Расте броят на донорите у нас

Над 1000 души в страната чакат за трансплантация
Обновена: 2 юли 2015 07:53 | 2 юли 2015 07:52, Веселина Йорданова
11
Расте броят на донорите у нас
Снимка: архив, БулФото

От много ниско ниво на донорство през последните две години, сега се наблюдава увеличение - в страната се повишава броят на българите, които даряват, отбеляза в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова.

По данни на Агенцията през миналата година в страната са извършени общо 79 трансплантации. Най-многобройни са бъбречните трансплантации /общо 56 от трупен и жив донор/, следвани от чернодробните, които са 18, и сърдечните, които са 4.

От началото на тази година до момента в страната са извършени нови 36 трансплантации, като отново най-многобройни са бъбречните, следвани от чернодробните и сърдечни трансплантации. За сравнение през 2012 година общият брой на извършените трансплантации в страната е бил 19.

Над 1000 души в страната чакат за трансплантация. Това е нормално, когато е имало много ниска честота на донорство и трансплантации. Системата за трансплантации беше застрашена, както знаете преди две години тя беше почти на нула, коментира още Симеонова. И отново двете причини, които бяха изтъквани са, че хората в България не даряват и лекарите не работят, но мисля че и двете са опровергани, смята тя.

Хората даряват, искат информация, лекарите работят и искат подкрепа. Защото анестезиолозите-реаниматори останаха малко, заминават в чужбина, където трудът им е оценен. Това е най-тежкият труд и най-високо оцененият като заплата във всяка държава, в която съм била, подчерта Симеонова.

В една донорска ситуация от началото до края участват над 100 човека, от тях 50 са пряко ангажирани с нея, обясни Симеонова. По тази причина хората могат да бъдат спокойни, че злоупотреба няма как се случи, че донорство е възможно само след мозъчна смърт, разказа тя и поясни, че има случаи дори при съгласие за донорство да не се стигне до трансплантация, защото може да има противопоказание за донорство.

Симеонова обясни, че процентът на пациенти с мозъчна смърт е много малък - от 2 до 7 на сто от починалите в реанимация. Това не е състояние, което може да се предизвика изкуствено. Много е важно да се знае, че е мит, че ако не се лекува болният - той ще се доведе до мозъчна смърт и по този начин ще стане донор, обясни Симеонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: трансплантациядонори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Между другото, случайност де, - изсраелските синагоги са препълнени с дамаджани бугарска кръв.
6
0
 
0
 
! Отговори
ПОНДАЛОВА преди 8 години
Анонимен, явно никак не си информиран или си изпълнен с предразсъдъци! Твърде повърхностен и елементарен коментар!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Чета коментари от анонимни ***. Но има една висша сила, която всичко намества, и на този анонимен май някой ден ще му трябва донор, и ще става плащач. ама няма да има за него.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трупен и жив донор, много добре звучи, няма що.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правят проба за съответствие и ако става някой за определен плащач за донор,му вкарват медикаменти,казват на роднините,че е в кома и искат подпис.Казват им,че е в мозъчна смърт,че няма да се събуди и идват касапите....
2
12
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Донори са единствено бедняците - последните преди няколко дни бяха от Силистра и въобще от Северозападнала България - да сте чули богаташи да се съгласят да станат органите на тяхното дете за донор ?? Бедните са обрани икономически а сега и физически - ползвайки ги за "резервни части"
1
10
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Като има повече *** моторджийчета- така ще е!