За Москов важни са пациентите, а не определена болница

Хората без лекарско наблюдение ще си умират, контрира д-р Тотев
27 юни 2015 09:45, Александър Попов
69
За Москов важни са пациентите, а не определена болница
Снимка: Булфото, архив

Със сегашните бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца, каза в интервю за БТА председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му в общинските болници се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят близо 14 на сто.

Поради липса на средства вече има общински болници, в които лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си, каза д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че за предлагания от министъра модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро.

Според него с прилагането на този модел ще се стигне дотам, че на практика, хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че за него е по-важна съдбата на пациента и въпросът е какво се случва с него.

"Белгийската държава, която е около сто пъти по-голяма от българската е приела това решение. Първо, защото е
отчела чрез ясен анализ, че болници - под 130 легла, не водят до качествено лечение - т.е. до подобряване състоянието на пациента, и второ, че това не е икономически ефективно. Аз казвам какъв е примерът в Белгия, която е доста по-икономически валидна от България и може да си позволи много по-големи разхищения от българските. А при нас имаме над 100 болници, които изписват средно не повече от 5 човека на ден и това е абсолютно невъзможно за разбиране, от който и да е от нашите партньори. Тогава при нас има проблем, не в Белгия, нали? Защо през цялото време въпросът е: "Какво правим с определена болница?", а не "Каква е съдбата на пациентите, които се лекуват на едно или на друго място?". Какво значение има за Вас болницата, структурата, сградата, а не какво се случва с даден пациент?", заяви пред БТА министър Петър Москов.

Към момента основен проблем пред общинските болници са бюджетите, които не са както бе огласено първоначално - 90-95 на сто от миналогодишните.

В различните болници бюджетите са по-малко с 10-20 на сто в сравнение с миналата година. Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Притеснява ни и разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет. Ние казваме нашите опасения, целта ни не е да се конфронтираме, каза от своя страна д-р Тотев.

Той не изключва фалит на общински болници, ако се намалят цените на клиничните пътеки.

"И сега в някои общински болници лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си,
защото платеното от Касата не стига да се покрие фонд "Работна заплата". Колко време биха останали на работа лекари, които получават такава заплата и колко време биха търпели доставчиците на лекарства и консумативи? Преди ни търпяха, защото знаеха, че рано или късно ще им платим, но сега виждат, че политиката върви в друга посока и се заговори активно за преструктуриране на лечебни заведения. В България винаги под преструктуриране се разбира закриване. Заради политиката, която в момента се води, лекарите продължават да напускат общинските болници", допълни Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Много правилно - за д-р Москов по важни са пациентите, а не болниците. Това се нарича хуманност.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За богоизбраните са важни само парите.Хората кучета ги яли.
57
0
 
4
 
! Отговори
До 61: преди 8 години
За лекар явно разбирам повече от география от ресорния си министър.Срам ме,че този ми е министър.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами къде отиват парите от ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ която в България е 20%КЪДЕ ОТИВА АКЦИЗА ВЪРХУ ЦИГАРИТЕ, АЛКОХОЛА, И ЛЕКАРСТВАТА ЗАЩО ПЪК АЗ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ СЕГА ЗА ТРИ ГОДИНИ НАЗАД КОГАТО ТАЗИ РЕФОРМА НЯМА ДА БЪДЕ ПОСЛЕДВАТ А ТЯ Е САМО ВРЕМЕННА КАКТО И ПРАВИТЕЛСТВОТО ТЮРЛЮГЮВЕЧ В МОМЕНТА
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 58KAKVO LI PAK TI RAZBIRASH OT GEOGRAFIA.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOIDOHA GERB I PARI NIAMA,A IMA TOTALNO UVELICENIE NA VSICKO GIZNENO NEOBHODIMO.A TOZI MINISTAR NA ZDRAVEOPAZVANETO TRIABVA DA LEGI DO GIVOT V ZATVORA ZARADI GENIZIDA IZVARSHVAN OT NEGO I PRESTAPNATA MU SHAIKA NAD BALGARSKOTO ZDRAVEOPAZVANE.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са 1,4 млрд лева от резерва на здравната каса?Смее ли др Москаль да попита за това биг-боса си?
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте какво,пичове,този *** -ДВОЙКАДЖИЯ първо да научи география ПОНЕ на Европа.Белгия е 30 хил.км2,а България ВСЕ ОЩЕ е 111хил.км2;Белгия е 11млн,а България ВСЕ ОЩЕ 7 млн.АЗ СЪМ ПОТРЕСЕНА !
51
1
 
