Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата

Искат граждански одит на средствата за интеграция
19 юни 2015 19:07, Красимир Ангелов
153
Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата
Снимка: Булфото

Да се даде шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в българското общество, призоваха на пресконференция представители на фондации, свързани с проблемите на малцинствата.

Лилия Макавеева от "Асоциация Интеро", заяви, че е крайно време да се направи прозрачен граждански одит на средствата, предназначени за интеграция на ромите. “Българската държава не отделя такива целеви средства в държавния бюджет”, заяви Макавеева, която е представител на ромската общност.

По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни.

"Настояваме Сметната палата да предостави пълна информация за средствата и дейностите, предназначени по европейски проекти за така нареченото ромско включване през последните 15 години, за да се спре манипулацията по темата за неуспешно похарчените средства, заяви Макавеева, цитирана от БТА.

От неправителствените организации поискаха още да се утвърди етнически и верски толерантна медийна среда и да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата.

По думите на Калина Бозева, която е журналист и представител на НПО, ако има повече роми във висши държавни институции, както и в медиите, отразяването на техните проблеми ще е различно.

Неправителствените организации, обединени в коалицията "Интелект", са изготвили отворено писмо до парламента, президента и Министерския съвет, както и до главния прокурор, с искания да се спре процесът на маргинализиране на ромската общност и да се поеме политическа отговорност за решаване на натрупвани с години проблеми, свързани с ромските гета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ромиинтеграция на роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
18
 
! Отговори
Мдааа .... преди 8 години
"По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни." - Просто кинтите потъват в нечии джобове :) (дори и в ромски)Както се казва - ако ги интегрираме, кой ще ни плаща след това ;)Самоне трабва ромите винаги да се представят като жертви, и те носят вина за сегашното положеие.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да им дам шанс когато не познават числата,не могат да пишат.Във Варна до махалите им има училища обаче те не желаят да учат,как да им дам шанс когато едва им разбирам българския ? Коя ромка да взема да я направя продавачка в магазин за дрехи или в хранителен магазин,най малкото ще свие оборота .Интеграцията не става изведнъж,тук трябват десетилетия,лека полека да се сменят поколенията им,но няма кой да води такава политика защото света е пред война,не се знае утре ние къде ще сме
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, как Тато успяваше да ги интегрира, а сега разни толерасти виждат голям зор? Или много не се напъват, въпреки че получават маса пари?
4
0
 
39
 
! Отговори
ОК преди 8 години
Аз съм им дал достатъчно с къртовски 12 часов работен ден-плащам им тока,водата,социалните помощи,данъците,плащам им цялото битово спокойствие.Fack off повече от мен.
3
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те българите сме на прага на затриването те 2 милиона роми щели да интегрират в нас ! Не се подиграваите еии !
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще откриете рубрика* news ?
1
0
 
16
 
! Отговори
Еди Койси преди 8 години
Да бе да дивото да присадя върху питомното