Ще ни дават ли пари за връщане на опаковки от напитки?

Експерти и организации разделени по проблема
41
Ще ни дават ли пари за връщане на опаковки от напитки?
Снимка: Reuters, архив

Министерството на околната среда и водите проучва възможностите за платено връщане на опаковките от напитки и у нас, коментираха за БТА от ведомството.

Предвиждат се проучвания, анализи и дебати с всички заинтересовани страни за въвеждането на системата във връзка с предложенията на Европейската комисия за преход към кръгова икономика с нови работни места и устойчив растеж. Това ще подпомогне подготовката и стратегическото планиране на мерките, с които до 2030 г. страната ще трябва да постигне при рециклирането - 70 на сто от битовите отпадъци, 80 на сто - на отпадъците от опаковки и забраната за депониране на рециклируеми отпадъци, считано от 2025 г., посочиха от МОСВ.

Световната практика показва, че връщането на опаковките от напитки може да се случи на специални автомати - в най-големите хипермаркети или на обособен щанд в по-малките магазини. Депозитни системи действат в над 40 региона и държави по света, от които 10 са в Европа, коментира Евгения Ташева от екосдружение "За Земята".

По думите й Литва въвежда депозитна система от 2016 г., а на път са още Шотландия, Каталуния и Фландрия. И никой от въвелите я досега не се е отказал.

Според производители депозитната система ще оскъпи напитките, а проучване от 2012 г. не я препоръчва.

През последния месец представители на бизнеса и на природозащитни сдружения влязоха в задочен спор дали у нас да се въведе депозитната система, при която можем да върнем срещу заплащане пластмасови, метални или стъклени опаковки от напитки в хипермаркетите.

Представители на производители и вносители на опаковани напитки, както и представители на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, изразиха преди седмица категоричното си несъгласие с въвеждането на системата.

Депозитната система не е моделът, който ще подпомогне постигането на целите, коментира изпълнителният директор на асоциацията Жана Величкова. По думите й въвеждането на системата ще е допълнителна разходна тежест за индустрията, която след 2012 г. е регистрирала свиване на пазара. Според нея системата ще оскъпи процеса по рециклиране. По-скъпо ще започнат да се продават и напитките, например цената на минералната вода ще скочи двойно, от което ще падне потреблението, коментира Величкова.

Депозитната система ще застраши съществуването на вече изградените системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки, смята изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургуджиев. По думите му това би било третата паралелна система за отпадъци от опаковки, след вече изградената от оползотворяващите организации и нерегламентираната - при която клошари събират полезните опаковки и ги предават срещу заплащане в пунктове.

Според него най-голямата спънка на разделното събиране на опаковки са клошарите и ако те се спрат, изпълнението на целите за рециклиране ще се повиши двойно. От паралелната им система организаторите на системата за разделно събиране губят около 14 млн. лева, коментира Бургуджиев.

От друга страна проучване от 2012 г. не препоръчва въвеждането на системата у нас, отбеляза Никола Дойчинов, ръководител на осъщественото тогава изследване. Като основни недостатъци на системата се посочват допълнителните разходи за производителите и вносителите, както и застрашаването на съществуващите системи.

Трябва да се отчете, обаче, че депозитните системи се обсъждат в Европейския съюз все по-често и дългосрочно България не може да остане остров, коментира Дойчинов.

Депозитната система ще даде стимул на хората да разделят отпадъците си, смята Евгения Ташева. По думите й с въвеждането на депозитната система у нас количеството на общото рециклиране ще се повиши с 30 на сто, както и качеството на рециклираните материали.

Въвеждането на депозитната система е необходимо не само от екологична, но и от икономическа, и социална гледна точка. Тя е ясна, лесна за използване, справедлива и ефективна, е мнението на Ташева.

