За Москов важни са пациентите, а не определена болница

Хората без лекарско наблюдение ще си умират, контрира д-р Тотев
27 юни 2015 09:45, Александър Попов
69
За Москов важни са пациентите, а не определена болница
Снимка: Булфото, архив

Със сегашните бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца, каза в интервю за БТА председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му в общинските болници се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят близо 14 на сто.

Поради липса на средства вече има общински болници, в които лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си, каза д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че за предлагания от министъра модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро.

Според него с прилагането на този модел ще се стигне дотам, че на практика, хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че за него е по-важна съдбата на пациента и въпросът е какво се случва с него.

"Белгийската държава, която е около сто пъти по-голяма от българската е приела това решение. Първо, защото е
отчела чрез ясен анализ, че болници - под 130 легла, не водят до качествено лечение - т.е. до подобряване състоянието на пациента, и второ, че това не е икономически ефективно. Аз казвам какъв е примерът в Белгия, която е доста по-икономически валидна от България и може да си позволи много по-големи разхищения от българските. А при нас имаме над 100 болници, които изписват средно не повече от 5 човека на ден и това е абсолютно невъзможно за разбиране, от който и да е от нашите партньори. Тогава при нас има проблем, не в Белгия, нали? Защо през цялото време въпросът е: "Какво правим с определена болница?", а не "Каква е съдбата на пациентите, които се лекуват на едно или на друго място?". Какво значение има за Вас болницата, структурата, сградата, а не какво се случва с даден пациент?", заяви пред БТА министър Петър Москов.

Към момента основен проблем пред общинските болници са бюджетите, които не са както бе огласено първоначално - 90-95 на сто от миналогодишните.

В различните болници бюджетите са по-малко с 10-20 на сто в сравнение с миналата година. Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Притеснява ни и разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет. Ние казваме нашите опасения, целта ни не е да се конфронтираме, каза от своя страна д-р Тотев.

Той не изключва фалит на общински болници, ако се намалят цените на клиничните пътеки.

"И сега в някои общински болници лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си,
защото платеното от Касата не стига да се покрие фонд "Работна заплата". Колко време биха останали на работа лекари, които получават такава заплата и колко време биха търпели доставчиците на лекарства и консумативи? Преди ни търпяха, защото знаеха, че рано или късно ще им платим, но сега виждат, че политиката върви в друга посока и се заговори активно за преструктуриране на лечебни заведения. В България винаги под преструктуриране се разбира закриване. Заради политиката, която в момента се води, лекарите продължават да напускат общинските болници", допълни Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се чудете откъде да намерите пари за здравеопазването - Не, не се търсят пари за болните , а за търговските дружества- болниците и търговците-лекари.
38
0
 
8
 
! Отговори
НЕ преди 8 години
До Анонименсе кОси,те си наеправиха частни болници,държавата им да де пари за това,а сега продължава да им дава пари,за да виреят.Един умник беше написал тук,че и на запад държавата давала субсидии на частните болници.Явно 1 метър по на запад от клозета в двора си не е ходил!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ България имаше уродлив комунизъм, а сега - уродлива псевдодемокрация.Има ли несъгласни с това?
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемите започват с комунизма и свършват с нигоВ католическите държави има болници към църквитеМоге да има и болници за по-бедниМоге и тасаива,каквито са у нас но не трябва да се оставят цели етноси на издръжка на останалитеМалцинства са евреи,арменци и тн,а си плащат като всички и са интегрираниЗащо само ромите не искат да се интегрират и се държат като малки глезени децаКоренът е в ранните им браковеНа какво ще те научи 13-годишна майка? На труд,на скромност?Коренът е в педофилият
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До финансистКога здравеопазването е било безплатно? НИКОГА. По времето на БКП прибираха вноските от заплатите. Затова не се налагаше да вадиш от джоба си като стигнеш при лекаря. Сега все по-малко хора внасят, лекарите надписват или осчетоводяват услуги, които не са извършили, или пък са извършили ненужни процедури, заради правилата на НЗОК. Резултатът е празна каца и липса на адекватни услуги за всички (освен "избраните")
34
6
 
11
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
Първо отнемаш поминъка на хората, после ликвидираш болницата и училището. Резултатът: хората имигрират или в чужбина или отиват в по-големия град. Тия които остават ги очаква нищета. Те това предлага и тоя ***! А примерът с Белгия е просто умопомрачителен. Но, кой го интересуват интересите на хората? Важни са интересите на капитала!
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерДобър доктор не означава добър мениджър. Директорът на една болница трябва да е първо мениджър и след това лекар. д-р Чирков е лекар-специалист. Нека се занимава като професионалист. Проблемите в здравеопазването започнаха, когато направиха лекарите търговци!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доктор Менгеле има достойни заместници.
31
2
 
11
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Простия човек си е *** и нищо не му помага. Какво значи безплатно здравеопазване. Нищо но от сърце. Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Иначе казано една шепа работещи хора да плащат пенсиите и здравеопазването на всички мързеливци и неграмотници . Да ама няма как да стане , защото всеки ще спре да плаща и тогава ...
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бкп бсп герб рб са едно и също в бг никога не е имало комунизъм няма и демокрация за това сега има анархия за жалос още половин век ще е така
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви партий ви гонят това е здравеопазване казват ви които има пари ще се лекува които няма да умира осигоровката ще я направят 40лв
28
2
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Всички директори са кадри на бсп- без значение дали са частни или държавниДруго не вирее
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилна позиция имаш др. Берлин , вън *** от БКП-БСП .
26
6
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Вън! ***!
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che umirat pazienti bez nabludenie..a romute nabludavat li gi
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на правителството и на Москов. Всички кадри на БСП вън от държавните болници. След като са толкова умни да си направят частни болници и там да си работят . То така и така само крадат и няма нужда от тях . Въобще всички кадри на БСП вън от всички държавни структури и тогава България ще се оправи .
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионер Та д-р Чирков от колко места се финансиране? Та същия този Чирков по колко кожи смъкваше от гърба на пациентите и къде отиваха парите - в частен фонд на Чирков. Та господин Чирков дали не бе един от най-фаворизираните лекари от бащицата Тодор Живков.
22
3
 
7
 
! Отговори
11111 преди 8 години
готона снимка .....здравен министър с цигара в уста....очаквайте скоро министъра на културата да бичи яко гибеци.. министъра на МВР по жартиери и с камшик да бие лошите....
21
10
 
6
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Интересно защо червения *** реве за здравните вноски и за уволнените директори от БСП. Нали спазвате законите . Здравните вноски трябва да се плащат , а работа на министъра е да уволнява и назначава по негово усмотрение. Само да ви напомня , че Гайдарски министъра от БСП на втория ден уволни доказан световен специалист д-р Чирков , защото това било най важното , за което е станал министър по неговите думи. Така , че всички директори от БСП вън от държавните болници .
20
4
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
виц. По какво се приличат някой лекари и сервитьорите -по бакшишите.