Европа пак ни размаха пръст за мигрантите и децата в интернати

Напредъкът в защитата на правата на човека остава уязвим
Обновена: 22 юни 2015 19:06 | 22 юни 2015 19:03, Камелия Цветанова
100
Европа пак ни размаха пръст за мигрантите и децата в интернати
Снимка: Булфото, архив

България е отбелязала известен напредък в повишаването на защитата на правата на човека, но той остава бавен и уязвим, особено що се отнася до правата на настанените в институции, мигрантите и свободата на медиите. Това се посочва в изявление на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс по повод доклада му от посещение у нас през февруари, пише БТА.

Муйжниекс препоръчва да бъде ускорено извеждането от институции на оставените там деца и те да бъдат настанени при семейства, както и да получат обществени услуги.

Той препоръчва да се преразгледа системата на правосъдието по отношение на малолетни и непълнолетни, и да бъдат премахнати възпитателните интернати, в които се изпращат деца с противообществено поведение.

Децата са изпращани в такива места на основата на остаряло законодателство и без надлежна оценка на техните нужди, а там редовно има случаи на физическо и психическо насилие, се посочва в доклада.

Веднъж приети в тези интернати, децата нямат необходимата защита и са откъснати от качествено образование, като по този начин възможностите им за вписване в обществото намаляват, сочи оценката на комисаря.

Въпреки че България се е ангажирала да даде възможност на хора с увреждания да излязат от институциите и да живеят в обществото, процесът на остава много бавен.

Една от основните пречки е действащият режим на правоспособност, който често води до настаняване на хора под пълно или частично попечителство в институции. Насърчавам българските власти да повишат усилията си за промяна на тази система и за преминаване към система на подкрепа при вземането на решения, допълва Муйжниекс.

Той отчита, че условията за прием на бежанци у нас са частично подобрени, но постигнатият напредък и съществуващите възможности за осигуряване на основна подкрепа определя като нестабилни.

Комисарят призовава българските власти да отстранят основните недостатъци в системата за ранно откриване, оценка и насочване на търсещи убежище със специални нужди, включително деца без придружител.

Комисарят препоръчва да бъде подобрен достъпът до безплатна правна помощ в процедурите за предоставяне на убежище.

Комисарят препоръчва преразглеждане на често незаконното задържане на хора, търсещи убежище, както и на неподходящите материални условия в центровете за задържане на имигранти.

Препоръчва се разследване на всички случаи на малтретиране в тези центрове.

Задържането на имигранти трябва да се използва само като последна мярка, за възможно най-кратък период и на основата на отделна оценка. Децата не бива да бъдат подлагани на задържане като имигранти, независимо дали са заедно със семействата си, или отделно от тях, се допълва в доклада.

Комисарят призовава българските власти да предприемат мерки мигрантите, пристигащи на българската граница, да не бъдат отблъсквани, както и да разследват всички твърдения за подобни действия.

Комисарят настойчиво приканва властите да правят повече за приспособяването на онези, получили статут на бежанци, както и на хората под международна закрила в България.

Според доклада повод за безпокойство е и медийната среда у нас. Липсата на плурализъм, непрозрачната собственост и финансиране на медиите, както и издателският контрол, упражняван от политици чрез рекламни и информационни договори, са сред основните безпокойства. Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите от обществени рекламни и информационни договори между частните медии по прозрачен и недискриминационен начин, пише в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да си гледа техните емигранти и наркоманите и застаряващото население. ЕС е тотална порнография и не решава никакви проблеми - само констатира. Еврофондовете са за богатите, а политиките са в интерес на богатите държави.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според американските тънки сметки,няма нужда от война в Европа /вече опитаха с тази в Сърбия,без особен резултат/,войната трябва да е по-близко до границите на Евросъюза.Всичката *** оцеляла от конфликтите и глада се изсипва в големите столици,увисва на врата на данъкоплатеца,срива му социалната и финансова система,увеличава многократно престъпността и готово.Еврото пада и изчезва и долара остава отново единствената всевластна парична единица.
52
0
 
