В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата

Българка, работеща за ?400, убедена, че у нас няма как да ги изкара
Обновена: 24 юни 2015 11:51 | 24 юни 2015 09:27,
424
В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата
Снимка: Reuters, архив

200 хиляди са българите в Гърция. 75% от тях са със средно образование, занимават се основно с нискоквалифициран труд. Репортаж на Нова телевизия показва, че въпреки кризата, сънародниците ни в южната ни съседка нямат намерение да се прибират в родината си.

Българка разказва, че от понеделник до петък чисти къщи. Събота и неделя пък работи в таверна. Днес пътува за България, но само за три дни, защото, ако остане за повече, ще загуби работата си, а било трудно да се намери нова.

Категорична е, че няма да се върне в България, защото в Гърция било "хиляда пъти по-хубаво", отколкото в България.

"Как да си издържаме децата? Аз имам две деца, безработни, които също имат две деца. Всичко това го издържам аз финансово, изпращам им всичко от тука", разказва тя.

По думите й няма какво да прави в България. "Трябва да легнем пет души да мрем. И един ден да работя, пак ще съм по-добре, отколкото в България", допълва тя.

Друг българин също споделя мнението, че дори във времена на криза, в Гърция пак е по-добре отколкото у нас. "Няма никакъв аналог", обяснява той. Не вярва да се върне в България за постоянно. Твърди, че не само парите го задържат в Гърция. Самият живот бил много по-спокоен.

Ирена, представител на туристическа компания, занимаваща се с превози от България за Гърция е категорична, че няма тенденция - българските работници да се прибират трайно в родината ни. В началото на кризата обаче било различно – имало вълна от млади българи и мъже, които се прибирали. Но впоследствие част от тях се върнали, а друга – заминала за други европейски държави.

Българка, която от три години е безработна в Гърция, разказва, че всеки път като се върне в България и види каква е кризата тук, се връща отново в южната ни съседка. Работила е като болногледач, чистач, готвач. Преди кризата изкарвала по 700-800 евро месечно, а сега, когато работи, по 400-450 евро. Твърди, че такива пари в България не може да се изкарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що триеш коментари.Модераторе?
247
9
 
43
 
! Отговори
r преди 8 години
do vrvm айде ела в лом или в некои град от северопропадналият ни край и намери 3-4 офиса да чистиш за 400, да ама не а ако жената е и над 50те няма шанс да намери работа, и трябва да отиде в софия ли та да плаща наем та да чисти офисите, жената има право, а на 319 ще кажа че тия хора не са зарязали родители те си а квото изкарат всичко тук пращат,вижте колко пари са изпратили за миналата год. тия 95% спорет вас необразовани а според мен работливи хора,за да издържат дървени философи като вас
246
11
 
42
 
! Отговори
матрялно преди 8 години
300 милиарда заеми са взели,и.И какво оттова?Вашето е завист,ако ще и трилиони да са взели,политиците са мислили за народа и народа живее хиляда пъти по добре от българина.Вие нещо хубаво за вас да сте видели след като премиера ви изтегли 16 милиарда,а за десерт и тока ви искат да увеличат.Хайде,след чобанина,вървете смирени,после вашите деца ще последват техните деца,после внуците,техните......Лош матрял,лош
245
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
личи си как мислят в Шопландия 1000лв заплата минимум викате-бре защо няма наплив от гърци към Бг то бре ,та в скоро време България ще е Шопландия- заобиколена от местности с преобладавашо ромско население /северозападнала Бг и Орландовци ще са като приказка в сравнение с тази територия/....Ама нали има разлигавени велики ''СПИЦИАЛИСТИ'' които почват с 2000лв ивземат п о5000 лв на месец .Ураа за Бггетото...
244
11
 
39
 
! Отговори
Генерала преди 8 години
Абе хора попрочетете малко.Гърция е страна със силно развита икономика,селско стопанство,туризъм.Световна сила в корабоплаването/ние си имаме ФК"Лудогорец/.База за сравнение няма.Живи и здрави.....
243
11
 
37
 
! Отговори
Генерала преди 8 години
Абе,хора попрочетете малко....Гърция е страна със силно развита икономика,селско стопанство,туризъм.Световна сила в корабоплаването/у нас си имаме футболен клуб "Лудогорец/.База за сравнение просто няма.Ай да сте живи и здрави......
242
8
 
32
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Добре де 70дк с магарето ли или коня европари от 3 до 5000 за кандидатстване драги професоре а с писане ...?
241
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас го чака светлия комунизъм да пита сергей турчина .
240
10
 