Депозитните системи са още един начин хората да участват, защото постигнатият от България процент от 25 на сто рециклиране се дължи на взаимоотношения между оползотворяващите организации и юридически лица, а не на разделното събиране в цветните контейнери, каза още Ташева.

След въвеждането на системата по-малко бутилки и кенове се търкалят в Германия, сподели опит Йоахим Куоден, изпълнителен директор на ЕКСПРА, Германия. По думите му обаче ги събират бедни хора, които ги предават срещу заплащане. Той отчете, че процентът на рециклиране в страната не се е вдигнал много с въвеждането на депозитната система, но и преди нея е бил около 70 на сто.

Приходи в системата идват от продажбата на приетите опаковки от пластмаса и алуминий, от реклами върху машините и от непотърсени депозити, които са около 10 процента, сочат испанските проучвания. Според Хуан Рамон Мелендез депозитната система оскъпява разходите на жителите за разделното събиране на опаковки в Испания. По думите му там са популярни инициативи за събиране на полезните опаковки в рамките на концерти, мачове и други спортни мероприятия по стадионите.

На внимателно разглеждане и анализ от страна на МОСВ ще бъдат подложени всички възможни варианти, насочени към подобряване и повишаване на ефективността на материалното рециклиране. Според експертите на ведомството мотивация на гражданите да участват активно и тяхната ангажираност, са ключови за успеха на разделното събиране на отпадъци от опаковки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: опаковкирециклиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как не може клошарските фирми за отпадъци да изгубят кинти. Бизнес за милиони и война.Сложете контейнири за разделно събиране в входовете и делете с хората.Няма проблем с клошарите,котките, а й входовете ни ще светнат
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В цяла Европа го правят, само на нашите маймуни ненаядени им е неизгодно.
27
1
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
Zaglavieto e nekorektno , ne dali ste davat pari za vrustaneto na butilki ot napitki . Purvo ti plastat posle prosto ti vrustat parite obratno za da e sigurno che nqma da ide shisheto v rekata
26
2
 
21
 
! Отговори
Н преди 8 години
Живея във Финландия и тук е изградена такава система. Хората си връщат бутилките и кенчетата и получават листче със стойността с което пазаруват в магазина. Ако кен-а струва 65 цента, после си връщаш 15 цента- на пример. Гледайки практическата реализация на идеята смятам, че тя е много добра. Всеки е дисциплиниран и отива на магазина с пълна торбичка с опаковки. Вчера върнахме нашите опаковки и взехме 4 евро, с които пазарувахме отново. Не знам защо ние българите винаги гледаме да намираме кусур
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледай ти какви аргументи против - производителите на бутилки щели да бъдат наранени. Абе ние или ще имаме нормална държава или да я закриваме.
24
2
 
21
 
! Отговори
x преди 8 години
"Депозитната система ще застраши съществуването на вече изградените системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки"моля? я пак, разделно събиране?
23
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, тия ни взеха за *** пак.Навремето децата връщаха празните бутилки и си спестяваха стотинките, които даваха за тях. Връщането на амбалажа беше популярен начин хем детето да погне в домакинството, хем да се научава да борави с пари. Нито олиото, нито бирата, нито другите продукти в такива бутилки бяха по-скъпи от сегашните.Напротив. Отделно, дето бяха и значително по-качествени. Хартията също се изкупуваше.Чудесно си работеше системата,сега за *** ли ни вземат?
22
5
 
30
 
! Отговори
2 преди 8 години
....клошарите всъщност помагат на всички, и на себе си. връщайки бутилки от улицата пречелят някой лев, почистват града, и помагат за рециклирането. критиката срещу тях е неуместна.
21
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 8 години
по-големи глупости не бях чел.тази система я има в германия и др нормални държави вече дълги години, и цените не са се по-високи. елате да видите колко струва наурален сок в германия, и сравнете с цените в бг. тук е в пъти по евтино. търговците всячески се опитват да се борят с нововъведенията,защото ги е страх да рискуват. но те не знаят, чр търсенето няма да падне, нито цената ще се покачи, защото хората ще си връщат бутилките при следващото посещение в магазина. клошарите ...
20
1
 
