Бизнесът забравя, че битът вече понесе тежестта на скъпия ток

В КЕВР вече е получен първият доклад от проверките на АДФИ
3 юли 2015 11:08,
35
Бизнесът забравя, че битът вече понесе тежестта на скъпия ток
Снимка: БТА, архив

В последните дни бизнесът се оплаква от повишаването на цената на електроенергията, но не отбелязва, че за година цената за бита се повишава с почти 15%, коментира в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Още по темата
В същото време на бизнеса е била дадена възможността в продължение на година – година и половина да плаща два пъти по-ниска стойност на таксата „Задължения към обществото” спрямо българските граждани, допълни още той.

Припомняме, че от работодателските организации посочват, че битовите абонати не са плащали такава такса. Реално в предишните си ценови решения от енергийния регулатор не определят отделна стойност на таксата на регулирания пазар, а тя е част от общия микс на Националната електрическа компания (НЕК).

В последното ценово решение, което така и не влезе в сила от 1 юли, е предвидено повишаването на цената на тока с 2% от новия регулаторен период. Иванов гарантира, че „няма да сложи подписа” си под решение, предвиждащо по-голям ръст на цената за домакинствата с по-голям темп от инфлацията. Ако има обективни причини обаче, може да има преразглеждане на модела и цената да се повиши с по-малък процент.

Отсрочката в определянето на цената на тока за новия регулаторен период води до увеличаване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) от 50-60 млн. лева месечно, призна Иванов. Той обаче допълни, че е имало обективни причини за отлагане на решението.

Сред тях е изготвянето на наредбата в подкрепа на енергоемката индустрия, както и на наредбата за топлофикационните услуги, посочи още Иванов.

„И на трето място, трябваше да дадем на правителството да реализира тези мерки, които набеляза с цел да се постигнат по-добри условия, не само за бизнеса, а изобщо за потребителите на електроенергия в България. Ако бъдат променени параметрите в резултат на усилията на правителството, ние ще реагираме в края на месеца цените да бъдат коригирани надолу”, допълни той.

В КЕВР вече е получен първият доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и се проучва от експертите. Ако има нарушения, това ще бъде отразено в цената за изкупуване на електроенергията, определяна за съответния производител.

Председателят на КЕВР е категоричен, че ценовото решение от миналите седмици е балансирано и отразява състоянието на сектора в края на миналия месец. Моделът е качествен и позволява въвеждането на енергийната борса в края на годината, обясни още Иванов.

"Отлагането на решението за цените с шест месеца означава НЕК да фалира”, смята председателят на регулатора и допълни, че 2015 година е последният шанс за реформа в енергетиката.

По отношение на енергийната борса, която трябва да заработи в края на годината, Иванов обясни, че плановете предвиждат да има търговци на електроенергия, които ще предлагат пакети с определени условия за битовите потребители и всеки ще може да избере най-добрата оферта. „ЧЕЗ, EVN и Енерго Про няма да са задължителни, но не пречи хората да останат при тях като крайни снабдители, които ще се конкурират с другите търговци”, посочи председателят на КЕВР.

Иванов беше категоричен, че КЕВР е независима институция  - и политически, и корпоративно. „Надявам се, че това ще остане така и за напред”, допълни още той. Регулаторът е арбитър в енергетиката и няма приятели, нито врагове сред енергийните дружества, каза Иванов.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ВЕИ-мафиототе, агентите на ДС и управляващата мутроолигархията няма да поскъпне.Ще поскъпне за гольо (народеца, материалеца).
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Територията на ПАРОДИИТЕПародия на независим КЕВР.Пародия на Правителство.Пародия на Премиер.Пародия на Президент.Пародия на Държава.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключителен професионалист и честен човек. Сигурно ще го махнат, защото няколко пъти се опита да каже, че цената на тока и проблемите може да се решат ,ако се ревизират цените за изкупуване на ел. енергия от ВЕИ-тата и мариците. А в този сладък бизнес не са случайни хора!!!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как няма да се води, как ще прилапат вецовете.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 27 ... Пообразовайте се малко може пика на вятърните турбини да съвпадна с управлението на Борисов но цената на електроенергията произвеждана от вятърни генератори е не повече от 192 лв за мегават. Сега сравнете с тази на когенерациите, водните централи както и с тази на фотоволтаиците която стигаше до 800 лв за мегават и ще разберете, че между ВЕИ и ВЕИ има разлика. Отделно от това проектите са заложени за изпълнение години преди да им резнат лентичките.... ама нали по-лесно ... МИСЛЕТЕ
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24Аз не казвам че трябва да фалира... казвам че се води към това умишлено...
14
2
 
