Грижата за 3-годишното не била по силите на младежите!

Психолог: Има притъпена чувствителност към ближния
Обновена: 22 юли 2015 14:17 | 22 юли 2015 12:30, Анисия Иванова
44
Грижата за 3-годишното не била по силите на младежите!
Снимка: Bulgaria On Air

Младежите, които пребиха тригодишното дете, са поели ангажимент, който не е бил по силите им, коментира в ефира на България он еър криминалният психолог Росен Йорданов. В случая става въпрос за неумение да поемеш, да се справиш с родителската роля.

"Подобен гняв може да се отключи тогава, когато човек не може да се справи със собственото си напрежение и емоционален стрес", обясни той.

Още по темата

Вчера малкият Христо беше пребит до смърт от двама младежи, които били наети да го гледат от неговата самотна майка. Причината са честите й ангажименти в чужбина като музикант, които се налагало да взема, за да издържа сина си.

По думите на експерта това малко дете е имало своите специфични нужди, емоционални потребности, то е страдало за майка си.

"В ситуация, когато ти самият не можеш да се ориентираш в родителската роля, агресията се насочва към най-слабите, най-беззащитните", допълни Йорданов.

Като психолог се е сблъсквал с практиката - извършителите на едни или други грозни постъпки "често са определяни като добри младежи или нормални хора". Това е симптом за една притъпена чувствителност към проблемите на ближния, обясни той.

Всеки, който е бил родител, е попадал в ситуация, в която трудно се справя с напрежението на децата си. Това че детето има стари травми и явно е имало системно насилие показва само едно - тези младежи са полагали някакви грижи и са били в постоянен контакт с детето, те обаче са игнорирали неговите нужди, не са могли да откликнат на тях, детето вероятно е страдало и това именно е отключило агресивното отношение към него. Защото не са могли да поемат тази роля и да изпълнят ангажимента си, който по никакъв начин не е отговарял на техните възможности, убеден е Йорданов.

Силва Петрова, административен директор на Агенция за детегледачки, обясни, че при подбора на кадрите си те държат на определени критерии. Детегледачката трябва да има опит, препоръки от предишен работодател, медицинско или педагогическо образование. Кадрите им преминават през специален педагогически тест.

По думите й много е важно в адаптивния период да се наблюдават детайлите, реакциите в различни ситуации между детегледачката и детето.

Тя обаче заяви, че тяхната агенция категорично не приема такива поръчки - обгрижване на дете за такъв голям период от време, "защото отговорността е огромна". Нейният съвет е родителят в такава ситуация да се обърне към роднини или приятели.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Amaranth преди 8 години
Kakuv e tozi psiholog ***? ...shte izkara teenagerite nevinni milite te..dushici... A te, che sa chisti sadisti i e nai-dobre da ne im se dava vuzmojnostta da sa chast ot edno normalno obshtestvo, mai go propuskate. Ne im bilo po silite....hahahah, da, i edinstvenoto reshenie e da prebiat edno dete. Te Prosto sa nevinni be! I ako malko se zamislite, moje da se dosetite che "fakta" maikata da gi e naela kato detegledachi e malko nerealen... No glupostite po mediite sa interesno neshto.
26
0
 
0
 
! Отговори
До №26 преди 8 години
До бабаБабче, дядо Алцхаймер много те е обсебил. Значи, Америка? Живял съм там и ще ти кажа, че тяхното общество е много лицемерно и има странни психологически и поведенчески реакции. Изобщо не могат да ни бъдат пътеводна звезда! Там, ако се зарадваш на мило дете на улицата, не дай Боже, да го погалиш по темето, могат да те обявят за педофил, светкавично да дойде полиция и обяснявай после, че не си камила! Чети хрониките на престъпленията, на убийствата, пък ми ги хвали! Добри примери има и тук
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви грижи бе? Вече казаха по някои медии, че тези двама *** даже са заснели на джиесеми изтезанията на бебето. Изобщо не са имали намерение да го гледат явно, целта им е била друга. Защо 2-*** 18годишни се превръщат в инквизитори на деца и даже с кеф го заснемат? Ей това ми е интересно, също и що за майка е тая , дето им го е оставила
24
3
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
Интересно, колко на брой от двамата са "обгрижвали" и мамата ;)...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще бъдат новите хора, с лекота и безгрижие ги отглеждаме и на никой не му пука.......държава, общество...... , И какво искаме от майката и от тези младежи това са наши плодове на Спящата ни държавица.......
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочети още на: dnes.bg/sofia/2015/07/22/biiachite-na-deteto-snimali-gavrata-s-telefoni.270812
21
0
 
