Окончателно: графикът за отпуските отпада

Тристранката прие и промените за работното време
5 авг 2015 17:25,
9
Окончателно: графикът за отпуските отпада
Снимка: архив Булфото

Принципно, с малки възражения, социалните партньори подкрепиха предложената от кабинета наредба за работното време и отпуските по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В началото на юли наредбата бе приета и от Народното събрание на първо четене.

Със забележки днес в рамките на тристранката беше одобрено предложението работодателят да няма задължение да информира синдикатите при удължено работно време на служителите си, както и работодателят да уведомява писмено всеки работник колко отпуска му остава и колко трябва да се използва.

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обясни пред журналисти след заседанието, че възраженията на бизнеса за това работодателят да няма задължение да информира синдикатите при удължено работно време са приети, защото предварително трябва да ги консултира в този случай, тоест няма смисъл да се преповтаря реда и в наредбата.

От КТ Подкрепа коментираха по този въпрос, че работодателите е хубаво да уведомяват синдикатите при полагане на извънредна работа, защото това ще предпази работниците от злоупотреби.

По другия спорен въпрос - за отпадането на графика за отпуски, но запазване на двегодишната давност за изискването до края на януари работодателят да уведоми писмено всеки работник за оставащата му отпуска и колко трябва да се използва, за да не бъде загубена, също бе намерен компромис.

Мнението на Калфин е, че служителят е в правото си да получава такава информация макар и не в писмен вид на хартиен носител. Едва ли това ще затрудни работодателите, смята вицепремиерът. Това е нужно за служителя, за да знае каква част от отпуска му е в риск да се загуби. Като цяло промяната се прие от социалните партньори. Вицепремиерът посочи в рамките на дискусията, че това е механизъм, чрез който работникът се защитава от риска да не бъде информиран и да загуби полагащите му се почивни дни.

Работодателите от своя страна посочиха, че това ще им създаде административни трудности и че такава дейност не им е присъща. От своя страна от КТ Подкрепа посочиха, че и в момента всяко предприятие води подобна информация и не би следвало това да е голямо затруднение.

От БТПП пък заявиха, че няма законово основание за подобно искане и ако то мине като решение на кабинета, ще сезират Административния съд, защото работодателите трябвало да се концентрират върху креативни дейности, а не над обслужване на администрацията.

Тристранният съвет обсъди и промяна в наредбата от Закона за социално подпомагане, която регламентира еднодневните трудови договори. Предлага се в правилника към закона да се запише, че който работи на еднодневен договор, не губи правото си за социални плащания.

Тук имаше принципен спор дали следва да се запазват социалните плащания, при положение че се получава и доход от труд. Възражението беше единствено от КНСБ, според които се създава неравнопоставеност между работещите, тъй като някои от тях си запазват и социалните помощи чрез еднодневните договори. Социалният министър посочи, че еднодневните договори са въведени пробно за период от една година и призова да се изчака и да се види действието им, след което ще се дискутират промени. Бизнесът се съгласи с предложението с мотив, че кандидатите за селскостопанска работа по принцип са много малко.

В крайна сметка заради несъгласието на КНСБ не бе постигнато общо съгласие по тази тема. Въпросът все пак ще бъде внесен в МС, защото според Калфин социалните плащания трябва да се запазят, за да има интерес от хората към този тип договори.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Възраста за пенсиониране с стаж колко стана-75г.,тогава ще хванете европейска пенсия.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойкоборисовите глупости лека полека отпадат, но ще измислят нови!
5
0
 
2
 
! Отговори
come undone преди 8 години
Как стои въпросът с компенсациите и изобщо възнагражденията за развиваща бизнеса дейност на работника."Големият Татко" трябва да знае ,че в такива случаи има права :) ...
4
1
 
7
 
! Отговори
до ФСБ преди 8 години
Това ми хареса и е точно така!Див капитализъм е равно на комунист заграбил народната пара и самозабравил се в мания за величие.У нас няма социално а всичко е подчинено на това как едни политически шмекери да мачкат народа ни.Поради тази причина 2 милиона са навън а се очаква в близките години да станат и 3.Социална политика може да се прави от работещ човек а не от костюмари и чиновници.ГЕРБ се самозабравиха много бързо но голяма част от тях са деца на комунисти или бивши такива.
3
2
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Всичко прието ,,,защитава Бизнеса- не мога да разбера какъв социален и въобще социалист е Калфин ? много пъти съм го казвал и сега ще го напиша- НАЙ ДИВИЯТ КАПИТАЛИСТ-- Е -- БИВШИЯТ КОМУНИСТ !!!
2
1
 
20
 
! Отговори
погнусен преди 8 години
Тия първо измислят простотии, после ги отменят, после пак...а ние им плащаме за това!
1
1
 
13
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До 681Планирането на отпуските отпада най-вече заради желанието на бизнеса. Това е голяма бумащина за всяка фирма, като цяло идеята за тези графици беше ***.