В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата

Българка, работеща за ?400, убедена, че у нас няма как да ги изкара
Обновена: 24 юни 2015 11:51 | 24 юни 2015 09:27,
424
В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата
Снимка: Reuters, архив

200 хиляди са българите в Гърция. 75% от тях са със средно образование, занимават се основно с нискоквалифициран труд. Репортаж на Нова телевизия показва, че въпреки кризата, сънародниците ни в южната ни съседка нямат намерение да се прибират в родината си.

Българка разказва, че от понеделник до петък чисти къщи. Събота и неделя пък работи в таверна. Днес пътува за България, но само за три дни, защото, ако остане за повече, ще загуби работата си, а било трудно да се намери нова.

Категорична е, че няма да се върне в България, защото в Гърция било "хиляда пъти по-хубаво", отколкото в България.

"Как да си издържаме децата? Аз имам две деца, безработни, които също имат две деца. Всичко това го издържам аз финансово, изпращам им всичко от тука", разказва тя.

По думите й няма какво да прави в България. "Трябва да легнем пет души да мрем. И един ден да работя, пак ще съм по-добре, отколкото в България", допълва тя.

Друг българин също споделя мнението, че дори във времена на криза, в Гърция пак е по-добре отколкото у нас. "Няма никакъв аналог", обяснява той. Не вярва да се върне в България за постоянно. Твърди, че не само парите го задържат в Гърция. Самият живот бил много по-спокоен.

Ирена, представител на туристическа компания, занимаваща се с превози от България за Гърция е категорична, че няма тенденция - българските работници да се прибират трайно в родината ни. В началото на кризата обаче било различно – имало вълна от млади българи и мъже, които се прибирали. Но впоследствие част от тях се върнали, а друга – заминала за други европейски държави.

Българка, която от три години е безработна в Гърция, разказва, че всеки път като се върне в България и види каква е кризата тук, се връща отново в южната ни съседка. Работила е като болногледач, чистач, готвач. Преди кризата изкарвала по 700-800 евро месечно, а сега, когато работи, по 400-450 евро. Твърди, че такива пари в България не може да се изкарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
20
 
84
 
! Отговори
Българче преди 8 години
В случая не става въпрос къде е по-хубаво, защото за мен България е по-красива от Гърция. Става въпрос за стандарта на живот - у нас минималната пенсия е 75 евро, а в Гърция над 400 евро.Пък нека българоубийците от ПП ГРОБ /Гамени и Разбойници за ограбване на България/ да отклоняват вниманието на зомбитата към "гръцката криза" колко си искат.
7
16
 
58
 
! Отговори
8-) преди 8 години
Vzemat okolo 700 evro (nikoi ne raboti za 450evro) , istina e che jivota e spokoen , a neshtata sa izmisleni taka che da moje da jivee normalno i obiknovenia chovek , s dve dumi e v puti po-dobre da si beden v Gurcia ili druga evropeiska durjava otkolkoto v BG , 700 evro sa dobri pari za tezi jeni , povecheto sa ot gradove v provinciata , kudeto dori s obrazovanie ne biha mogli da pechelqt tolkova. A gurcite si jiveqt po evropeiski po-dobre ot ispanci i italianci naprimer , kva kriza ???
6
30
 
62
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
наистина гърция е рая на земята, ако не умееш нищо. нещо не виждам обаче програмисти и инженери да са се засилили натам. човек с добра квалификация в българия има много по-висок стандарт от същия човек в гърция.
5
11
 
106
 
! Отговори
Jon преди 8 години
И в България може да се изкарват много повече пари ,но много крадци измамници в държавата правят така ,че българина да получава по-малко пари.
4
16
 
48
 
! Отговори
Невен преди 8 години
До 1. Това, че някой ще фалира не означава, че е зле, а че не може или не иска да си плати дълговете. Нека имам 1 милион в банката, пък другите да ме сочат че съм фалирал - примерно.
3
37
 
81
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 8 години
Около 70 % от Българите са без образование и квалификация. Въпреки всичко имат претенции като хора с две висши образования. Ами напъни се малко да се квалифицираш в нещо. Всеки иска пари да чисти , мие, гледане на болни и такива подобни . Станахме нация от прислужници , защото така ни учеше социализЪма на Тодор Живков . Тогава един хамалин взимаше 400 лв. заплата , а един инженер 105 лв. Да ама това свърши и сега ще бършете г......е.
2
29
 
78
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
E те 20 години живеят на гърба на Европейския съюз. Голяма изненада! Най-големите мързели на целия свят. Нагли и лениви.
1
22
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после ми разправяйте, че Гърция била много зле, щяла да фалира... Ми то ние отдавна сме фалирали, ама нали за народа на никой не му пука...