40
 
! Отговори
до 287 преди 8 години
изкривена представа викаш ,Те емигрантите са от МАРС и не са от Бълагрия ,въобще никоаг не са живели тука и затова не знаят сигурно какъв е рай .И оня с офисите -щяла да се хване тъпата куч8а да чисти няколко офиса и да си изкарва 1000лв '' тука'' алоуууу -в кой градове /освен София / си мислиш че има многооооо офиси ,ама много ,с нужда от много чистачки.Градовете вече масово са с п о30 000 -40000 жители ,вкл.пенсионери и роми.Та съветите си ги запази за себе си
239
8
 
36
 
! Отговори
до 287 преди 8 години
До Анонименто твоите представи са много изкривени ,дарги ,ДА ЗАПАЛТИТЕ ИЗВЪН СОФИЯ СА 400 ЛВ толкова е трудно да г оповярваш -тръгни на обиколка из бг то ,поработи из градовете ,и ще разбереш .А през лятото -по морето масово запалти п о400лв -500 лв .Горкото то -живее в свой собствен свят /в който сигурно е велик специалист :)))Дъражвата не е само София и не е само на*кани костюмарчета в шопландия.../но скоро ще сте вие и ромите ,така че...
238
13
 
34
 
! Отговори
8 преди 8 години
До Zac5-6ъти ходиш на почивка вероятно на сън ,особено ако живееш в хамерика.Вярвам ти,че хладилникът ти не е празен,но пазаруваш от супера,където средният хамериканец не стъпва-познай защо.Живей си светски в чужбина,но все пак,не забравяй БЪЛГАРИЯ,че ти е РОДИНА.БЪДИ ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ!
237
13
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
300 МИЛИАРДА ЕВРО СА ВЗЕЛИ ЗАЕМИ ТЕЗИ!!!!!!!!!Е С ТАКИВА ПАРИ 10 БЪЛГАРИЙ ЩЕ СЕ ПОСТОРЯТ!!!!ЦЕЛИЯ ИМ СТАНДАРТ Е НА БАЗАТА НА ВЗЕТИ ЗАЕМИ И СЕГА НЕ ИСКАТ ДА ГИ ПРАЩАТ!
236
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Valeri simeonov se pravi na patriot,vsashtnost e otrepka.
235
20
 
41
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Време е да градим нова България - достойна, самостоятелна и суверенна - извън ЕС, извън НАТО, извън всякакви измислени съюзи и организации в които големите ограбват малките и ги превръщат в послушни роби.
234
16
 
48
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Време беше тая фашизоидна бюрокрация наречена ЕС да започне отнякъде да се разпада. Случи се да се започне от Гърция, макар да очаквахме да се почне от Великобритания. Аз добро от ЕС не съм видял, а който е видял ... да му е халал.
233
20
 
63
 
! Отговори
Zac преди 8 години
Здравей теНе мога да разбера защо не харесвате Гърция, та там е наистина 200 000 пъти по хубаво от нашата Мила и мизерна татковина.От шест години живея в чужбина и слугувам, но хладилника не ми е празен и ходя 5-6 пъти на почивка и то не в България. Относно "Бизнеса" в България такъв няма, ако не си плащаш редовно на управляващите или на мутрите зависи от дейността. Радвам се, че още има вярващи, но надеждата умира последна.Със Здраве
232
9
 
45
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Комай ще ходим вече в Гърция с драхми ...
231
18
 
45
 
! Отговори
Взе че се случи преди 8 години
Ехооо, Гърците казаха на Меркелунда, Оландундер и Лала Гарга да вървят на майната си. Айде сега коментирайте дали Ципрас е мухлив или е достоен политик защитаващ държавата си и сънародниците си. Ако бяха нашите досега да се бяха надупили максимално.
230
19
 
50
 
! Отговори
Има новина преди 8 години
Новинката дойде току-що, ама ДНЕС.БГ най-вероятно ще сколасат да я публикуват УТРЕ. Ципрас отхвърли предложението на кредиторите и МВФ и по такъв начин им показа един огромен гръцки ... среден пръст. Това е пример как един политик може да държи на думата си. Сега всички чичковци от Брюксел и лелята от МВФ едновременно ще получат финансов запек, защото никога няма да си видят парите. Алчността все някога се наказва.
229
13
 
46
 
! Отговори
vrvm до Нарин преди 8 години
Как да ти обясня, като те гледам че си неграмотен и дори не може да пишеш. Как определи, че ти трябват 30000 лева. Ти за субисдии чувал ли си? После за всеки продукт трябва да си намериш пазар и бачкане, ама здраво. Лозето не иска молитва, а мотика. Щом мислиш, че е по-добре в Гърция пали колата и заминавай. Само който не е правил бизнес с гърци не знае за какво иде реч.