Над 1000 големи фирми скочиха срещу скока на тока

Бизнесът спря производство за един час
Обновена: 26 юни 2015 13:45 | 26 юни 2015 12:30, Веселина Йорданова
51
Над 1000 големи фирми скочиха срещу скока на тока
Снимка: архив, БулФото

Повече от хиляда големи компании участват в протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20 процента. Предприятията спряха производството си за един час преди обед.

Въпреки че има напредък в диалога с властта, бизнесът отчита постигнатото като недостатъчно и затова не отмени планирания преди седмица протест, предаде БНР.

Още по темата
Ефективните протестни действия обхванаха цялата страна и всички производства, преди всичко енергоинтензивните предприятия. Това са предимно производства, които са ориентирани към износ и формират гръбнака на износа - металургия, стъкларска, циментена промишленост, посочи Камен Колев от Българската стопанска камара.

Въпреки срещата с премиера и ресорните министри и набелязаните конкретни мерки, бизнесът все още чака реалното решаване на проблема в енергийния сектор, включително реформиране на цялостния ценови модел, с балансиране на интересите на всички страни и въздържане от промени в цените както за стопанските, така и за битовите потребители.

Протестът обединява всички работодателски организации. Същевременно от бизнеса пресметнаха, че негативният ефект от скока на тока за фирмите ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от запълването на "дупка" в НЕК.

Над две хиляди работници от индустриалния сектор в Стара Загора се включват в протестното шествие, организирано от техните работодатели срещу увеличаване на цената на тока за промишлеността. Шествието преминава по старозагорските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", и ще завърши с митинг пред сградата на областната администрация.

В Бургас към националния едночасов протест се присъединяват две предприятия – Акционерното дружество "Спартак" и "Български морски флот "Порт Бургас".

30-процентни съкращения ще трябва да бъдат извършени в завод "Спартак", ако се повиши цената на тока за индустрията, казаха от ръководството на предприятието. В 12.30 ч. на входа на пристанище "Запад" ще започне протестът на служителите на "Български морски флот".

Русенски фирми също се включиха в националния протест. Изпълнителният директор на шивашката фабрика "Фазан" Мирослав Чапанов заяви, че само в текстилния бранш предприятията в града, които са заявили участие в протеста, са седем, предаде БТА. Той обясни, че във фабриката работят около 150 души, като 80 процента от производството се изнася в чужбина.

"Между три и пет процента трябва да калкулираме в крайния продукт от това, което КЕВР залага като увеличение на цената на електричеството. Надяваме се на разум", каза Чапанов, чието предприятие е член на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той обясни, че дори разлика в цената от 1,5 до 2% в цената на продукта може да доведе до загуба на поръчки и евентуално намаляване броя на персонала.

Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не показаха намаление на товара на системата по време на протеста. Той се движеше между 3,9 хил. и 4 хил. мегавата, колкото беше и преди, и след края на обявения протест.

Представителите на бизнеса предупредиха през миналата седмица, че ще изключат и намаляват мощности и това може да предизвика сериозни проблеми за енергийната система, които могат да се усетят дори и в Европа, защото българската мрежа е свързана с европейската. На този етап обаче до такава ситуация не се стигна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da ama tia firmi pecheliat milioni a plashtat tok i zaplati s niakolko hiliadi i karat obiknovenia chovek da stachkuva ....zaradi mizernata zaplata deto my q davat...pros narod
39
1
 
1
 
! Отговори
Неудобен преди 8 години
Цената на тока за бизнеса се определя на свободния пазар на пазарен принцип - търсене/предлагане, а не от комисия. Така че работодателите (бизнеса) да не се жалват толкова. Работещите да стачкуват за заплати, а не за енергийните проблеми на работодателя си!
38
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
КАКВИ РАБОТОДАТЕЛИ? ТОВА СА НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ПЛАДНЕШКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ. КОИ СТАНАХА РАБОТОДАТЕЛИ ОБЛЕЧЕНИ В ЕЛЕГАНТНИ КОСТЮМИ С ВРАТОВРЪЗКИ. БИВШИТЕ МУТРИ КОИТО НЕ МОГАТ ДВЕ СМИСЛЕНИ ПРИКАЗКИ ДА ИЗРЕКАТ. ИЗПОЛЗВАЙТИ ЖИВОТИНСКОТО В СЕБЕ СИ УСПЯХА ДА СТИГНАТ ДО ПОЗИЦИЯ РАБОТОДАТЕЛ. О БОЖЕ "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ". ВИЖТЕ ГИ КОИ СА ТЕЗИ РАБОТОДАТЕЛИ. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА ТИЯ ***?????
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kaimak!V BG rabotodatelite sa Mutri!Dai im samo da lapat kaimaka! A za oniq kadeto si maje na rabota chisto maslo vsqka sutrin za da moje da otdeli edin lev za deteto si za da go izprati na uchilishte, hich ne im se shte da mu vdignat zaplatata!
36
0
 
0
 
! Отговори
кака ви сийка преди 8 години
До Ситничaр 32 не знам кой е по голям *** но като гледам пишеш с грешки второ за ситничари не се изисква кой знае какво образование освен да можеш да отидеш до фурната без да се загубиш трето щом ти остават закуските толкова ти е майсторлъка а може и ръцете ти да са две леви четвърто нито от бойко нито от никой политик не съм чакъл нещо за 55 години така че аз не плача а ти плачеш ситничарино леворък.
35
0
 
