Борят неграмотността с кътове за четене в метрото

Догодина готвят състезание "България пише"
15
Борят неграмотността с кътове за четене в метрото
Снимка: архив, БулФото

Кабинетът ще повишава грамотността със създаване на кътoве за четене на обществени места като метрото, жп гарите и кината.

В приетия на редовно заседание днес план за 2015-2016 г. по Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността се предвижда още провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги.

Стратегията си поставя за цел до 2020 г. да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намален дял на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

Една от мерките в плана за 2015-2016 г. залага на организирането на публични инициативи за ангажиране на лидери на общественото мнение с проблемите на грамотността. Ще се разработва и образователен стандарт за усвояване на книжовен български език.

За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“ с индикативна цел от 100 000 участници. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и др.

Заложени са още дейности като организиране и провеждане на Национална седмица на книгата, Национален маратон на четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга. Сред мерките е и организиране на срещи с автори за представяне на книги и провеждане на дарителска кампания за обогатяване на библиотеките в училищата и в читалищата.

Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас. Според плана България ще участва в международни изследвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и провеждане на национални изследвания.

За реализирането на стратегията ще бъде направена електронна страница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: МСКътове за четене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 г. успешно побъркваха хората и мозъците им бяха заети с мисълта как да оцелеят, това е четвърт век, а сега мислят че ще могат да върнат грамотността с четене в метрото. Най-трудно се управлява неграмотен и глупав човек, но управниците явно не са наясно. Когато човек живее само с първичното става страшен за всички и всичко.
12
0
 
1
 
! Отговори
До Ками преди 8 години
Точно това ще се случи, за съжаление!Да им пратят "грамотната" госпожа Лозанова да ги обучава лично :))))))
11
0
 
5
 
! Отговори
Ками преди 8 години
Е може ли да са толкова недалновидини? Ами нали точно за 1 нощ всички книги ще изчезнат към вторични суровини благодарение на неграмотните, за които са оставени?
10
0
 
2
 
! Отговори
Силва преди 8 години
По-добре да има образователни предавания по телевизиите, които да се заплащат от Министерството и след това да се гледат в youtube и други сайтове. Но да са направени интересно, с визуални средства, които да привличат вниманието на неграмотните.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е СЕГА СИЧКОТО РОМ ШЕ СЕ НАУЧАВА ДА ЧИТЕ! ШЕ ЧИТАТ ШЕ ЧИТАТ И ШЕ СЕ НАУЧАВАТ И ДА ПИШАТ. БРАО НА БУЛГАРИТЕ ДЕКА НАУЧИЯ *** ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ!!.... ТО ТАКА АКО НИ ОГРАМОТЯВАХА И НАС ПРЕДИ 30 ГОДИНИ СЕГА НИТО ЩЯХМЕ ДА ЧЕТЕМЕ НИТО ДА ПИШЕМЕ А ЩЯХМЕ САМО ДА ГЛЕДАМЕ КАТО ТЕЛЕТА У ЖЕЛЕЗНИЦА.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, има такива хора, но те не работят в институциите или въобще не работят. В администрациите на 50 човека персонал само 2-3 са кадърни и знаят защо са там. И като работят, останалите ги подбъзикват, докато не ги изгонят илии сами не напуснат.
7
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Ако намеренията ви бяха искрени, щяхте да се сетите че в народното събрание и правителствата по му е мястото на този сиир.
6
1
 
1
 
! Отговори
Kristiyan преди 8 години
Защо не се допитате до народа какво може да се направи, очевидно не всичко знаете. Има много кадърни хора, които биха помогнали за направата на стратегията!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На който му се чете, ще си намери какво му е интересно. Дали нова книга, на заем, библиотека и електронна, ще се оправи. Всеки си знае вкуса и възможностите. Неграмотния книга не го интересува, затова е неграмотен. Панимаете?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че един неграмотен какво ли ще прочете в метрото
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимно време, автобус без парно, женица с ръкавици и шал чете книга - иска да чете не се спира.Нормално време, спирка, безплатен вестник - човечец награбва колкото може щото е фреее и си тръгва - Сигурно иска да го чете и препрочита...В една община не можаха да сложат Къщичката за книги, тия намериха европа след хилядолетие.
2
0
 
15
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Напълно излишни са тези кампании - просто "усвояване" на пари.Който иска да чете, нищо не може да го спре. През 21-ви век книгите са по-достъпни от когато и да било. Целогодишен абонаментът за библиотека е на цената на билет за кино, книгите втора употреба вървят по 4-5лв бройката, а в интернет е пълно с каквато искаш литература.Така че който иска да чете, лесно ще си намери начин да се сдобие с литературата, която му трябва. А който го мързи - винаги ще намери оправдание.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали? Понеже успешно приключи Десетилетието на ромското влючване, сега предстои Петилетката на ромското ограмотяване. Пак ще се наливат пари на вятъра. А в Унгария ги карат да работят, няма не искам, няма недей...