За Москов важни са пациентите, а не определена болница

Хората без лекарско наблюдение ще си умират, контрира д-р Тотев
27 юни 2015 09:45, Александър Попов
69
За Москов важни са пациентите, а не определена болница
Снимка: Булфото, архив

Със сегашните бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца, каза в интервю за БТА председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му в общинските болници се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят близо 14 на сто.

Поради липса на средства вече има общински болници, в които лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си, каза д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че за предлагания от министъра модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро.

Според него с прилагането на този модел ще се стигне дотам, че на практика, хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че за него е по-важна съдбата на пациента и въпросът е какво се случва с него.

"Белгийската държава, която е около сто пъти по-голяма от българската е приела това решение. Първо, защото е
отчела чрез ясен анализ, че болници - под 130 легла, не водят до качествено лечение - т.е. до подобряване състоянието на пациента, и второ, че това не е икономически ефективно. Аз казвам какъв е примерът в Белгия, която е доста по-икономически валидна от България и може да си позволи много по-големи разхищения от българските. А при нас имаме над 100 болници, които изписват средно не повече от 5 човека на ден и това е абсолютно невъзможно за разбиране, от който и да е от нашите партньори. Тогава при нас има проблем, не в Белгия, нали? Защо през цялото време въпросът е: "Какво правим с определена болница?", а не "Каква е съдбата на пациентите, които се лекуват на едно или на друго място?". Какво значение има за Вас болницата, структурата, сградата, а не какво се случва с даден пациент?", заяви пред БТА министър Петър Москов.

Към момента основен проблем пред общинските болници са бюджетите, които не са както бе огласено първоначално - 90-95 на сто от миналогодишните.

В различните болници бюджетите са по-малко с 10-20 на сто в сравнение с миналата година. Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Притеснява ни и разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет. Ние казваме нашите опасения, целта ни не е да се конфронтираме, каза от своя страна д-р Тотев.

Той не изключва фалит на общински болници, ако се намалят цените на клиничните пътеки.

"И сега в някои общински болници лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си,
защото платеното от Касата не стига да се покрие фонд "Работна заплата". Колко време биха останали на работа лекари, които получават такава заплата и колко време биха търпели доставчиците на лекарства и консумативи? Преди ни търпяха, защото знаеха, че рано или късно ще им платим, но сега виждат, че политиката върви в друга посока и се заговори активно за преструктуриране на лечебни заведения. В България винаги под преструктуриране се разбира закриване. Заради политиката, която в момента се води, лекарите продължават да напускат общинските болници", допълни Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
до20 преди 8 години
Защо все наричате Москов наркоман
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас-пример за национално отговорен политикКолко добре го каза:"една и съща дреха не може да се облича от слаб и от дебел"Москов-пример за глупчо,по случайност влязъл в управлението Тръгнал да имитира богатите държави,а не такива,които успяха да се изм кнат от блатото на "прехода"
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Москов важни са само и единствено парите! Да са повече и да се работи по-малко за тях! Това за болници, пациенти, лечение, здраве все са понятия, които никога не са интересували Москов!
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя с фаса *** ще оправя здравната система ли??? Смешно е..... и трагично в същото време.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравни осигуровки ли? За да лекувате с тях мутрите безплатно ли? Не, благодаря! Що не го направите както в Германия, бе кокаинов ***? Всеки да си има здравна лична сметка и тези пари отиват само за неговото лечение. Щото не ви отърва, щото няма после бай Ембака мутрата, Тиквата, Дембила, Свинята, ***, Лисицата, Вълка, Глигана, Винкела, Щангата, като дойде в болницата и вие да му кажете че няма пари за лечението му щом няма здравна сметка
14
3
 
5
 
! Отговори
555 преди 8 години
Ало, онзи Член на ДСБ! Какви партии те носят! Като те тръшне някоя болест, нито ДСБ нито ГЕРБ, нито която и да е друга партия ще ти помогне! То не че и това твоето не е болест де! Стига с тези партии и дивотии - всички сме еднакво хора и еднакво ни боли като пациенти! Аман от партийци!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаци за случваща се реформа:- Демонополизация на Здравната каца.- Остойностяване на труда на лекари и сестри.- Персонални, унаследяеми здравноосигурителни вноски (както е навсякъде в Европа).- В разумни граници доплащане (копеймънт).Всичко друго е бошлаф работа и преливане от едни чиновнически папки в други.
12
7
 
9
 
! Отговори
член на ДСБ преди 8 години
Най важното е , че другарите директори на болници от БСП са вън . Така рушвети няма и за Позитано 20 . Това е най важното да се притиска БСП докато изчезне . Това е и трябва да го знаете.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11Защото аз от 15 години имам внесени осигуровки в тази държава и нямам за 2-3 години, но забележи- не съм ползвал здраван услуга в болници още да чукам на дърво. Та аз дето не ползвам тази услуга и плащам заради нея сега ще ми я спрат защото не съм си бил там платил за някакви месеци през последните 3 години. Изобщо не ти е удачен примера. Тока го потребяваш- плащаш. Никой не те кйара на сила да консумираш ток. Тук те карат насила да си плащаш за нещо което не ползваш. Рабра ли бееее?
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то и сега си умират под лекарско наблюдение
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравни осигуровки ли? За да лекувате с тях ромите безплатно ли? Не, благодаря! Що не го направите както в Германия, бе кокаинов ***? Всеки да си има здравна лична сметка и тези пари отиват само за неговото лечение. Щото не ви отърва, щото няма после бай Хасан *** като дойде в болницата и вие да му кажете че няма пари за лечението му щом няма здравна сметка.
8
10
 
11
 
! Отговори
лекар-психолог преди 8 години
Другари , защо не роптаете като ви спират тока за неплатена една сметка , защо не си купувате салам и ракия без да плащате и т.н. Всеки се научил безплатно да го лекуват , ами то един аспирин е 1 лев . Просто нямам думи колко са *** и злобни особено другарите .
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8 Тъй ли бе? Значо ако съм си платил за 3 години назад осигуровките но съм пропуснал поради някаква причина да си платя за 2- 3 месеца и нямам право на безплатно лечение нищо че не съм ползвал никога услуги на болница и съм дал за тия години 5-6 бона??????Една стотинка няма да дам на скапаната държава със скапаната политика на Москала. Ще се лекувам в частна клиника ако се наложи. Това е.
6
7
 
17
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Щом като искаш здравеопазване , ще си плащаш здравните осигуровки . Като не искаш после ще си плащаш цялата сума лично и на място . В Западна Европа никой не те приема в болница , ако не си кажеш номера на здравната осигуровка . Тука всеки *** пристига с 20 годишно БМВ и вика ще ме лекувате безплатно . Да ама не .
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя е чист тревоман. Познавам ги такива хора само докато ги погледна.
4
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Добър артист е също като Борисов.Обикаля телевизиите и бръщолеви глупости.Анестезиолог,никага не е управлявал дори отделение и сега се готви да натвори поредната бъркотия в здравеопазването.Горко на болните,обречени са в тази система от фалш и много ама много пари.Оттука насетне като преди,само че трябва джобовете ви да са по пълни от преди.
3
13
 
16
 
! Отговори
икономист преди 8 години
У нас на честните викат луди . Москов е много адекватен министър , но бялата мафия умира от мъка , че им се спира кранчето .
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moskov nemi puka sa pazientite puka mu sa milionite v djoba mu i da e na vlast nischto ne d promenil i nama da promena samo prasni prikaski i blisa4 na gerb nsi ve4e na bb
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА СИ ПУШИЛ, ВЕ 'рШо!