15
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Мигрантите не желаят да остават у нас,а искат Германия,Франция и др.,така,че ако по най-бързия начин ги снабдим с документи ще се изметат за 24 часа. Дайте им статут и чао,но не,от нас се иска да ги заселваме,за да се опази гейска Европа от ***
51
1
 
17
 
! Отговори
зулу преди 8 години
Няма ли най после да напуснем тази *** наречена ЕгС. че те не ни вчетат за народ, и винаги са с пръста на спусъка към нас
50
7
 
2
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
А все едно не е така, особено що се касае за децата в интернати. Много е *** фалшивата българска гордост.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа ни размахала пръст, а ние си помислихме, че кокали ще ни сипват и въртим опашка, и надаваме радостен *** вой.
48
2
 
22
 
! Отговори
Аз такъв пръст преди 8 години
Аз такъв пръст ще и размахам на Западна Европа.Ние сякаш не сме най-древна Европа!Техните имигранти не са по-добре от нашите. При това разликата в стандарта е от небето до земята.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз ще размахам *** пълни с ..... към Европа... че прекалих с лютите чушлета
46
15
 
6
 
! Отговори
none преди 8 години
Кой ви размахва пръст ... Европа да не ви е мащеха. Дръжте се сериозно и никой няма да забележи колко сте прости !
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova s vlizaneto ni v EC beche grechka..a oche po golama grechka beche che ne pitaha naroda..sled izlizaneto na Garcia ot EC toi se razpada..i nie da se otarvem
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova s emigrantite e chast ot zagovorat srechu balgarite..no Bogia promidal za nas e drug i skoro che doide vreme kogato prodagnite ni politici che napalnat zatvorite a Evropa che si plati za tova che se nadu..pi na amerikanskite cionisti..koito pravat vsichko za da vadvorat novia svetoven red..da ama ne..vremeto im izticha....i Rusia che e silata...
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната им на мигрантите. Натрисат ти се на масата, изяждат съдържанието на хладилника, а ти им готвиш и миеш чиниите!! И това трябва да го правиш с мнооого любов и да им се радваш, че са те "уважили"!
42
0
 
47
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Никой в България вече не иска и да чуе поредните напъни на европейските чиновници! Приканват правителството да се грижи подобаващо за мигрантите, за гейовете, за щастливите кокошки, за уличните кучета и т.н. В ЕВРОПА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАПЛАТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИИ СА МРЪСНИ И СРАМНИ ДУМИ!!! Всички се пазят да не ги споменат! Докато не започнат да говорят за нехуманните и унизителни доходи на българите , ХИЧ НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПОРЕДНИТЕ ИМ КАПРИЗИ!!! Баста!
41
1
 
39
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Пет пари не давам какво казва Европа. Видяхме слаби европейски политици, подчиняващи се безпрекословно на САЩ. Лоши дни очакват Европа.
40
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 8 години
За децата в домовете са прави, а за имигрантите няма проблем - веднага могат да ги вземат при себе си, таман ще изпълнят и тяхната желание.
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички европейски страни си имат затвори за непълнолетни, само ние да си нямаме, за да изгражда ме чувство на ненаказуемост в подрастващите. Майка ви лицемерна еврогейска!
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз размахвам пръст на Европа! Среден пръст!!!
37
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Спомнете си какво съобщи на целият свят Рузвелт след като първата и единстване държава в света пусна две атомни бомби по мирното население в Хирошима и Нагасаки Сега ние притежаваме най страшното оръжие на света и целият свят трябва да се страхува от нас и никой не може да ни победи
36
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Точно това е пъкленият план на САЩ да унищожи тотално цели правителства и държави в Европа купи новите с пари от заеми,които още повече ни убиха и създаде Евро Съюза за да ни управляват и това е факт.Хората,които злорадстват срещуРусия и Путин във форума незнаят че след като унищожат САЩ и Русия ще са завладяли вече и целият свят!
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние си имаме роми, за какво са ни мигранти,