Нов убиец на дърво, институциите – пак пас

Унищожават елха – един от символите на Малко Търново
22 юли 2015 17:52, Александър Попов
26

Снимка: Станислава Георгиева

След като несебърски "бизнесмен" с прочу с опакован с найлон кипарис "ала Кристо", в редакцията ни постъпи сигнал за нов убиец на дървета. Този път в Малко Търново.

Един от символите на града – високата елха на ул. "Отец Паисий", е на път да изчезне.

От известно време величественото дърво е подложено на брутално нечовешко отношение - в стъблото са издълбани с пробивна машина четири дълбоки дупки, които преминават през самата сърцевина. В дупките е сложен някакъв разяждащ химически препарат, който е ускорил изсушаването на сърцевината, сигнализира Станислава Георгиева. Злосторникът пък е опитал да замаскира деянието си със смола и кора от дървото.

Хората от обществеността на Малко търново са потресени и недоумяват как е възможно да се стигне до подобна постъпка. Щетите са нанесени върху дърво, в чиито клони от десетилетия гнезди семейство гугутки – защитен вид от червената книга на България, както и множество врабчета.

Малкотърновската елха е с интересна история – наследник е на дърветата от Евскиноградската градина на цар Борис III. В началото на 60-те години на миналия век сем. Паралиеви са били на екскурзия във Варна. По това време съпругът Михаил -  известен странджански народен певец и любител на природата е работел в горското и купува от Евксиноград две фиданки - елха и кипарис. Засажда ги в двора на къщата и след години двете дървета стават едни от символите на Малко Търново.

В края на 2008 година са изследвани от учени от Института по Ботаника на БАН  в рамките на проекти, финансиран от Европейската комисия. В рамките на друг проект учените са включили елхата и кипариса в База данни за растенията в Евромедитеранската област.

Дърветата са регистрирани като значими видове в регистрите на община Малко Търново, разказва г-жа Георгиева.

Сега колегите от malkotarnovo.com са поели инициативата и заедно с местни жители са решили да запознаят премиера Бойко Борисов със случая и съдбата на дървото на предстоящото откриване на депото за отпадъци на 28 юли.

Подадени са жалби до институциите, уведомен е институтът по Ботаника в БАН. Има подадена жалба до полиция, община и прокуратура, но до този момент отговор няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Така....... преди 8 години
Напоследък виждам само садизъм от най-извратения тип, като този.С какъв акъл ще вземе някой да промуши дърво , за да го умъртви с отрови? Не ви ли остана и капка човещина бе, хора? И до номер 15 , ако не знаеш и дърветата са живи организми. Или си неграмотен по биология ? Не виждам нищо смешно в това, че са нарекли въпросния извършител убиец.Не само си бездушен, човек не си.
15
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дамян - едноокия преди 8 години
Комшия ли е къв е иска да го посети пернишкия Батман в тъмното и да му направи още някоя дупка изотзат ! Днеска на дърво ще посегне ,утре на някой човек / не дай боже дете / ! Аман от слабоумни комплексари , пречило му дървото ми *** си стисни главата в менгемето и ше спре да ти пречи и живота даже ще ти се оправи !
14
0
 
8
 
! Отговори
Георги Димов преди 8 години
До АнонименБраво на Днес.БГ, че се отразяват такива събития! Липсата на човещина у българина и повсеместната деградация в България ни съпътстват брутално.За конкретния случай мога само да потвърдя като бивш служител на общината:- комшията Васил Костадинов беше подал жалба срещу дървото преди години. Не му стана работата общината да го отсече: първо, че е в частен имот и второ - както сте описали е в регистрите за значими дървета на Малко Търново!за съжаление е унищожил история и живот
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100% е комшията. От гугъл street view се вижда, че дървото 'пречи' на тези в новата къща... А от другата им страна като да има останки от някаква старинна къща-дали не са са я съборили и нея, щот пречи? Аман от селската безнаказаност, ще го закопчаят обаче в някой момент.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завладява ни абсолютно безхаберие, не уважаваме живота, имам чувството, че нацията ни деградира. Крайно време е да се променят законите в защита на живота.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно,че дървото пречи на собствениците на къщурките под него!Най вероятно им сенчи на доматито!
10
0
 
1
 
! Отговори
Драма преди 8 години
Всичката мара втасала...
9
7
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
По-добре бездушен, отколкото мека китка, по-добре разумен, отколкото еко зомби.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 15Без да те познавам съм сигурен, че си ужасно противен и бездушен тип.
7
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг пропадат с всеки изминал - то не бяха кучета, то не бяха дървета, то не беше чудо. Убиец на дърво - още не мога да я асимилирам тази игра на думи! Това явно е същото като онзи рефрен хуманно отношение към животните. Абе въобще глупости да искаш да четеш тук, има колкото искаш.
6
1
 
21
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
хората се превърнаха в отвратителни егоисти и материалисти! никаква толерантност и никаква мисъл за света около тях!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1: Горите в България с всичките си проблеми нямат нищо общо с дърветата намиращи се в градска и паркова среда. Не бъркайте нещата! Законовата уредба е разлина, контролиращите органи и институции също. Това е като да говорим за сравнения между хуманитарните и ветеринарните лекари.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма дръвресен вид "елха". Един такъв "малък" пропуск спокойно би отказал всеки специалист да прочете изобщо статията. Няма нищо лошо в това човек да е невеж в дадена сфера и точно заради това в цял свят е практика да се взима мнение от съответни специалисти в различните области. Надявам се силно Александър Попов (който работи по публикацията) да прочете този коментар. Стига журналистическа небрежност и невежество!
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва спешно залесяване в цялата страна! Изсичането на горите и неподдържането на язовирите са причина за наводненията!
2
0
 
39
 
! Отговори
Всичко се връща преди 8 години
Преди няколко години имахме пред входа красива висока липа.Един от комшиите живеещ на третия етаж постоянно мрънкаше,че дървото му пазело постоянно сянка във стаята и през прозореца не виждал нищо друго освен клони и листа...След година дървото не цъфна отново и изсъхна.Обадихме се на Общината поне да го махнат след като е загинало и като го отрязаха се оказа,че отвътре е разядено от химикал и умишлено умъртвено...Всички знаем кой е,но няма как да го докажем а той се подсмива победоносно...
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А въпросните институции защо получават заплати?