31
 
! Отговори
opa преди 8 години
в нормалните страни на шишето или на опаковката си пише колко пари струва да я върнеш. Отиваш в най-близкия хипермаркет, където има пункт за връщане, пускаш си бутилките (не само пластмаса но и стъкло) в машината, разчитат им баркода и ти дават купонче, с което можеш да си пазаруваш в магазина. Просто, лесно и чисто.
19
6
 
11
 
! Отговори
Буаахахаха преди 8 години
Да бе, да -имаше един, дето обикалял по селата и викал -"Сливи за смет" и какво се оказало накрая, *** го исипал на излизане от селото и заминал с момата . Та незнам дали ме разбирате, пари няма да видите, само ще ви изклецат както винаги
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди си разделях ***, но сега сложиха едни контейнери с много малки дупки в които само чашка от кафе можеш да промушиш, за да не могат клошарите да вадят *** и да ги предават. Само, че клошарите намериха цаката. Бутат целия контейнер на една страна и отдолу зейва огромна дупка през която Екобулпак го изпразват. Клошарите пак си вземат *** даже в момента е по-лесно. Екобулпак трябва да вземат на работа клошарите да им събират *** от контейнерите. Тогава всички ще са доволни
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При случай, че вече 2-3 години българинът не се научи да носи торбичка със себе си, когато ходи да пазарува, не знам как ще успеете да го накарате да ходи чак до някъде си, за да предаде ***.
16
1
 
17
 
! Отговори
любопитния преди 8 години
Тия от асоциацията да не се правят на ущипани, че щяла да се качи цената на птодукта и да падне консумацията - да, ще се качи, но като върнеш опаковката и си вземеш парите, ще се запази същата. Проблема им е, че цената за рециклиране в някои случаи е по-висока от производствената на опаковката и им е по-лесно да купят нова опакова, вместо да рециклират, но това е супер безотговорно поведение и трябва да се изкорени, иначе се зариваме с ***!
15
2
 
20
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Ако сте забравили, преди доста години наложиха такса върху всички еднократни опаковки -идеята беше че с парите ще се развиват проекти за преработката им. За жалост резултата е като с винетките -събират се милиони, а за пътищата все няма и все със заеми ги строят
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При случай, че не сме кой знае колко богата нация, е престъпление да изхвърляме на *** неща, които могат да бъдат преизползвани. От една страна ще бъдат спестени много пари като се преработват ненужните ***, от друга страна се спестим много пари от подръжката на сметищата, ако *** намалеят значително.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖоОписанието ти е като описанието на слон в Рибния буквар...
12
1
 
17
 
! Отговори
Grom преди 8 години
В тези контейнери с дупки като за чашки как да изхвърли човек 10-литрова бутилка от минерална вода?
11
1
 
15
 
! Отговори
от бранша преди 8 години
Трябва да се въведе система, навремето имаше и работеше добре. Сега няма, защото голяма част от опаковките използвани у нас са от най-евтиния и вреден тип от рода на многопластово пластмасово метализирано фолио например, което няма преработване. Това само като пример. Навремето се ползваше стъкло и нямаше проблем с втората употреба или с претапянето. Сегашните опаковки са вредни, но у нас се ползват, защото регулацията не ги е забранила както е по белия свят.
10
1
 
31
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Твърдо "За" да се връщат опаковките за стоки. Омръзна ми всеки ден да се изхвърлят тонове буклуци, при положение, че 90% от нещата могат да се използват отново. Има стоки, на които опаковката струва повече от самата стока, а в крайна сметка тази опаковка ние я плащаме.Буркани, бутилки от алкохол 100% трябва да се изкупуват обратно и да се преизползват - какъв е смисълът да отидат на буклука?