7
 
! Отговори
Neudoben преди 8 години
Само в България работодателите могат да накарат работниците си да стачкуват за тях. КЕВР предложи увеличение на цената на тока за бизнеса, а за домакинствата да няма увеличение. Като протестират работещите в подкрепа на "обичните" си работодатели всъщност казват - съгласни сме да се увеличи цената на тока за вкъщи. Такава перверзия могат да измислят само бившите комунисти - днешните работодатели! За комунистическите ни синдикати няма да говоря! Събудете се работещи - всичко е в ръцете Ви!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 6 месеца откак са на власт това е второ вдигане. И даже щели да протестират. Срещу кого? Ами срещу себе си.
33
0
 
2
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Защо триете , че купуваш скъпо тока , продаваш евтино ,една абсолютна истина ,е загуба , а не далавера , акъла не ми го побира.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 32 Да знаеш и ако си обущар, също няма кой да ти дава обувки за поправка. Ако имаш по-висока покупателна способност, сигурно ще закусваш не банички, а омлети. Аз съм производител и в момента имам работа, но има хора, които НЯМАТ! И затова не им е виновна държавата и правителство, просто светът се променя. Не мога да кажа за добро, както е тръгнало май по-скоро е за лошо, но това е. Търся работници, ама няма: без квалификация, с високи претенции- не става.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е но нали точно ГЕРБ и РБ побързаха да си гласуват по 5 хиляди лева заплати в парламента и да изтеглят рекорден дълг от 16 милиарда лева вместо да почнат шокови съкрашения и уволнения на депутати, кметове и администрация. В ЕС евродепутати от България са с 8 хиляди евро и никой не говори за съкращения. Който не работи нищо, не трябва да яде нищо.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ko ne
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако всеки надживее собственият си егоизъм, материализъм, алчност и натрупа знания, знания за реалността, за това как работят нещата, кое какво е и какви действия, до какви последствия водят, а не нямащи нищо общо с реалността знания като такива по икономика и капитализъм, които са напълно абсурдни, водещи до самоунищожение на цивилизацията, природата се поставя на второ място зад икономиката, това е типично тъпо поведение на тумор, унищожаващ организма, който му дава живот, тогава ще се оправим.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия път, другата половина от мафията да си изкара енерго-раята, че да видим кои са по,по, НАЙ!
27
1
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
Ако наистина над 1000 фирми, не спадащи към малки и средни предприятия, са спрели да работят за час, то това е много добре. Първо, защото има поне 1000 големи фирми и второ, защото поне там има работещо гражданско общество и така се дава надежда за развитието на страната след поредното калпаво управление. Но фактите са други - тук няма хиляда големи фирми :(
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мафиотите на Бойко Мутрата, които искат пак да натоварят народеца да плаща увеличението, а те да си увеличават милионите.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кака ви сийка, не се прави на интересен, все едно всички не знаем колко милиарди са се откраднали, крадат се и как нищо от тези пари не се инвестира в държавата, мн ясно, че няма да искат да работят хората, повечето започват да осъзнават, че няма смисъл, че само ги използват, да не говорим, че сегашното съществуване на човечеството ще доведе до неприятни последствия за всички, филмиран *** :D Заради такива "работохолици" като теб, без капчица мъдра интелигентност, ще стигнем до там :D
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това поскъпване трябва да направи така, че хората в бг да заживеят по-добре, така ли? :D Ето ви го напълно очевидното доказателство, че има един елит, на който въобще не му дреме за хората(те ви възприемат като глупави роби) и няма да направи нищо, с което да се подобри качеството им на живот. Оттук нататък се заблуждавайте в каквото си искате, отклонявайте вниманието си с каквито си искате илюзии, вярвайте на каквото си искате, обиждайте хората заети с конспиративни теории и така, успех пак :D
23
10
 
4
 
! Отговори
Кака ви сийка преди 8 години
Я КОЛКО КОМУНИСТЧЕТА ВЪВ ФОРУМА ТОКА ИМ ПРЕЧИ ЧЕ СЕ УВЕЛИЧАВА А ТРЯБВА НЕК ДА НЕ Е БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО? МЪРЗИ ВИ ДА РАБОТИТЕ ПОСЛЕ ЗАПЛАТИТЕ МАЛКИ РАБОТА НЯМАЛО ЗА МАЛКО НЕ РАБОТИТЕ ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН БЕТЕР КОМУНИСТИ СТЕ ПЪК БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ БИЛО РОБСТВО ТИРАНИЯ ОТ БАЩИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СТЕ СЕ НАУЧИЛИ НА КАЛПАЗАНЛЪК НО ТАКА НЕ МИНАВА СЕГА Е КАПИТАЛИЗЪМ ГЪРЧ БАЧ И ТОЛКОВА
22
1
 
19
 
! Отговори
Жичко преди 8 години
А защо никой нищичко не казва за либерализацията на пазара на ток.Европа ни заплаши със санкции по този въпрос.В европейските пазари фирмите имат избор на доставчик на електроенергия и това създава благоприятна конкуренция за тях.В България монополиста си прави каквото поиска.Хрантутим едни комисии и регулатори,а те играят с монополиста.Е нема такава държава.
21
5
 
13
 
! Отговори
ист преди 8 години
Другари бизнесмени, вие сте главните виновници за огромните загуби на НЕК. Вие продавахте на НЕК скъп ток, а плащахте на ниски цени. В този час на протеста спряхте ли да произвеждате и продавате безбожно скъп ЗЕЛЕН ток, или не си нарушихте печалбата. Протеста ви е да прехвърлите загубите на бедните домакинства.До къде ще стигне алчноста ви.