Столетникът дядо Сашо: 101 години не стигат!

Приятел е на Никола Вапцаров, обикаляли заедно Витоша
13 юли 2015 10:43,
8
Столетникът дядо Сашо: 101 години не стигат!
Снимка: bTV

101 години не стигат..., за да се наживее човек! В това е убеден дядо Сашо, който само преди ден навърши 101 години. Животът му преминава през много премеждия и обрати.

Столетникът Александър Николов е преживял две смъртни присъди преди 9-ти септември 1944 година. Първият път го спасява фактът, че няма 18 години. Арестуват го в казармата заради влечението му към комунистическите идеи. В последния момент майка му го спасява от разстрел като доказва, че е непълнолетен.

Дядо Сашо бил призован в армията на Царство България година по-рано от обичайното: "И в казармата не ми харесаха идеите и ме осъдиха на 8 години и 4 месеца като непълнолетен. Една година ме бяха взели по-рано на служба", разказва той пред bTV.

В затвора през 1935 година дядо Сашо за първи път чува името на Никола Вапцаров – прочита негово писмо, написано по повод  уволнението на поета от Военноморското училище.

Три години по-късно двамата се запознават лично: "А през 38-ма година имахме случай да се запознаем в хор "Гоце Делчев". Запознахме се, бяхме приятели, по Витоша сме ходили заедно... с Вапцаров".

Съратникът на Никола Вапцаров отървава втората смъртна присъда през 1942 година. Той е осмият арестуван. Всички преди Александър Николов са разстреляни, него в последния момент го осъждат само за членство в комунистическата партия, тъй като не успяват да съберат доказателства, че е участвал в заговор против държавата.

По думите на столетника, през организацията в Сливен минало истинско цунами: "Убиха 4 души предварително по планината. След това арестуваха 28 души, почнаха да четат смъртни присъди... Първият го осъдиха с три смъртни присъди, втория – смърт, трети, четвърти, пети, шести, седми... и аз – осмия!", разказва дядо Сашо.

На въпроса дали съжалява за нещо, столетникът отговаря така: "Не. Аз се гордея, че съм минал по тоя път! За обществото съм си дал младостта. Аз се гордея с това! А, не като гледам сега: сядат, пият, пушат, без да мислят.. без да мислят! Това не са хора вече!"

Половин век дядо Сашо е пчелар. Похапва от всичко: сутрин пие кафе с мляко и закусва ябълка с мед, на обед яде готвено месо, а вечерта кисело мляко или сухляш. Неговата рецепта е проста: "Няма да пушиш, няма да препиваш, няма да преяждаш! Първото условие... Оттам-нататък каквото наследството ти е дало..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агентите на Гешев са минали между капките. Може би имаме и тук същия случай. Както прехваления Славчо Трънски. Сам в първите страници на книгата си ,,Неотдавна'' пише как е изправен на съд с още 2 момчета и едно момиче. останалите са осъдени кой на 6, кой на 8 години затвор, а нашият юнак освободен поради липса на доказателства.Така и след 9 септември истинските противници на народната власт са избите, а агентурата оцеля и след 1989 г. станаха депутати, министри....
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
казва се сутляш, а не сухляш,т.е. това е мляко с ориз!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Gabriel преди 8 години
Отдавна почнах да поглеждам в чуждата чиния...
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо да живееш за идеята, но да не караш другите да ти плащат.
3
4
 
6
 
! Отговори
дхдо преди 8 години
До Дедо ГогоБъркаш. Има идея (макар и една единствена) : "Нищо освен мен няма значение. След мен и потоп!"
2
2
 
33
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Разликата между поколенията е, че предишните са живели с идеи в себе си, с вяра за един по-различен и справедлив свят. Докато сега - идеи няма, при всичко случващо се "по света и у нас" и вяра няма...Останало е само едното плюскане, пиене, ламтеж за повече от всичко...Може би това има предвид бай Сашо.
1
4
 
43
 
! Отговори
s преди 8 години
"Не. Аз се гордея, че съм минал по тоя път! За обществото съм си дал младостта. Аз се гордея с това! А, не като гледам сега: сядат, пият, пушат, без да мислят.. без да мислят! Това не са хора вече!"С няколко думи, прости, ти описва смисъла на един живот и тъжната равносметка от сегашната реалност.