Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Пришълците обикалят в търсене на храна и създават етническо напрежение
26 юни 2015 07:09, Анисия Иванова
131
Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Сателитни градчета с преобладаващо ромско население обграждат най-големите градове в България. От тези крайградски пръстени орляци от роми всекидневно се стичат към центъра.

Влакът от Ихтиман за София например сутрин се пълни само с пътници без билети. Надвечер е същото с обратния влак. Тази мобилност се обозначава напоследък с термина “пришълци”. С тях пък, а не с местните роми кореняци се обяснява етническото напрежение като това в “Орландовци”.

Картината на бъдещите Орландовци и Гърмени у нас може да бъде нарисувана с помощта на демографската статистика.

Моделът, по който ромите се струпват в някое градче и от малцинство се превръщат дори в мнозинство, е много характерен. Те се установяват там, за да гастролират в близкия голям град в търсене на прехрана. Така около големите градове се създават пръстени от населени места с висок процент циганско население, пише в свой анализ "168 часа".

За мащаба на тези градчета - Ботевград, Самоков, Асеновград и др., ромските им махали са огромни. Обитателите им са силно мобилни и постоянно циркулират към и от големия град. Става дума за десетки хиляди мигранти на ден. Това най-ясно се вижда в столицата и в Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора, Видин.

Досега се смяташе, че ромите се заселват предимно в обезлюдени села. Статистиката обаче ясно говори, че те не се задържат в тях, а се местят към градовете. И това е логично - намирането на работа, и то от роми в села, обезлюдени заради липса на поминък, е невъзможно.

 А общините на сателитните градчета около големите градски центрове са богати и редовно изплащат социалните помощи, с които ромите оцеляват.

Затова говори и степента на урбанизация на етносите в България. По последни данни на НСИ 3/4 от самоопределилите се като българи (77,5%) живеят в градове. Там са над половината (55,4%) от нареклите се роми и 37,6% от турците.

Местожителството обуславя достъпа до медицински услуги и образование, възможността за намиране на работа и за прилични доходи, нивото на изграденост на инфраструктура, жилищната среда, а също разликата в детската и майчината смъртност, средната продължителност на живота, раждаемостта и властовите отношения в семействата.

Най-изявена е обаче миграцията на ромите в градовете за сметка на селските райони. Статистиката го показва. През 1992 г. 52,3% от ромите са граждани, през 2001 г. - 53,8%, а през 2011 г. те вече са 55,4%. За този период процентът на живеещите в селата намалява от 47,7% на 46,2% и после на 44,6%.

Според демографи корените на явлението са в установения от векове начин на живот на ромите. Той е тясно свързан със социалното номадство, което ще рече, че те използват готовите ресурси на природата, без да ги рекултивират. Те никога не са притежавали и не са обработвали земя. Точно заради този начин на прехранване ромите са традиционно чужди и във “война” със земеделската цивилизация.

Трайното несоциализиране на ромите води до парадокса, че повече от 125 г. след забраната на номадизма в България през 1889 г. и след комунистическата забрана на скитничеството катунарският начин на живот се завръща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
do гурбетчия преди 8 години
Никой не им е длъжен на цганите- да ги интегриара, да има дава работа. освен разруха и смрад друго не са донесли...интегрирай си ти , плащай на цгани от твоята заплата, помагай колкото щеш, но аз не искам и един лев да им давам. На мордор не давам нищо
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И това е логично - намирането на работа, и то от роми в села, обезлюдени заради липса на поминък, е невъзможно."Направо не съм и чувал дори ром да си търси работа. Но дори и да има такъв е единствено изключение, което потвърждава правилото, че не е така..
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"намирането на работа" ама друг път. Просто в празно село няма какво да крадат.
50
4
 
6
 
! Отговори
Вг преди 8 години
Русия трябва да ни управлява ЕУ и САЩ ни затриват по точно ЮДЕИТЕ
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гнус ме е да ги гледам на снимка камо ли на живо
48
2
 
22
 
! Отговори
с преди 8 години
Абе, модераторчетата, за какво изобщо давате опция за коментиране под статиите в тая жълта "медия", като цензурирате 75% от написаното? Вие ромолюбители ли сте, или всичкото *** тука е от БХК?!
47
1
 
6
 
! Отговори
ььь преди 8 години
До 64Не се притеснявай за пресиите им.Те си вземат социалните и ивалидните пенсии.
46
1
 
3
 
! Отговори
бай мицан преди 8 години
напишете в гугал доклад на ЦРУ България 2050 год и четете има голяма доза истина там
45
0
 
31
 
! Отговори
чоки преди 8 години
да се отворят в изостаналите села стопанствада гледат билки животни и да засаждат горатадруг изход няма
44
2
 
31
 
! Отговори
§22 преди 8 години
Най-големите пълководци във военното дело са превземали непревзимаеми градове с обсада! Скоро София и другите големи трябва да се превърнат в градове от затворен тип с пропусквателен режим. Това е последицата от изливането на инвестиции само на определени места! Борисов да стяга Генералската униформа и да застава начело срещу ордите!
43
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Триете коментари, а? А думичката с "ц" присъства в текста? Почна леко да ми писва от двойният стандарт.
42
0
 
69
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
СТИГА С ТАЗИ ЦЕНЗУРА БЕ!!!!!! От 85 коментара написани има останали 50!!!!! АЛОУ прибери си гумичката, че да не дойде някой да те прибере тебе!
41
2
 
43
 
! Отговори
Драго преди 8 години
Кога най после тия инжинери ще направят кораб от хартия, да натоварят това племе и в морето или океана при акулите да си поговорят с тях.
40
3
 
24
 
! Отговори
художника преди 8 години
Рокфелер бил на посещение в България и едно ромче дето лъскало обувки го попитало:-Г-н Рокфелер, какво е това капитализъм?-Виж сега моето момче, когато твоята лимузина застане до моята- това е капитализъм.-А какво е комунизъм тогава?-Ами представи си, че до твоето куфарче застане моето- те това е комунизъм-А какво е демокрация?-Това значи, аз да съм на твоето място, а ти на моето и от време на време да се сменяме :):):)
39
0
 
35
 
! Отговори
ддд преди 8 години
До ***.Не трий.Просто си говорим за биология.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пееш ли ми пенкеле кои ли ми те слуша !
37
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са обръчите на Доган.
36
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да си го представя да ходиш на работа и през това време някои да ти изнесе покъщнината и да се нанесе у вас и държавата да не може нищо да направи
35
11
 
17
 
! Отговори
биолог преди 8 години
В природата това явление се нарича симбиоза среща се често в морето където по малки видове се прикрепят към по големи и ги използват докато умрът
34
0
 
13
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
и по този, и по другите въпроси, крадливите, нагли, самозабравили се и извън закона властимащи, като тези характеристики пасват и на ***, си правят секуру, юзърите си чатят по клавишите, и така до другия спектакъл, извинете, вот.