението =Образование + принуда
22
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Всеки ден идват 200 бежанци! Борисов !
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите ГИ научиха как да живеят на наш гръб, сега масово обучават и емигрантите как и те да живеят на наш гръб... после що сме озлобени.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще интегрира Кунева ,Борисов ,Местан ,цялата шайка крадци които крадат от българският народ ,тях кой ще ги интегрира? Аз мисля ,че интеграцията трябва да започне от лицата занимаващи се с политика,не може премиера на България да си сътрудничи със ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА,не може да е заподозрян в убийства и трифик на АМФЕТАМИНИ,погледнете му коалицията със Габонската измамница,та тези ли ще говорят за интеграция и европейски ценности ?
19
0
 
26
 
! Отговори
Манолски преди 8 години
тези дето призовават това да си вземат в къщи по 3 ромчета и да си ги отглеждат за пример на другите
18
0
 
25
 
! Отговори
жалки са преди 8 години
А те кога ще излязат от *та? Няма кой насила да ги прави хора.
17
0
 
36
 
! Отговори
Men преди 8 години
Моля фондациите, и разните му там комитети да напишат кой и с какво ги спира?
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката - бъдещето на европейската ни ***!
15
0
 
44
 
! Отговори
SOS_BG преди 8 години
Крайно време е да се основе фондация "Спаси българите", "Милост за българите". Те - т.н. роми, ако не пожелаят да се интегрират, никога няма да се интегрират. И Азис им го каза.
14
0
 
25
 
! Отговори
Vkontakte преди 8 години
Само го вижте това на снимката !!! 6-7 годишно , но вече с обеца и татуировка ?!?
13
0
 
43
 
! Отговори
seira преди 8 години
НАЛИЧИЕТО НА ЛИЦА С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ВЪВ ВИСШИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, СИЛОВИ ВЕДОМСТВА И ФИНАНСОВИ СТРУКТУРИ Е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО!!!БЪЛГАРИЯ Е ЕДНОНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!ВСЯКАКВИ ПРИЗИВИ НА НПО И ФОНДАЦИИ СА ДИРЕКТНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България всички са ***
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17 аааа..сума ти има в 6 сутрина сега лятно време да събират бутилки от казаните за да преварят колите от Чистота. Ходят на работа, ходят.
10
1
 
9
 
! Отговори
ист преди 8 години
Виждам интеграцията.
9
0
 
37
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Сега схванахте ли най-накрая с празните си глави,че не само политици,а цяла една армия от платени ***-предатели и външни фактори пазят манг.алята?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
* nemoje da se integrira nikoga ,tova zapomnete politcite