9
 
! Отговори
Пръча преди 8 години
Административния директор може да опърди кочана
20
2
 
9
 
! Отговори
баба преди 8 години
Такива абсурдни неща се случват, че чак се съмнявам дали са истина. Сякаш целенасочено се унищожават всички морални ценности. Докато още са останали хора със здрав разум трябва да противодействаме. С учудване разбрах,че в Америка вече няма филми с насилия и стрелби,не се продават играчки-оръжия,децата са с цели бански още от малки и т.н. Явно само за нас ги произвеждат и разпространяват филмите с насилие, а къде е СЕМ, къде са разните НПО-та?
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da be svetica!Po mi se vqrva maikata na prebitoto detence da e nqkakva kompanionka v nqkoi bar! Te takiva jeni stavat bezchustveni! A tiq dvamkata ima veroqtnost da sa i tapkachite!
18
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Разбира се че са го били . Хора с опит в отглеждането бият , за пубертети да не говорим ... Искам интервю в родителите на тези двамата . Интересно ми е тях така ли са ги били ?? И е вярно че родителите им сигурно не са знаели с какво се занимават . Да не са някой наркомани ?
17
1
 
24
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
Били са го, при това зверски!!Намерили са клипове в телефоните и на двамата с побоищата и издевателствата.И. З. Р. О. Д. И.НЕКА ДА ГИ ПУСНАТ ОТ АРЕСТА! А майката заслужава съд и отнемане на родителските права! Това е 3 годишно беззащитно детенце!!!!!!
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя нормална жена ще повери грижите за малко дете на 18-годишни младежи!!!!!!!!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата я няма никаква.
14
2
 
23
 
! Отговори
Аа преди 8 години
Да и отнемат детето като не може да се грижи за него и тва е. Овца куха
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук имаме майка, която има очевидно много добра професия, която не всеки я може., доведена до обезумяване да изкара пари за детето си, обезумяла до там да го даде на 18 годишни деца, които обезумели приемат невероятна отговорност за пари, техните родители също не се интересуват с какво се занимават 18 годишните им деца. Абсолютно никой не се интересува, тя няма към кого да се обърне...какво да коментираме.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общо взето да оставиш детето си на 18 годишни келемета, е равносилно да го оставиш на някоя немска овчарка, даже кучето може да се справи и по-добре, иначе неяврвам да са го били, по вероятното е въобще да не са му обръщщали внимание, детето си е падало удряло се е и т.н. в продължение на седмици
11
3
 
29
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Искам да чуя мотивите да оставиш дете на 18 годишни ?
10
0
 
12
 
! Отговори
me преди 8 години
Ако става въпрос за кратък период от време максимум ден-два, един 18 годишен - момче или момиче, спокойно може да се справи със задачата да гледа дете. В крайна сметка хората имат деца на 18, законът счита че те са достатъчно отговорни. Проблемът в случаят е, че тя го е оставяла за дълги периоди на не-роднини, което според мен е недопустимо. Защото ако нещо се случи с детето и има нужда от лекар, те не са упълномощени да взимат такива решения! За побоят обаче наказат. отговорност носят само те!
9
5
 
17
 
! Отговори
Стефка преди 8 години
Просто съм възмутена !Каква майка е тази ,която си е оставила детето на чужди хора.За мен тя е безотговорна и подлежи на съд.Няма извинение за това ,така не се отглежда дете!
8
0
 
23
 
! Отговори
ннс преди 8 години
Какво се случва с ***, дадоха ли им физиономиите , а следващата стъпка е да ги пуснат на хората да ги убият с камъни!!!