7
 
! Отговори
салих преди 8 години
Към днешна дата симулираме здравеопазване. Всъщност здравеопазване няма.От реформата на г-н Москов се страхуват тези , които през годините се оядоха , ама хубаво се оядоха на гърба на здравната каса и бюджета.Този човек иска да се заплаща за резултати , ама те са свикнали да няма резултати, а само да вземат пари за криво-ляво свършена работа.Безброй болноци и клиники се създадоха без резултат.
50
1
 
7
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 8 години
В по-старо време , когато влезеш в болница с оплакване се търсише причината за заболяването и отражението на това заболяване върху целия организъм.Сега това не се прави.Повечето лекари са се специализирали в един орган , знаят как да повлияят симптомити му ,изписват ти лекарства , но за лечение не става и въпрос.Те не се интересуват как тези лекарства си взаимодействат с онези , които вече пиеш и дали е удачно да ти ги предписват.Важно е да си получат парите от ЗОК.
49
1
 
7
 
! Отговори
симо преди 8 години
Напълно подкрепям Министър Москов.Лекарите се противопоставят ,защото в много случаи получават париот ЗОК , за които не са си мръднали и пръста.Всички държавни и частни болници те приемат по клинична пътека за около 5-7 дни. В клиниката те държат най- много три дни , има случаи и за един ден ,а теглят пари от касата за целият период.Лечението е на парче.Имаш оплакване от един орган. Преглеждат те криво -лява и те изписват.Връзката на този орган с останалите и пораженията не ги интересуват.
48
1
 
14
 
! Отговори
88 преди 8 години
Учител с 40 годишен стаж,от които 10-директор.На последната си длъжност съм подписвал хиляди документи за родители и ученици,включително и дипломи,за което държавата не вземаше нито един лев.Говоря за след 10-ти ноември.Сега,след като съм плащал 40 години здравни вноски,за операция на злъчката болницата ми иска 400 лева/само за консумативи/.Тези,които сме учили безплатно ,а сега учим безплатно техните деца и внуци ни искат да доплащаме.На какво основание?Значи едното може без пари,а другото не м
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Москов важни са пациентите... по- точно, портфейлът им е от собоено значение. Модерно реформатолско мислене - стар чорбаджийски манталитет.
46
1
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
И какво се знае за епилепсията и шизофренията ? Знаят ли нещо за тези заболявания нашите доморасли психиатри ?
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Андреена поиска да маха лекари - НЕЕЕЕЕЕ! колко е лошо БСП!Сега Москов исак да смали лекарската мафия - МРЪСЕН КАПИТалист!айде вие кажете как си представяте реформата?
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за парите на НЗОК питай ДЯнков!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам какво му е лошото на д-р Менгеле, благодарение на него науката се е развила и знаем мноог за болести като епилепсията, шизофренията и ред други заболявания. Лоботомията която той е прилагал се е използвала до 70-те години в редица държави и е спомогнала за изучаването на мозъка.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Англия е безплано здравеопазването но чаакш месеци за лекарства, прегледи и т.н.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е казано"здравеопазване", то е за здлавите, болните - вълци ги яли. Обикновен капитализъм. Интересно е , че дори в концлагера Бухенвалд е имало безплатно здравеопазване.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са парите от резерва на здравната каса