14
 
! Отговори
EU преди 8 години
Само ще ви кажа господа "енергийни експерти", че ако политиците ни бяха като този ДОСТОЕН ЧОВЕК ние отдавна щяхме да живеем като Европейците, обаче пожеже 90% от обществото е малоумно като вас за това се чудите кой първо да оплюете, защото само това можете!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако НЕК беше една нормална фирма досега трябваше да е фалирала ... само дето ако го направи държавата трябва да изплати всичките и задължения на кредиторите а под държавата разбирайте всичките ние защото или ще вземат парите под формата на данъци или ще ги калкулират в цената на тока... а е и възможно да разпродадат имуществото доколкото има такова на едни по-други цени... като за техни хора... В крайна сметка винаги крайният потребител плаща и с ДДС то е така ...
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2,3 млрд. лв. от дефицита в НЕК са заради АЕЦ Белене и Цанков камък. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание по време на дебатите за промените в Закона за енергетиката. Така сами виждате колко много яко сме се набълбукали с тези два проекта да не говорим че по първият Русия ще ни осъди най-вероятно да платим още ЕДИН милиард... някои хора не мислят с главите си а с джобовете когато вземат решения .. А на Темида са и вързани очите и ръцете и ушите....
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Икономист 13 има разкика и го знаеш много добре
10
6
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 16Значи виж сега, ако този 1 млрд. вместо за псевдопроект беше вложен за енергоефективност чрез различни проекти или за модернизацията на електромрежата, която да понижи размера на загубите по системата, можеше и изобщо да не се стига до други загуби на НЕК и до момент на толкова драстично повишаване на тока. Когато едно дружество се управлява зле и не финансира правилните проекти, това е резултата. Ако НЕК не беше монопол, сега щеше да е фалирал и една от причините е Белене!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белене е една от причините, но Белене може да се продаде при довро желание.
8
8
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 8Стига с тоя Белене, не ви ли стана ясно, че Белене е основната причина за дупката в НЕК? НЕК нямаше финансовите възможности да изплати този проект по начина, по който беше направен. Като цяло целта на Белене беше чисто и просто източване на пари, които попаднаха в нечии джобове чрез псевдо консултантски и строителни дейности.
7
6
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Това си е жив популизъм. В момента тоя индивид се опитва да настрои общественото мнение срещу бизнеса, но на гражданина трябва да му е ясно, че в крайна сметка увеличението за тока за бизнеса ще го плаща и той, защото има производства, в които електроенергията сформира голяма част от стойността. Така че няма разлика дали ще го плаща под формата на по-голяма сума във фактурата си за ток или като по-висока цена на продукти за бита. Не е сериозно реформата в НЕК да се свежда до вдигане на цените!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иванов, трябваше да вдигнете тока на бизнеса два пъти и да намалите тока на домакинствата два пъти, тогава изборите ви бяха вързани в кърпа.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя първо да се научи да говори български. МИЬЕЦА отратително. На места дори не му разбирам какво точно говори.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко му е на гачо 20%, увлеличето му го с 200%, та дано тогава се събуди и изрита мутро-олигархията, която го стриже и дои.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми пука за разбойниците, но пряко или коствено ние ще го отнесем.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставката на Борисов е в ръцете на КЕВР.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутренския слуга, колко е жалък и НЕЗАВИСИМ само. Ха-ха.